PİRHA – Eğitim-Sen Malatya Şubesi, 2018-2019 eğitim öğretim yılında yaşanan temel sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Siyasi iktidarın eğitim alanında ideolojik hedefleri doğrultusunda adım attığı kaydedilen açıklamada, 2018-2019 da da eğitim alanında yapısal sorunların devam ettiği belirtildi.
Eğitim-Sen, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamayı Eğitim-Sen Şube Başkanı Kazım Albayrak okudu.
Siyasi iktidarın eğitim alanında kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda adımlar attığı ve eğitim alanında hayata geçirilen ‘piyasacı’ ve ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalarını 2018-2019 eğitim öğretim yılında devam ettiğini belirten Albayrak, bu sorunların öğrenciler başta olmak üzere eğitim emekçilerini ve velileri derinden üzdüğünü söyledi.
“VİZYON BELGESİ DAHA PİYASACI OLARAK YAPILANDI”
‘2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nin AKP’nin siyasal-ideolojik hedeflerine paralel olarak hazırlandığını belirten Albayrak, “Vizyon Belgesi kapsamında eğitim sisteminin bütün kademelerinin daha piyasacı ve ‘inanç merkezli’ olarak yeniden yapılandırılması, öğretmenlik meslek kanunu üzerinden öğretmenlik mesleğinin rekabet ve performans ekseninde iyice itibarsızlaştırılması, okul yöneticiliğinin ‘işletmeci’ bir anlayışla profesyonelleştirilmesi vb gibi gündemler, son olarak ortaöğretim sisteminde yapılan değişiklikler 2018-2019 eğitim öğretim yılında öne çıkan tartışma başlıklarını olmuştur” dedi.
Eğitim sisteminin giderek toplumsal cinsiyet eşitliğinden uzaklaştığı, dinsel içerikli bir hale geldiğinin kaydeden Kazım Albayrak, Eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi anlayış, farklı inanç, kimlik ve mezhepleri yok saymayı sürdürdüğünü, laik, bilimsel ve anadilde eğitim konusundaki siciline devam ettiğini vurguladı.
“SORUNLAR ÇÖZÜMSÜZ BIRAKILDI”
Albayrak, eğitim yılında yaşanan niteliksiz eğitim hizmeti, eğitimi özelleştirme adımları, kalabalık sınıflar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, taşımalı eğitim, fiziki altyapısı yetersiz okullar, okullarda öğrenciler arasında ve öğretmenlere yönelik şiddet, öğrencilerin MEB eliyle dini cemaat ve vakıfların siyasal istismarına açık hale getirilmesi, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik uygulaması, norm kadro ve tayinlerde yaşanan sorunlar, ataması yapılmayan öğretmenler vb gibi sorunların çözümsüz bırakıldığını belirtti.
Eğitim sorununun halkın temel gündemini oluşturduğunu söyleyen Albayrak, çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanmadığı, çocuk yaşta evlenmenin önüne geçen adımların atıldığını söyledi.
“OKULLAR FİLLEN KIŞLA VE CEZAEVİ HALİNE GETİRİLDİ”
Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanamamaktadır. Bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizlikler, anadilinde eğitim gibi en temel sorunlar iktidarın çözmek bir yana daha da derinleştirdiği temel sorunlar çözülmek bir yana daha da derinleşmiştir.
Eğitimde siyasal kadrolaşma uygulamalarının yukarıdan aşağıya doğru organize bir şekilde gerçekleştirilmesi, okullarda yaşanan şiddetin artması, eğitim emekçilerine yönelik çeşitli saldırı ve tehditlerin (ihraç, açığa alma, sürgün vb) sürmesi gibi uygulamalar, tıpkı ülke genelinde olduğu gibi, okullarımızın ve üniversitelerin fiilen kışla ya da cezaevi haline getirilmesine neden olmuştur.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.