PİRHA – Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Elbistan Şubesi Cemevi’nde yapılan muhabbet ceminde Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anılmasının Alevi yolunun gereği olduğu vurgulandı.
Haberin Videosu
Maraş Katliamı’nda hayatını kaybedenleri anmak için Maraş’a giden Alevi kurum temsilcilerinden oluşan heyet Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Elbistan Şubesi Cemevi’nde canlarla ile cemal cemale geldi.
Muhabbet cemi gibi yapılan toplantıda heyette yer alan Alevi kurum temsilcileri kısa birer konuşma yaptılar.
“MARAŞ DAVASI ALEVİLER İÇİN ONUR DAVASIDIR”
Açılış gülbangını Nurettin Aksoy dedenin verdiği toplantıda ilk olarak HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş konuştu. Alevi kurumları olarak temel görevlerinden birinin tarihlerine sahip çıkmak olduğuna dikkat çeken Baş, Maraş Katliamı davasında hala gizlilik kararı olduğunu belirtti. Baş, şunları kaydetti: Maraş davasını iyi takip etseydik belki de Sivas davası olmayacaktı. Maraş davası Aleviler için onur davasıdır.
“ALEVİ YOLUNU YAŞATANLARI ANMAZSAK BU YOLU YÜRÜTEMEYİZ”
Baş’ın ardından söz alan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker, cemlerin sadece inanç anlamında hizmetlerin yerine getirildiği yerler olmadığını söyleyerek, “Bu yolda şehit olanlar anılmadan cemlerimiz birlenmez. Alevi yolunu yaşatanları anmazsak eğer bu yolu yürütemeyiz” şeklinde konuştu.
Yeni Maraşların olmasını istemediklerini kaydeden Öker, “Amaçları Alevileri ve Aleviliği yok etmek. Bizim de görevimiz Alevileri ve Aleviliği yaşatmak” dedi.
“MARAŞLILARI YÖRÜKSELİM’DE GÖRMEK HAKKIMIZ”
Öker’in arkasından söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Maraş Katliamı’nın yapıldığı sırada insanların buradaki Alevilere yardım etmesinin engellendiğine dikkat çekerek, Pazar günü yapılacak anmaya Maraşlıların duyarlılık gösterip katılmalarını istedi.
“ZULME KARŞI GEREKİYORSA SOKAĞA ÇIKILMALI”
Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eş Başkanı Dursun Demirtaş da herkesi eşit gören bir inanca sahip olduklarını ifade ederek Hüseyni duruş sergilemedikleri taktirde acıların süreceğini belirtti. Demirtaş, kendilerine dayatılan zulme karşı demokrasi ve barışı istiyorlarsa eğer gerekirse sokağa çıkmaları gerektiğine vurgu yaptı.
“DEVLET KATLİAMLARLA YÜZLEŞMELİ”
Demirtaş’ın ardından Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) adına konuşan Aydın Deniz, Aleviler olarak yakın tarihte yaşanan katliamlarla ilgili devletten katliamlarla yüzleşmesini talep ettiklerini kaydetti. Şuana kadar Aleviler olarak da sadece Sivas Katliamı ile yüzleşebildiklerini ifade eden Deniz, bütün Alevilerin Gazi, Çorum, Maraş gibi katliamlarla yüzleşmeleri gerektiğini söyleyerek, bütün canları Yörükselim’e davet etti.
Avrupa Alevi Gençler Birliği Başkanı Ümit Sarı da kısa bir konuşma yaptı. Sarı, Maraş Katliamı gerçekleştiğinde kendisinin henüz hayatta olmadığını ancak Sivas Katliamı gerçekleştirildiğinde televizyonlar 8 saat boyunca seyrettirildiğini bildiğini ifade etti. “Alevilik bir yoldur ve biz de bu yolun yolcularıyız” diyen Sarı, Maraş’taki katliam duygusunu yaşayan herkesi Yörükselim’e beklediklerini söyledi.
“AVRUPA’DAKİ GENÇLERLE BURADAKİ GENÇLER BULUŞMALI”
Maraş Katliamı’ndan sonra İngiltere’ye çok göç verildiğini ve oraya giden Alevilerin çok zorluklar çektiklerini ifade eden Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil, yılar içinde bazı kazanımlardan sonra Maraş’a geri dönüşlerin de yapıldığını belirtti. Her ne kadar Avrupa’da yaşıyor olsalar da yüreklerinin Maraş’ta attığını söyleyen Erbil, Avrupa’daki gençlerle buradaki gençlerin buluşturulması gerektiğini kaydetti.
Erbil’in ardından söz alan Haydar Aygören, örgütlü olmak gerektiğine vurgu yaparak kurumlara da sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
“BU YARA ALTTAN FOKUR FOKUR KAYNAMAYA DEVAM EDİYOR”
Aygören’in arkasından söz alan PSAKD Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir, birilerinin tabiriyle bu yarayı kaşımaya geldiklerini çünkü bu yaranın alttan fokur fokur kaynadığını ifade etti. Alevilerin bir araya gelmelerini istemediklerini söyleyen Tunçdemir, her şeye rağmen devlet bu katliamla yüzleşene kadar buraya gelmeye devam edeceklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından heyet, Ağuçan Ocağı Piri Garip Bozkurt’tan dua aldı. Konuşmaların ardından 12 hizmettin yapıldığı cem yürütüldü. Cemi, Ağuçan Ocağı Piri Garip Bozkurt yürüttü. Ayrıca postta Sinemilli Ocağı Pirlerinden Süleyman Deprem, Hüseyin Gazi Metin Dede ve Nurettin Aksoy Dede oturdu.
Çerağların yakıldığı, deyişlerin söylendiği cemde duaz imamlar okundu, semahlar dönüldü ve lokmalar pay edildi.
İsmet SEFER/Suay ABAK
MARAŞ
Yoruma kapalı.