PİRHA-İşsizlik oranının yüzde 12’yi aştığı Türkiye’de yaşam koşulları giderek zorlaşıyor. Tokat’ta işsiz kalan Salih Poyraz yapacak bir şey bulamayınca baba mesleği olan odun kırma işine başladı. Poyraz, mahalle mahalle gezip odun kırarak ailesini geçindiriyor.
HABERİN VİDEOSU
Kışa hazırlık için toplanan odunlar kızak motoru ile kıracak esnafı bekliyor. Tokat’ta mahalle arasında rastladığımız kızak motoru ile odun kıran Salih Poyraz işe biraz erken başlamış. Baba mesleği olan odun kırıcılığı işsizlikten dolayı yapan Poyraz, günde ortalama 10-15 TL kazanıyor. Normalde ton ile odun kestiklerini söyleyen Poyraz, az sayıda olan odunları ise belli bir fiyata kesiyor.
TANSU ÇİLLER DÖNEMİNDEN BU YANA İŞKUR’A BAŞVURUYOR
2 çocuk babası Poyraz, iş kazası da yaşamış. Parmaklarında kesikler oluşan Poyraz, tüm geçimini mahalle mahalle gezerek kestiği odunlardan sağlıyor. Yılda 3-4 ay yapılabildiği bu iş sona erince yeniden başka bir iş arayışına geçen Poyraz, Tansu Çiller döneminden beri İŞKUR’a yaptığı tüm başvuruları sonuçsuz kalmış. İş olanakları ortadan kalkınca babasının 70-80’li yıllarda daha zor şartlarda yaptığı bu odun kırıcılığı işine girmiş.
“DOĞAL GAZIN GELMESİ İLE ODUN KESME İŞLERİ AZALDI”
“Babam yıllar önce odun kesme işi yapardı” diyen Poyraz, “Bu kadar odunu 15 TL’ye kesiyorum. Aslında ton ile kesiyorduk. İş olmayınca doğalgaz da çoğalınca biz de işsiz kaldık. Mahalle mahalle kesilecek odun bulursam soruyorum kesiyorum. Ben en az-4-5 senedir bu işi yapıyorum” dedi.
“İŞSİZ KALINCA BABA MESLEĞİNE BAŞLADIM”
“Odun kesme işinin aylık net bir geliri yok” diyen Poyraz konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Benim 2 çocuğum var. Tüm geçimimi şuanda odun keserek sağlıyorum. Bu işin de tehlikesi var. Odun keserken parmaklarım kesiliyor. Ancak işsiz kaldığımdan dolayı baba mesleği olan odun kesme işine ben başladım. 70-80’li yıllarda babam bu işi yapardı. Kucakla götürüyorlardı o zamanlar.”
“ODUN KESME İŞİ 3-4 AY OLUYOR”
Birçok işte çalıştığını belirten Poyraz son olarak şunları ifade etti:
“Odunları deste ile kesiyorum. Yılda 3-4 ay odun kesme işi oluyor. Kış aylarında odun kesme işi hiç olmuyor. Odun kesme işi 9’ncu aydan sonra biter. Genelde bu aylarda odun kesimi olmuyor. Ancak odunlarını kestiğim arkadaş bu odunları bir yerlerden bulup getirdiği için bu ayda kesmek zorunda kaldım. Normalde odun kesimi 6’ncı ayda başlar ve 9’ncu aya kadar devam eder. Bu tür erken odun kesimleri bu aylarda nadir görülen işlerdir.”
Yoruma kapalı.