Alevi Haber Ajansi

‘Maarif Eğitim Politikaları’ paneli: 85 milyon insanımızı duyarlılığa çağırıyoruz’-VİDEO

PİRHA-Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali kapsamında ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitim Politikaları’ paneli yapıldı. Panelde, “Seminer verecek insanlar bile bunun ne götürüp getirdiğini bilmiyor. 85 milyon insanımızı bu konuda duyarlılığa ve mücadeleye çağırıyoruz. Sonuç olarak bu çocuklar bizim çocuklarımız ve ceberut bu iktidara karşı bir tutum geliştirmeliyiz” denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği ve bu yıl üçüncüsü yapılan Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali kapsamında ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitim Politikaları’ paneli yapıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Eğitim Sen Genel Mali Sekreteri Ramazan Gürbüz ve Matematik Öğretmeni Hülya Güntaş panele konuşmacı olarak katıldı.

“NE DENİRSE ONU YAPAN BİR NESİL İSTİYORLAR”

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ilk sözü alarak, şöyle konuştu:

“Tekçi bir eğitimi, inkarcı, ırkçı bir eğitim sistemiyle karşı karşıya kaldık. Ama tüm bunlara baktığımızda da asimilasyoncu tekçi bir eğitim sistemiyle karşı karşıya kaldık. Eğer bir değişimden bahsedilecekse eğitim sistemi gittikçe geriye giden bir sisteme, dinci bir eğitim sistemine evriliyor. Birçok okul, medrese eğitimiyle cemaatlerin eline geçti. Eğitim sistemi akıldan ve bilimden yoksun bir hal aldı. Bu sistemden mağdur edilenlerin başında Aleviler geliyor. Çünkü tümüyle toplumun asimile edilmesinden bahsediyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli bir partinin kendi yaratmaya çalıştığı politikasının adıdır. Burada arzuladıkları şey sadece dindar ve kindar nesil yetiştirmek değil aynı zamanda itaat eden, karşı çıkmayan, ne denirse onu yapan bir nesil istiyorlar.”

“EĞİTİM BİRÇOK SORUNLA KARŞI KARŞIYA”

Matematik Öğretmeni Hülya Güntaş, 2024 ve 2025 eğitim öğretim yılına devasa sorunlarla başladıklarını, ekonomik krizin de Türkiye’ye darbe vurduğunu belirterek, Eğitim Sen’in hazırladığı verileri şöyle paylaştı:

“En önemli beş sorun önümüzde duruyor. ÇEDES’in eğitimi dinselleştirmesi, MESEM, Öğretmenlik Meslek Kanunun çıkarılması, çağdaş laik bilimsel metotlardan uzaklaşılması taşıma sisteminin bırakılıp geri adım atılması Türkiye’de okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim birçok sorunla karşı karşıya. Derslerin boş geçip ataması yapılmayan öğretmenlerin yerine sözleşmeli öğretmenlerin gelmesi ayrıca okullardaki temizlik sorunu ve bunun dışında da küçük çocuklara taciz ve cinsel istismarın arttığını görmekteyiz. Bunlar gibi bir çok sorunun çözümü beklemekte ancak ülkemizde hiçbir çözüm yolu atılmamaktadır. Sınav merkezli metot kullanıldığı için hiçbir sorun çözülmüyor. Sorunlar ne kadar görmezden gelinse de halkın gözünde eğitim, çözülmesi gereken ikinci bir sorun olarak görülmektedir. Yapılan müfredatta cinsiyet ayrımının çok fazla olduğunu da görüyoruz.”

“DEVLETİN OKULLARA GEREKLİ BÜTÇEYİ AYIRMASI GEREKİYOR”

Güntaş, yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

“Başından sonuna siyasal dayatma olan müfredat, Türk İslam Sentezine yeniden şekillendirme çabalarının örneği olarak karşımıza çıkıyor. Eğitimin önündeki engeller kalkmalı ve bütün çocuklara eşit eğitim götürülmeli. Çocukların sabah okula aç gidip akşam aç döndüklerini biliyoruz. Okulların çocuklara beslenme sağlaması gerekiyor. MESEM’ler kaldırılmalı, bu çocukların haklarının sömürüldüğünü biliyoruz. Okullara yeterli temizlik personeli getirilmeli. Devletin okullara gerekli bütçeyi ayırması gerekiyor.”

“ÇOCUKLARIMIZI SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKEMEZSİNİZ”

Eğitim Sen Genel Mali Sekreteri Ramazan Gürbüz ise eğitim müfredatının içeriğine dair konuşarak şunları kaydetti:

“Bir toplumun nasıl şekilleneceği o toplumun eğitime verdiği değerle şekillenir. 20 yıllık süreçte aynı siyasal iktidar 7 tane eğitim bakanı değiştirip eğitimi yapboz tahtasına dönüştürüyor. Eğitim sistemini de halkın gözünde niteliksiz hale getirdiler. Düşünün ki 1 Eylülde açılan okullar bugün 13 Ekim ve 18 milyon öğrencinin okuduğu okullar hala temizlenmiyor. Müfredatlar da değişir fakat buradaki yapılan Türkiye’de laik, kamusal eğitime neşter vurmaktır. Laik eğitimi de ortadan kaldırarak tüm okulları imam hatipleştirmektir. Siz, ilkokuldaki soyut düşünme bilincinin olmadığı çocukların beynini yıkayarak tekçi eğitim, din dayatmasında bulunamazsınız. Yetişme çağındaki çocuğun psikolojisi direk hedef alınıyor. Siz böyle bir müfredatı 85 milyon insana dayatamazsınız. Seminer verecek insanlar bile bunun ne götürüp getirdiğini bilmiyor. 85 milyon insanımızı bu konuda duyarlılığa ve mücadeleye çağırıyoruz. Sonuç olarak bu çocuklar bizim çocuklarımız ve ceberut bu iktidara karşı bir tutum geliştirmeliyiz. Son 1 yıl içinde 12 çocuğumuz MESEM’lerde hayatını kaybetti. Siz çocuklarımızı sermayeye peşkeş çekemezsiniz. ÇEDES’e gelince imamın yeri bellidir. Biz imamın görevini yapıyor muyuz?”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak