PİRHA – Hızır Mekanı ve Doğa Koruma Derneği Eş Başkanı İmam Balsever, Xizir Çeşmesi civarında yapılan alabalık üretme tesisinin toplum tarafından tepkiyle karşılandığını söyledi. Balsever, “Bu konuda her gün şikayet telefonları geliyor. Bu görüntüyü ortadan kaldırmak gerekir. Doğaya, inanca uygun bir düzenleme değil bu” vurgusunu yaptı.
Çok sayıda kutsal mekanın yer aldığı Varto’daki kutsal mekanlardan biri de Xizir Çeşmesi. Varto’nun Muskan (Beşikkaya) köyündeki Xizir Çeşmesi Alevi toplumu tarafından niyaz olunan mekanlardan birisi.
Hızır Mekanı ve Doğa Koruma Derneği Eş Başkanı İmam Balsever, Xizir Çeşmesi civarındaki yapılaşma nedeniyle şikayetlerini dile getirdi.
Balsever, Xizir Çeşmesi’nin Alevi toplumu tarafından kutsal bir mekan olduğunu belirterek, ziyaret alanının bitişiğinde yapılan alabalık üretme tesisinin yanlış karar olduğunu söyledi.
İmam Balsever, Xizir mekanında lokmaların dağıtılıp, ibadetlerin yapıldığını belirterek bölgenin önemine de dikkat çekti. Balsever, söz konusu alanda kimi eksiklerin olduğuna da işaret ederek “Bizlere ayrılan mekan, aslında bir hayli fazla. Burası Hıdır Çelik ozanımızın tapulu arazisi. Kendisi, Xizir Çeşmesi’nin çevresindeki belli bir alanı derneğimizin kullanımına verdi. Burayı düzenleyip, kullanabiliriz fakat birçok imkansızlıklarımız var. Burayı düzenlemek adına büyük cemevi ve dergahlarımızın yanı sıra toplumumuzun da lokmalarını bekleriz” dedi.
“TOPLUM, BU TESİSİ İSTEMİYOR”
Hızır Mekanı ve Doğa Koruma Derneği Eş Başkanı İmam Balsever, Xizir Çeşmesi’nin hemen yanında kurulan alabalık üretim tesisine dair görüşlerini şu sözlerle paylaştı:
“Bu tesis kurulurken mekanın sahibi Hıdır Çelik canımız, bizim derneğin de eş başkanıydı, 2 yıl önce Hakk’a yürüdü. Hıdır Çelik’in jiyar û diyarlara karşı yaklaşımı, deyişleri, yazdıkları ile samimi duyguları vardı, inançlı bir canımızdı. Yoksulluk ve imkansızlıklardan dolayı burada küçük bir balık tesisi kurmuştu ve rızkını oradan kazanmak istedi lakin burası sonrasında büyük bir ticarethaneye dönüştü. Burada bir ibadet alanı mevcut. Günümüzde kiliselerin, camilerin yanında böyle bir tesis var mıdır yok mudur bakmak lazım. Tesisin görüntüsü bile hoş değil. Doğaya, inanca uygun bir düzenleme değil bu. Arazi sahipleri, kaç yıllığına kiraya vermiş bunu bilemiyoruz. Mevcut yasal düzenlemeler de yapılmış ve bir şirket, burayı almış. Mevcut haliyle ibadet ve inançlarımıza uygun şekilde düzenlenmiş bir ticari mantık değil bu. Ailenin rızalığını da alıp bu konuda neler yapabiliriz düşüneceğiz.
Arazi sahipleri, itikatlı bir aile. Bizleri de anlayışla karşılayacaklardır. Bu görüntüyü nasıl ortadan kaldırabiliriz, ancak arazi sahiplerinin rızalığı ile olabilir. Tüm yöre halkı, bu tesisin olmaması için görüş belirtiyorlar. Alevi toplumu, böyle bir tesisin burada yapılmasını istemiyor. Bu konuda her gün bizlere şikayet telefonları geliyor. Bu görüntüyü ortadan kaldırıp, ailenin mağduriyetini de gidermemiz lazım. Umarım ve dilerim ki Hızır’ın gayreti ile bu görüntüyü ortadan kaldırırız. Dileğim ve temennim, ziyar û diyarlarımıza yakışmayan bu ortamı, bu kirliliği kaldırmaktır.”
Nuray ATMACA-Eren GÜVEN/VARTO
Yoruma kapalı.