PİRHA-Malatya Valiliği, Yeşilyurt Belediyesi’nin “çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek” üzere bir haftalığına Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden sadece 2’si Türkiye’ye geri dönmesine ilişki açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığımızca görevlendirilen müfettişlerce yürütülen inceleme işlemleri halen devam etmektedir” denildi.
Yeşilyurt Belediyesi’nin “çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek” üzere bir haftalığına Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden sadece 2’si Türkiye’ye geri döndü. CHP’li Meclis üyeleri konu hakkında Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a “43 kişi nerede?” diye sorsa da cevap alamadı. Yaşananlar ardından mülkiye müfettişleri soruşturma başlattı.
“HİZMET DAMGALI PASAPORT İŞLEMLERİNİN İNCELENMESİ İÇİN MÜLKİYE MÜFETTİŞİ GÖREVLENDİRİLMESİ TALEP EDİLDİ”
Malatya Valiliği, Yeşilyurt Belediyesi’nin “çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek” üzere bir haftalığına Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden sadece 2’si Türkiye’ye geri dönmesine ilişki açıklama yaptı.
“10-11 Nisan 2021 tarihli bazı basın yayın organlarında; Yeşilyurt Belediyesi tarafından 15-27 Eylül 2020 tarihleri arasında, Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği Üyelerinin “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” isimli proje kapsamında, Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenerek Almanya’ya gönderildiği, ancak gönderilen 45 kişiden 43’ünün geri dönmediği” yönünde iddialar yer almıştır. Valiliğimizin 11/03/2021 tarihli yazısıyla, gerek söz konusu iddiaların, gerekse 2019, 2020 ve 2021 yıllarında Belediyeler ile sivil toplum kuruluşları arasında imzalanan protokollere istinaden, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre gerçekleştirilen Hizmet Damgalı Pasaport işlemlerinin incelenmesi için Mülkiye Müfettişi görevlendirilmesi talep edilmiş olup İçişleri Bakanlığımızca görevlendirilen müfettişlerce yürütülen inceleme işlemleri halen devam etmektedir” denildi.
NE OLMUŞTU?
GERİYE SADECE 2 BELEDİYE ÇALIŞANI DÖNDÜ!
Proje dahilinde Yeşilyurt Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş da Almanya’ya gitti. Fakat iki belediye yetkilisinin de 43 kişinin akıbeti hakkında bir bilgisi olmadığı ifade edildi. Fakat 43 kişinin yurtdışı seyahati için Yeşilyurt Belediyesi’nin, Malatya Valiliği’ne yazı yazarak, Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ile belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde geziye katılacağı, bu nedenle de söz konusu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istendi.
GERİ DÖNMEYEN 43 KİŞİNİN KİMLİK BİLGİLERİ PAYLAŞILMADI!
Yeşilyurt Belediyesi Meclisi’nde yer alan 6 CHP’li üye konunun üzerine giderek belediye başkanına “Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir? Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir?” sorularını yöneltti. Ancak Başkan Mehmet Çınar, sorulara sessiz kalarak yanıt vermedi.
43 kişinin akıbeti hakkında konuşan Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi İsmail Aydın ise konuya dair Malatya’da soruşturmanın yürütüldüğünü belirterek “Belediye Başkanı Mehmet Çınar ‘bu konu bizim işimiz değil’ dediğini aktardı. Aydın, konu ile ilgili bir müfettişin atandığını ve soruşturmanın devam ettiğine işaret ederek “45 ismi de belediye kendisi belirlemiş. Geriye dönen 2 kişi de belediye başkan yardımcıları. Diğer 43 ismin kim olduklarını kamuoyu bilmiyor” ifadelerini kullandı.
GAYRİMEŞRU YOLLA İNSAN KAÇAKÇILIĞI!
İsmail Aydın, protokolde imzası bulunan dernek başkanı Mehmet Sait Aytekin’in, “AK Partili belediye oldukları için bunlar yanlış yapmaz. Bunların alnı secdeye değer, yanlış yapmazlar. Ben de o sebeple kendilerine yardımcı olmak istedim” ifadelerini kullandığını belirterek şunları söyledi:
“Dernek başkanı, bizzat belediye çalışanlarının, 43 ismi listeye kaydettiklerini söylüyor. Bizler, belediye başkanına ‘Giden 43 kişi kim? Ne gerekçeyle gittiler?’ diye sorduk fakat halen cevap almış değiliz. Kimsenin hakkını kimseye yedirmek istemiyoruz. Burada bir haksız kazanç, gayrimeşru yolla adam kaçırmak var ise bunu açığa çıkarmak istiyoruz. Biz, burada milletin temsilcisi olarak kimsenin hakkını yedirmemek için sorularımızı soracağız. Belediye olarak tanımadığınız insanlara nasıl pasaport verirsiniz? Böyle dolaplar sebebiyle insanın aklına her şey gelebilir. Eğer bu giden isimler doğru insanlar ise neden gidip açıktan pasaport için kendileri müracaat etmediler? Ya da bu isimleri neden açıklamıyorlar? Madem biz belediye meclis üyesi isek her şeyi bizlerle paylaşmaları gerekir. Pazartesi günü (12 Nisan) Milletvekili Veli Ağbaba’nın katılımı ile Malatya’da basın toplantısı da yapacağız”
DERNEK BAŞKANI KONUŞTU!
Olayın odağındaki isim Mehmet Sait Aytekin ise konu ile ilgili yaklaşık 2 aydır süren bir soruşturmanın olduğunu söyleyerek yaşananlar hakkında detay paylaşamayacağını belirtti.
Aytekin, Almanya’ya giden 45 kişinin dernek üyesi olmadığını belirterek “Belediye encümen kararıyla, ‘çevre bilinci oluşturmak’ amacıyla oluşturulan bir projeydi. Biz de bir sivil toplum kuruluşu olarak destek olduk. Almanya’dan hayırsever bir iş adamının, çevre bilinci ile ilgili sivil toplum kuruluşları üzerinde bir çalışmasıydı” ifadelerini kullandı.
Mehmet Sait Aytekin, Almanya’ya giden 45 kişinin hangi kriterler doğrultusunda seçildiği konusunda ise bir fikrinin olmadığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Kişilerin kimler olduğunu bilmiyorum. Bu tümüyle belediyenin çalışmasıydı. Yeşilyurt Belediyesi encümen kararı ile yapıldı. Mülkiye başmüfettişleri konuyla ilgili soruşturma yürütüyor. Yine belediyenin de kendi açmış olduğu bir soruşturma mevcut. Ben de bu sebeple ifade verdim.”
ÖĞRENCİLERE EĞİTİM VEREN DERNEK!
Mehmet Sait Aytekin, Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği olarak faaliyetlerinin sürdüğünü de sözlerine ekledi. 43 kayıp kişinin sorumluluğunun tamamen belediye encümenlerinde olduğunu söyleyen Aytekin “Bizimle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Bizler dernek olarak dezavantajlı öğrenciler için sınav-motivasyon, hızlı okuma teknikleri konularında eğitimler veriyoruz. Okullarda gönüllü olarak çalışmaktayız” dedi.
PİRHA/MALATYA
Yoruma kapalı.