PİRHA-Adıyaman’da yaşayan Aleviler için kutsal bir mekan olan Mahmut Ensari Türbesi’nde canlar muhabbet ceminde bir araya geldi. Cemi yürüten Dewrişi Gewr Ocağı Pirlerinden Mahmut Dolaş, “İnsanlar kilometrelerce yol yalın ayak yürüyerek bu dergaha gelir kurbanlarını keserlerdi. Bizler de bu itikatı, yolu ve erkanı sürdürmeliyiz” dedi.
Adıyaman’da yaşayan Aleviler için kutsal sayılan kurbanların kesildiği lokmaların pay edildiği Mahmut Ensari Türbesin’de muhabbet cemi yapıldı. Ceme Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Kültür Derneği (AKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği (HBVAKV) Adıyaman Şube temsilcileri, Dewrişi Gewr Ocağı Pirlerinden Mahmut Dolaş, Zakir Ali Sizer ve çok sayıda can katıldı.
Cem Huriye ve Zeynel Tosun’un okuduğu deyişler ve nefeslerle başladı.
“CEMEVLERİNE GİTMELİYİZ”
Geçmişte bir çok yol ereninin Alevilik yol erkanı için bedel verdiğini ifade eden AKD Adıyaman Şube Başkanı Rıza Tanrıverdi, “Bizler de onların bize bıraktığı bu yola sahip çıkarak gelecek nesillere taşıyacağız. Bunun için Adıyaman’da iki cem evi bulunmakta. binlerce Alevi canın yaşadığı kentte maalesef cemevlerimiz boş kalıyor. Perşembe günü yani Cuma geceleri yapılan cemlere katılarak bu yola hem sahip çıkıp hemde çocuklarımıza aktarmalıyız.” dedi.
“BASKI VE ASİMİLASYON POLİTİKALARINA KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ”
“Aleviler olarak yolumuzu takip ederek gelecek nesillere aktarmalıyız” ifadelerini kullanan PSAKD Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Yapıcı, “Bu yol çok zor bir yol herkes bu yolu yürütemez. Yolun gereğini ve şartlarını yerine getiremeyenler bugün atalarının dedelerin yolunu bırakmış farklı yollara sapmış ve yol düşkünü olmuş. Tarih boyunca bir çok katliam yaşayan ve ikrarından dönmeyen ve bugün de mücadele eden canlarımız var. Bizler de bu yolu ve ikrarı sürdürenlere bir parça olmalıyız ve her türlü baskı ve asimilasyon politikalarına karşı mücadele ederek yolumuzu gelecek nesillere aktarmalıyız” diye konuştu.
“YALIN AYAK TÜRBEYE GELİNİRDİ”
“Biz Aleviler olarak inanıyoruz ki bu coğrafyanın her parçasında dağında, taşında, dalında ve yaprağında er ve evliyalarımızın izleri var. Mahmut Ensari de onlardan biri” diyen Dewrişi Gewr Ocağı Pirlerinden Mahmut Dolaş, “Ben bu topraklarda büyüdüm. Buralarda çocukluğumu, gençliğimi yaşadım. Bu yolu ve erkanı büyüklerimizden öğrendik. Burada bir araya gelerek cemler yaptık. Gelenek ve göreneklerimizi burada öğrendik. O nedenle burası çok önemli ve kutsal bir yer bizler için. Bir dönem devlet buraya maaşlı bekçiler koydu ama biz bunu asla kabul etmedik. Bu yolu bilen tanıyan hiç bir karşılık beklemeden yola hizmet edecek canların burada bekçilik yaparak hizmet yapması gerekiyor. Bugün bu canlarımız bu hizmeti yürütüyor. Bu çok güzel bir şey. Geçmiş yıllarda canlarımız kilometrelerce yolu yalın ayak yürüyerek bu dergaha gelir kurbanlarını keserlerdi. Bizlerde bu itikatı, yolu ve erkanı sürdürmeliyiz.” diye ifade etti.
Mustafa YÜKSEL-ADIYAMAN
Yoruma kapalı.