Alevi Haber Ajansi

Madımak Katliamı belgeselinin gösterimi İzmir’de yapıldı: Tarihe mal olacak bir çalışma- VİDEO

PİRHA- Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin belgesel filmi ‘Çok Kötü Bir Şey Oldu- Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film’in gösterimi İzmir’de gerçekleşti. 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) öncülüğünde ve Alevi kurumlarının desteği ile oluşturulan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi çalışmalarının beşinci ayağı olan belgesel film İzmir Alsancak’taki Mimarlar Odası’nda gösterildi.

Gösterime Alevi örgütleri, siyasi parti temsilcileri, sendikalar, Madımak’ta katledilen Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, insan hakları savunucusu Akın Birdal, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve çok sayıda kişi katıldı.

“TARİHE MAL OLAN VE ÖZKAYNAKLA YAPILAN BİR PROJE”

programın açılış konuşmasını Sivas Katliamı’ndan sağ kurtulan Ozan Ali Çağan yaptı. Tarihe mal olacak bir projeyi başardıklarını belirten Çağan, “Tarihe karşı bir sorumluluk olarak böyle bir belgeselde yer aldım. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu olarak bu çalışmanın kararı aldık. Katliamın üzerinden 28 yıl geçmişti ve bir yığın yanlış bilgiler vardı. Bu dönemi tarihe bırakacak bir çalışma yapılmamıştı. 1,5 yıllık çalışmadan sonra sanal müzeyi oluşturduk. Bu kadar kapsamlı bir proje diğer yapılacaklara da ilham olacaktır. 30 yıldır bozulmayan yataklar, saklanan eşyalar var. Uzun yıllar katliamdan sağ çıktığımı söyleyememiştim. Canlarımızı tarihe mal edecek bir çalışmayı başardık diyebilirim. Bu proje Alevilerin helal lokması ile yapıldı. Türkiye ayağında bu çalışma için herhangi bir maddi kaynak alınmadı, Alevilerin kendi öz kaynakları ile yapıldı. Bu katliamın hesabının bir gün sorulacağını biliyorum” dedi.

CUMARTESİ ANNELERİ VE MADIMAK AİLELERİNİN MÜCADELESİ SELAMLANDI

“Verdiğimiz mücadele ete kemiğe büründü” diyen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, Cumartesi Anneleri’nin 1000 haftadır süren mücadelesini selamladı. Kamilağaoğlu şöyle konuştu:

“Bugün Cumartesi Anneleri’nin 29 yıldır sürdürdüğü mücadelenin 1000. haftası. Türkiye’nin en acı günlerini yaşadığı 90’lı yıllarda ve Madımak’ta yaşananlar gibi anaların acısı hala yüreğimizde. Bugün 90’lı yıllarda anaların acıları günümüze kadar geldi. Onlar da yakınlarını kaybetti, tıpkı bizim 33 canımızı kaybettiğimiz gibi. Tarih açısından yaşanılan bu insanlık suçlarını hafızalara kazınması gerekiyor. Sis perdesinin dağılması, hakikatlerin açığa çıkması için bizler mücadele edeceğiz ve sürdüreceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

CUMA ERÇE: FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER, KATLİAMLAR VE MADIMAK ARASINDA DOĞRU BAĞ KURMAK LAZIM

Maraş Katliamı ile başlayıp 90’lı yıllardan sonra süre gelen katliamlar ve Madımak Katliamı arasında kurulacak doğru bağın asil failleri ortaya çıkaracağını ifade eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, “Cumartesi Anneleri’nin şiddete, gözaltına ve davalara rağmen boyun eğmeyen direnişlerinin 1000. haftasını selamlıyorum. Katliamın üzerinden 31 yıl geçti. 30. yıl ise katliamın sorumlularının Cumhurbaşkanı tarafından affedildiği bir yıldı. Yine Madımak Davası’nın zaman aşımı kararı ile düşürüldüğü bir yıldı. Biz bu kararı tanımayacağız ve biz var oldukça Madımak Davası sonsuza kadar sürecek. Sivas’ın unutturulmaması için elimizden çabayı yine göstereceğiz. Bizler ve bizden sonrakiler insanlığa karşı işlenmiş insanlık suçunu geleceğe aktaracaklar ve tüm katliamların hesabını soracaklar. 90’lı yıllardaki faili meçhul cinayetler, aydınların katledilmesi, yakılan köyler, maden cinayetleri, deprem cinayetleri ve bütün katliamlar arasındaki bağı doğru kurmak durumundayız. Bu bağı kuramaz isek Madımak’ı doğru anlatamamışız sayarız. Maraş’ın kara kutusu açıldığında bugünkü siyasal iktidarın nasıl iş başa geldiğini anlamış oluruz” şeklinde konuştu.

MUSTAFA ASLAN: İNKARA RAĞMEN BU PROJE HAZIRLANDI

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan da Cumartesi Anneleri’nin direnişini selamlayarak projede emeği geçenlere teşekkür etti. Aslan şöyle devam etti:

“Böyle bir projede geleceğe bırakacağımız bir hafıza ve miras var. Özenle hazırlanmış bir çalışma. Bu emeğin eksik kalan bir tarafı varsa elbette eleştiriler bizim için değerli. Devletin tüm inkarına rağmen belgeleri, tanıkları ve arşivleri bularak bu projeyi hazırlamak hiçte kolay olmadı. İyi ki tüm eksikliklerine rağmen Alevi örgütleri 35 yıldır emek veriyor.”

“KATLİAMLARIN ARKASINDAKİ FAİLLER VE FAŞİZME YÜZLEŞECEĞİZ”

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Projesi Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmeni Eylem Şen ise, “Biz bu projeyi yaparken Madımak’ta hayatını kaybedenlerin yakınlarına ulaşmaya çalıştık. Sadece bu projede çalışmadık. Biz yıllardır sokakta mücadelemizi sürdürüyoruz.  Çok öfkeliyiz. Asıl suçlular tutuklanmadı. Devlet hakikatin üstünü örttü. 31 yıldır adalet tesis edilmedi. Devlet katliamlarında delil aranmaz. Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, hakikat arayışı için yapıldı. Bu katliamın öncesini göreceksiniz bu projede. Madımak’a giden süreci göreceksiniz. Bunun arkasında her kim olursa olsun faşizmle yüzleşmeden hakikat arayışı devam edemez. Tanıklarla birlikte hakikatin belleğini oluşturuyor bu proje. Ve bizler bu katliamların arkasındaki faillerle yüzleşeceğiz” diye belirtti.

Son olarak konuşan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin bir ürünü olarak ortaya konulan web belgeselinin yönetmenliğini yapan Yücel Tunca web belgeselin oluşum süreçleri ile ilgili bilgi verdi.

Konuşmalar sonrasında tanıtım filmi ve 4 buçuk saat süren belgesel film gösterilmeye başlandı.

PİRHA/İZMİR

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak