PİRHA-TMMOB Dersim İl Koordinasyon Kurulu tarafından gerçekleştirilen ‘Sömürge Madenciliği ve Yıkım’ başlıklı çalıştay ikinci gününde Dersim Belediyesi Konferans salonunda yapıldı. Bu toprakların sadece para olarak görüldüğünü vurgulayan DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, “Maden şirketleri bizim doğamızı kasasına koyacağı altın olarak görüyor ama biz doğamızı hak olarak görüyoruz” dedi.
TMMOB Dersim İl Koordinasyon Kurulu tarafından gerçekleştirilen ‘Sömürge Madenciliği ve Yıkım’ başlıklı çalıştay ikinci gününde Dersim Belediyesi Konferans salonunda yapıldı.
‘Sömürge Madenciliği ve Yıkım’ çalıştayına Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, TMMOB II. Başkanı Selçuk Uluata, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, HDP Ekoloji Birimi Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül ve çok sayıda yurttaş katıldı.
‘Sömürge Madenciliği ve Yıkım’ başlıklı çalıştay ikinci gününde ÇMO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kahraman, Prof. Dr. Beyza Üstün, Avukat Kenan Çetin, Maden Mühendisi Mehmet Torun ve DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu konuşmacı olarak katıldı.
“MADEN ŞİRKETLERİ BİZE KİMYASALLARLA KİRLETİLMİŞ ALANLAR BIRAKIYOR”
Maden şirketleri çıkardıkları madenleri götürürken geride verimsiz ve kimyasallarla kirletilmiş alanlar bıraktığını söyleyen Maden Mühendisi Mehmet Torun, “Çıkarılan maden ülkeye ve insanlara yararı var mı sorularına cevabımız evet ise maden çıkartmaya devam edelim ama sırf bazı şirketler para kazanacak diye madenleri çıkartıp başımıza bela almayalım” diye belirtti.
Yapılan saldırıyı bütünsel olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Beyza Üstün, “Dersim’de yaşanan doğa talanının diğer bölgelerde yapılan veya yapılmak istenen projelerden bağımsız olarak değerlendirilmemiş gerekiyor” dedi.
“HEPİMİZİN DOĞA TALANINA KARŞI SÖZÜNÜN OLMASI GEREKİYOR”
Bu toprakların sadece para olarak görüldüğünü vurgulayan DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, “Maden şirketleri bizim doğamızı kasasına koyacağı altın olarak görüyor ama biz doğamızı hak olarak görüyoruz. Bu nedenle hepimizin doğamıza yapılmak istenen talana karşı bir sözümüzün olması gerekiyor. Bizim inancımızda dünya mülk değildir Hak’tır, çünkü dünyanın insana ihtiyacı yok insanın yaşamak için Dünya’ya ihtiyacı var” diye ifade etti.
Kültür ve tarihi yapılara dönük tahribatın savaşın sonucu gerçekleştiğini belirten ÇMO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kahraman, “Savaşın sonucu gerçekleşen doğa tahribatına örnek olarak Sur, Cudi’de ki ağaç katliamı, Dersim’de yaşanan orman yangınları var. Ülkeyi yöneten anlayış ben savaşıyorum ve savaşırken doğa tahribatı yaparım diyor” dedi.
İktidar maden şirketlerine özel teşvik ve sermaye aktarımları yaptığını dile getiren Avukat Kenan Çetin, “Ülkeyi yönetenler maden şirketlerinin stopaj, sigorta indirimi ve ÇED raporları konusunda önünü açıyor. Maden şirketleri iktidardan sadece vergi ve sigorta desteği almadı aynı zamanda yasal anlamda da maden şirketlerinin daha kolay bir şekilde alanlarda çalışma yapmasını sağlıyor” diye konuştu.
‘Sömürge Madenciliği ve Yıkım’ başlıklı çalıştay soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
PİRHA/DERSİM
İLGİLİ HABERLER
Yoruma kapalı.