Alevi Haber Ajansi

Malatya’da deprem sonrası sağlık personeli azaldı, hastalar yeterli hizmet alamıyor -VİDEO

PİRHA-Malatya’da depremle birlikte yaşanan hava kirliliği solunum hastalıklarını artırırken, barınma sorunu nedeniyle sağlık çalışanlarının sayısı düştü, hizmetlerde aksamalar yaşanıyor. Malatya SES Eş Şube Başkanı Cansu Kaplan, “Yasaların bize verdiği çalışma süresi 40 saatken, bizler 72 saat çalışmak zorunda kalıyoruz. Bir sağlık emekçisinin 72 saat çalışması bir mobbingdir” dedi.

6 Şubat Maraş Pazarcık merkezli depremlerde en çok hasar alan şehirlerden biri olan Malatya’da sağlık hizmetlerinin yetersizliği enfeksiyon sorunlarını da artırdı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)Malatya Şubesi Eş Başkanı Cansu Kaplan, depremden dolayı barınma sorunu yaşayan birçok sağlık çalışanının başka şehirlere tayinlerini istediği için hastanelerde çalışan personel sayısında azalma olduğunu, bunun da halka hizmet verilmesini geciktirdiğini belirtti.

Kaplan ayrıca deprem sonrasında ve ekonomik sorunların artmasıyla birlikte toplumda ve sağlık çalışanlarında psikososyal sorunların da geliştiğini ve toplumda bir öfke kontrol sorununun kendini göstermeye başladığını dile getirdi.

“HAVA KİRLİLİĞİ SOLUNUM HASTALIKLARINI ARTIRDI”

SES Malatya Şubesi Kadın Sekreteri Emel Karakuş, şehirde inşaat çalışmalarıyla birlikte hava kirliliğinin çoğaldığını söyledi.

Karakuş, “Havanın kirliliğiyle birlikte göğüs hastalıkları sayısı arttı. Son dönemde astım, KOAH hastalıklarının artması akabinde hasta kişiler sık sık gelmeye başladı. Malatya’daki hava kirliği, su kirliliği beraberinde sayıların artışına neden oluyor. Hijyen koşullarının kötü olması, kışların soğuk, yazların sıcak olması nedeniyle hastaneye gidip gelmekte ve hastaneye ulaşmakta problem yaşıyorlar. İnsanlar zaten ekonomik olarak zor günler yaşıyorlar bir de bunun üstüne depremden sonra beslenme gibi sorunları da ortaya çıktı” dedi.

“BARINMA SORUNUYLA BİRLİKTE ÇALIŞANLAR TAYİNLERİNİ İSTEDİ”

Karakuş, depremin ardından sorunların artmaya başladığını belirterek, şunları ifade etti:

“Depremle birlikte sağlık emekçileri barınma sorunu yaşadı. Ben bir şekilde kalacak yer bulabildim ama her çalışanın böyle bir imkanı yoktur. Birçok çalışan Malatya’daki şartların zorluğundan dolayı başka şehirlere tayin istedi. Sağlık çalışanları gidince yerine gelen kimse olmadı, hasta sayısı artıyor. Bununla birlikte hastalara kaliteli hizmet vermekte zorlanıyoruz. Yaz boyunca bizler fazla mesailerle çalıştık. Eylül ayı bitmesine rağmen hala yıllık izin kullanamadık. Hasta olduğum halde izin kullanamıyorum. Rapor almak istediğimizde nöbet listelerinin yeniden düzenlenmesinde aksilikler yaşanabiliyor.”

“SAĞLIK PERSONELİNDEKİ AZALMA HASTALARIN HİZMET ALMASINI ETKİLEDİ”

Kadınların sağlık hizmetlerinden yeteri kadar faydalanamadığını belirten SES Malatya Şube Eş Başkanı Cansu Kaplan ise “Kadın hastalıkları baş gösterdiğinde aileler birinci basamağa gidemiyorlar. Aile planlaması hizmetlerine ulaşamıyorlar. Hastanelere ikinci ve üçüncü basamaklara başvurduğunda aileler randevu kullanıyorlar. Randevu bulduklarında da süre kısıtlı oluyor. Bugün uzak bir yerden araştırma hastanesine gitmek için iki üç tane vasıta değiştirmek zorunda kalıyor. Ekonomik şartları da göz önünde bulundurduğumuzda yeterli hizmet alamayan kadınlarda gebelik sayılarında artış oluyor. Sağlık personellerinin sayısındaki azalmayla birlikte hastaların sağlık hizmeti almasında ciddi bir problem oluşuyor” diye belirtti.

“HEM ÇALIŞANLARDA HEM HALKTA BİR ÖFKE SORUNU VAR”

SES Malatya Şube Eş Başkanı Cansu Kaplan, şunları kaydetti:

“Malatya geneline baktığımızda hem halk hem de sağlık emekçileri açısından psikososyal desteğe ihtiyaç var. İnsanlarda ve çalışanlarda bir öfke sorunu kendini göstermeye başladı. Sokağa veya trafiğe çıktığınızda insanlardaki öfke kendini gösteriyor. Rutin bir zamanda tepki gösterilmeyecek bir olaya şu an kat be kat tepki gösterebiliyorlar.

40 SAAT YERİNE 72 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Malatya’da sağlıkta şiddet yükselmiş durumda. Halkın sağlık hizmetlerine ulaşmakta yaşadığı zorluklar, sağlık emekçilerinin Malatya’da çalışmak istememesinden kaynaklı sağlık çalışanları ve halk karşı karşıya kalıyor. Bu sorunlardan dolayı Malatya’ya personel alınmasını talep ediyoruz. Bir sağlık emekçisinin 72 saat çalışması bir mobbingdir. Yasada çalışmamız gereken süre 40 saatken bizler 72 saat çalışıyoruz.

Kamber YILDIZ/MALATYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak