PİRHA- 33 insanın yakılarak öldürüldüğü Sivas Madımak Katliamı’nın 24. yılında, Ankara’da anma etkinliği yapıldı. Kurtuluş Meydanı’ndan Kolej Meydanı’na yürüyüş yapılarak miting gerçekleştirildi. Mitingte yapılan konuşmalarda, Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi yapılıncaya dek mücadelenin süreceği vurgulandı.
Haberin Videosu
PSAKD öncülüğünde oluşturulan aralarında KESK, DİSK, DAD, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı temsilcilerinden oluşan Tertip Komitesi tarafından organize edilen anmaya PSAKD, HBVAK, DAD, HDP, EMEP, CHP, EHP, SODEP, Haziran Hareketi,ESP, AKA-DER, Halk Evleri, Partizan, Kaldıraç, Alınteri, Mücadele Birliği, KESK, TMMOB, ATO, Mali Müşavirler Odası Ankara Şube, ankara Dersimliler Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri katıldı. Mitinge HDP adına Diyarbakır Milletvekili Felek Naz Uca ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım katıldı.
Miting için Kurtuluş Kavşağı’nda toplanıldı. Çok sayıda insanın katıldığı mitingde en önde Sivas’ta katledilenlerin resimleri taşındı. Alevi dernekleri, KESK, TMMOB ve çeşitli yöre dernekleri ile birlikte ilerici, devrimci kurumlar da mitingde yer aldı.
Sivas Katliamı’nda katledilenlerin aileleri adına Nilgün Karababa’nın konuşmasının ardından şehitlere dair kısa anlatılarla tek tek isimleri okundu ve “Burada!” denildi.
“KATLİAMLARA KARŞI SOKAKLARDA OLMALIYIZ”
Mitingde ilk konuşmayı PSAKD Genel Sekreteri, ABF Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya yaptı. “Katliamlara karşı sokaklarda olmazsak daha çok Madımaklar, Çorumlar, 10 Ekimler olur!” diyen Kaya, “Öyle bir dünya kuralım ki insanlık birbirini katletmesin. Dilleriyle renkleriyle, inançlarıyla insanlar bir arada hoşgörü içerisinde yaşasın. Ama imkânı yok 24 yıldır ozanların, şairlerin, semah dönenlerin, diri, diri yakanlar yakıldığı yerde katilleri belli olduğu halde adalet yerini bulmadı. Bugün Türkiye’nin gündemine oturan herkes için adalet istiyoruz deyip yollara düşen toplumun tüm ötekilerini birleştiren, ruhta, özde bu yürüyüşü anlamlı buluyoruz” dedi.
KAYA: MADIMAK’I UTANÇ MÜZESİ MUTLAKA YAPACAĞIZ
Bülent Kaya, şunları kaydetti:
“Biz gezide katledilenlerin, yüreğimize bıraktığı sızının Dersim’de Koçgiri’de bıraktığı sızıdan farkı yoktur. o nedenle nerede katliam var, nerede inkar var, nerede asimilasyon var aynı Madımak’taki canlarımızın dumanlardan ateşten yanarak acı çektiği gibi alevi toplumu acı çekiyor. Onların acıları hepimizin acısıdır. Bir Cizre’de bodrumda katledilenlerin acısını Sivas’takilerin acılarından ayrı tutmuyoruz. Ne zamanki bu acılar katliamlar sona erer biz Aleviler insanlık adına huzura kavuşuruz. Bizi diri diri yaktıkları Madımak nedir, bilim kültür evi, bunu reddediyoruz. Biz orayı utanç Müzesi mutlaka, mutlaka yapacağız. Bu irade bu bilinç, bu kararlılık hepimizde var. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi Alevi kurumları Pir Sultan başta olmak üzere saygı ile selamlıyorum. Mücadelemiz kavgamız. Uysal koyun değiliz. Artık olmayacağız.”
AKÇA:MADIMAK ER GEÇ UTANÇ MÜZESİ OLACAK
Sonrasında şehit yakınları adına Gülender Akçanın ağabeyi Kalender Akça söz aldı. Akça, “Madımak’ı Bilim ve Kültür merkezi olarak değil, Utanç müzesi oluncaya dek ve benim kardeşimle aynı yerde ismi yazılı olan 2 kişinin ismi kaldırılıncaya dek asla mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Orası er geç utanç müzesi olacaktır” diye konuştu.
Semaha durulmasının ardından sanatçı Malik İnce ve Grup Devinim türkü ve deyişler seslendirdi.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.