PİRHA-Malatya’nın Kürecik Beldesi’nde kurulmak istenen baraj yapımına karşı çağrı yapan Malatya Çevre Platformu, 8 Mart’ta Kürecik’e keşif için gelen heyete karşı yurttaşları direnmeye çağırdı. Uluslararası Kürecik Meclisi Yönetim kurulu (UMK) üyesi Salih Çelik, “Bütün Küreciklileri tedirgin eden bir durum. Amaçları Kürecik halkını ortadan kaldırmaktır” dedi.
Malatya’nın Kürecik Beldesi’nde baraj yapımına karşı açıklama yapan Malatya Çevre Platformu (MALÇEP), bazı sivil kuruluşlarla bir araya gelerek olası bir göletin yapımında doğabilecek sorunları anlattı. MALÇEP Dönemsel Başkanı Hasan Kaya, projenin yapılması durumunda yaşamsal alanların tehdit altına gireceğini söyledi.
“Olası bir baraj projesinde çevredeki yaşam alanları yok olacaktır” diyen Kaya, 8 Mart’ta bölgeye keşif için gelecek olan Malatya Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkililerine tepki vermek için bütün sivil kuruluşlardan, partilerden ve halktan destek beklediklerini söyledi.
“AMAÇLARI KÜRECİĞİ ORTADAN KALDIRMAK”
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Kürecik Meclisi Yönetim kurulu (UMK) üyesi İsmet Çelik, “Kaç bin dönüm arazi sulanacakmış ki? Sulanacak bir alan yok. Tarıma elverişli alan olarak yapılmak isteniyor. Sulama niyetiyle değil, maden projelerinde madenleri ayırmak için böyle bir baraj yapılmak isteniyor. İlgili bakanlığın verdiği bilgilere göre yüzü aşkın projeleri var. Bütün Küreciklileri tedirgin eden bir durum. Amaçları Kürecik halkını ortadan kaldırmaktır” dedi.
“BARAJLARIN YAPILMA NEDENİ ALTIN ÇIKARMAK”
Ülkedeki kıyıma, ülkedeki talana karşı Malatya Çevre Platformu kurmaya ihtiyaç duyduklarını söyleyen Kaya, şöyle devam etti:
“Burada 1200 metreye kadar kuyu açılıp kömür arandığı söylendi. Oysa aradıkları altın. Malatya’nın yedi ilçesinde var olan rüzgâr enerjisi, taş ocağı, maden ocağı, kum, çakıl ocağı adıyla doğa tahrip ediliyor. Kürecikte ise baraj adı altında kurulmak, yapılmak istenen altın çıkarmak. Bir gram altın için 10 ton su gerekiyor. Bu nedenle baraj yapmaktan çok altınları yıkamak için böyle bir proje yapılıyor. Bundan dolayı suya çok ihtiyaçları var. Birinci amaçları o bölgedeki doğayı, o bölgedeki ekolojiyi, canlıyı yok etmek. Hepimiz biliyoruz ki yerin üstü yerin altından daha zengindir.”
PİRHA/MALATYA
Yoruma kapalı.