PİRHA – Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 15’inci duruşmasında mahkeme heyeti ‘tutukluluğun devamı’ yönünde karar verdi.
HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında hazırlanan 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesiyle oluşturulan davanın duruşmasında mahkeme “tutukluluğa devam” kararı verdi. Yüksekdağ hakkında açılan davanın 15’inci duruşması Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Avukat Hatice Ezgi Güngör, “Bu duruşmada savunmalar tamamlandıktan sonra tahliye fikri ile geldik. Ama yeni gelişmeler yaşandığı için hakim bey dosyayı direk mütalaaya gönderdi. Daha önceki duruşmalarda mahkeme heyeti savunma hakkının üzerinde durdu. Savunma hakkının üzerinde durmanıza rağmen yeni verilen tutukluluk öncesi dosyayı hemen mütalaaya gönderdiniz. Bunlardan çıkardığımız şeyde müvekkilimizin savunma hakkının kısıtlanması oldu. Savcı beye soruyoruz, bir haftada 50 klasörlük dosyadan nasıl mütalaa hazırladınız?” diye sordu. Tutukluluk halinin hukuka aykırı olduğunu savunan Güngör, tahliye talebinde bulundu.
‘TAHLİYE BEKLEMİYORUZ’
Avukat Ruken Gülağacı ise siyasi atmosferden kaynaklı Yüksekdağ’ın tahliye edilmeyeceğini bildiklerini ve bu düşünceyle duruşmaya gelmediklerini kaydetti. Gülağacı, “Yaptığınız bütün duruşmalarda tarafsız ve bağımsız göründüğünüzden kaynaklı ilk defa tahliye yanlısı olduğunuzu düşündük. Bir buçuk yıldır sizinle konuşuyoruz. 20 Eylül’de biran da ikinci defa aynı mükerrer dosyadan müvekkilimiz tutuklandı” dedi.
‘AİHM DOLMABAHÇE MUTABAKATI’NI SORDU’
AİHM’e katıldıklarını aktaran Gülağacı, “AİHM bize ‘Dolmabahçe Mutabakatı vardı. Devlet daha önce bu partiyle müzakere masasına oturdu. Ne oldu da aynı masada oturduğu kişiler şuan o dosyalardan örgüt üyeliğinden ve örgüt propagandasından yargılanıyor?’ diye sordu. AİHM kararı öncesinde hem müvekkilimizin hem de Sayın Demirtaş’ın tutuklanması hukuken açıklanması mümkün değil. Yine Demirtaş duruşmasından hemen önce Barış Akademisyenlerine yönelik AİHM’de çıkan kararda akademisyenlerin Bese Hozat’tan talimat aldığı iddia ediliyordu. AİHM bu söylemlerin hepsine somut delil istedi. Sizler bunları kabul ediyor olabilirsiniz ama AİHM somut deliller istiyor. Söylediğimiz birçok şey dikkatsizce, özensizce dosyalara konulan soruşturmalardır” diye konuştu.
‘YÜKSEKDAĞ SİYASETTE ERKEK AKLINA BİR TOKAT ATTI’
Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, mahkeme heyetinden empati kurarak Demirtaş ve Yüksekdağ kararını yorumlamasını talep ederek “Demirtaş davası AİHM’de görüldükten sonra her iki eş genel başkanının yeniden tutuklamaya sevk edilmesi ve Yüksekdağ’ın dosyasının mütalaaya gönderilmiş olmasını nasıl değerlendirirdiniz” diye sordu. Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu dosyaların ciddiyetsiz olduğunu söyleyen Yalçındağ, “Yüksekdağ, siyasette erkek aklına bir tokat attı. Yüksekdağ’ın duruşuna yapılan yargılama aslında Kürt kadınlarına yapılan yargılamadır” dedi.
‘TAHLİYE TALEP ETMİYORUM’
Son olarak söz alan Figen Yüksekdağ şunları söyledi: “Avukatlarım sağ olsun ama ben tahliye talep etmiyorum. Başından beri yargılandığım dava tamamen siyasi ve iktidarın ele aldığı bir davadır. Bugün tahliye olup, olmamam benim nezdimde hükümsüz kılınmıştır. Tek bir şey istiyorum. Hakkımızdaki bu davaların ne olduğunu biliyoruz. Biz hakikat ve gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu dosyada gerçeklerin, doğruların ortaya çıkması gerekir. Biz hüküm de yatarız, iki kez tutuklanma saldırısı ile karşı karşıya da geliriz. Biz bunlarla baş ederiz.
Benim buradan siyasi iktidara çağrım var. Siyasi iktidar benim ve arkadaşlarımın yargılandığı mahkemelerden derhal elini çekmelidir. Mahkeme heyetleri üzerinden elini çekmelidir. Mahkeme heyeti olarak bizi bu utançtan kurtarmak için çok bir şey yapamayabilirsiniz ancak bazı önemli işler yapabilirsiniz. Biliyorum bu tür krizleri siyasi ortam çözer. Yargı paketinde çıka çıka avukatlara pasaport çıktı. Avukat arkadaşlarımız yanlış anlamasın gözümüz yok. O paketten adalet çıkmadı, adalet çıkmalıydı” diye sonlandırdı.
İDDİA MAKAMI
Mütalaa hazırlamadığını söyleyerek söz alan iddia makamı Yüksekdağ’ın yeniden tutuklandığı soruşturmaya dair Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılarak, bilgi alınmasını ve istenen ceza maddelerinin katalog suçlardan olmasından kaynaklı tutukluluğun devamını istedi.
DURUŞMA 24 ARALIK’A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, Yüksekdağ’ın tutuklanmasına atılı suçun vasfı, mahiyeti ve istenen cezanın üst sınırı ele alındığı, ayrıca tutuklanma tedbirinin uzun tutukluluk süresinin isnat edilen suça oranlı olmasından kaynaklı tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 24 Aralık tarihine erteledi.
PİRHA / ANKARA
Yoruma kapalı.