Alevi Haber Ajansi

Kulu: Pirler-Analar Çalıştayı’nın ülkenin barışı için ortak bir ses olmasını hedefledik-VİDEO

PİRHA-Dersim’de Demokratik Alevi Dernekleri ve Düzgün Baba Cemevi ortaklığında 18-19-20 Şubat’ta Pirler-Analar Çalıştayı ve Hızır Cemi yapılacak. DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, “Herkesin kendi diliyle, rengiyle, inancıyla ve yaşamıyla birliğini pekiştirmek, hem de geleceğe ortak bir söz ve tavır geliştirebilme imkânı ile olanağının buradan çıkacağını düşündüğümüz için çalıştayı kurguladık” dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Düzgün Baba Cemevi ortaklığında Dersim’de 18-19-20 Şubat’ta Pirler-Analar Çalıştayı ve Hızır Cemi yapılacak.

Hızır ayı Alevilerde kutsal kabul edilir. Bu ayda oruçlar tutulur, cemler bağlanır, kurbanlar tığlanır. Ayrıca zorlu kış günlerinin geride kalması anlamına da gelen bu ayda lokmalar dağıtılır, ziyaretler ve türbeler ziyaret edilerek iyi dileklerde bulunulur.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, 18-19 Şubat’ta Dersim’de yapılacak Pirler-Analar Çalıştayı’nın neden yapıldığına dair PİRHA’ya konuştu.

“SON ZAMANLARDA ALEVİ HAKİKATİNE CİDDİ BİR SALDIRI VAR” 

Son dönemlerde tek adam rejimi ve onun medya ayağı tarafından halklara ve inançlara özellikle Alevi hakikatine ciddi bir saldırının devam ettiğini söyleyen Musa Kulu, “Hızır ayı Alevi inancında kendi hakikatiyle yüzleşip, dar didar olup geleceğe kurma ayıdır aynı zamanda. Bizde kurum olarak Türkiye’deki 25 milyon Alevinin yaşadığı bir coğrafyadan söz ediyoruz. Karadeniz, İç Anadolu, Ege, Akdeniz, Hatay ve Dersim coğrafyasında hak ve hakikat yolunu sürdürenlerin Hızır ayında bir araya gelerek gelecek ve yaşamla ilgili söz kurmalarını amaçladık. Geçmişte pirler, analar ve rehberler toplumun sorunlarını Hızır ayında cem olarak tartışıp çözerler ve aynı zamanda gelecekle ilgili ne yapılacağının planlamasını yaparlar. İşte bu nedenle biz insanlığın ilk ayağa kalktığı günden bu yana kendi sorunlarını cem olarak, tartışarak hem adaletini, hem hukukunu, hem de yaşamını formüle eden ve yaşatan bu inancın Hardo Dewres topraklarında Türkiye’deki bütün ocak pirlerimiz ve analarımızı Dersim’e davet ettik. 2 günlük çalıştay içerisinde bu hakikati yaşamak, bu hakikat içerisinde Türkiye’de demokrasi, barış, kardeşlik ve gelecekte bir rıza toplumu perspektifiyle ülkede barışı, kardeşliği tesir etmek herkesin kendi kimliğiyle, kendi inancıyla, kendi hakikatiyle yaşamasıdır” dedi.

“HER OCAK GEÇMİŞTE SORUNLARI NASIL ÇÖZDÜKLERİNİ ANLATACAK”

Yol ulularının yol bir, sürek bin bir yol sözünü hatırlatan Musa Kulu, “Yol; Hakk’a, hakikate, adalete ve barışa gidilen izdir. Her birimiz farklı coğrafyalarda farklı şekilde şekillenebiliriz ama Alevilerin şöyle bir hakikati var: Yol cümleden uludur ve bütün yaşamı içerisinde insanı koymuştur çünkü bu dünyadaki birliği de, yaşamı da kurgulayan, planlayan ve düşünen sadece insanoğludur. Geçmişte Alevi toplumu kendi yaşamlarını ve sıkıntılarını bir araya gelip cem yapmışsa bugün de Dersim’de bu cemi yaparak biz bu ülkedeki halkların kardeşliği, barışı, bir arada yaşamayı, ekonomik refahında eşit ve özgür bir şekilde paylaştığı bir amacı önümüze koyduk. Ordu’nun Güvenç Abdal Ocağı’ndan gelen pirimiz kendi hakikatini, Samsun’dan Tokat’tan Çorum’dan gelen Hubyar Ocağı evlatları yaşama nasıl baktıklarını, geçmişte sorunlarını nasıl çözdüklerini anlatacak” diye belirtti.

“TÜRKİYE’DE YAŞAYAN FARKLI İNANÇLARIN HEPSİ ZORDADIR”

Hakikatimizi, yolumuzu, itikatimizi, ziyaretgâhlarımızı, ocaklarımızı, kültürümüzü ve dilimizi gelecek nesillere bırakmak için bir sorumluluk bilinciyle hareket etmemiz gerekir” diyen  Musa Kulu, şunları kaydetti:

“Hızır bu gayretin enerjisidir, onun için bu ay bizim için çok önemlidir. Hızır’ı darda, zorda olduğumuz zaman çağırırız. Şu an Türkiye’de yaşayan farklı inançların hepsi zordadır. Sistem Türk-İslam sentezi üzerine kurgulanmış ama onun dışındaki hiçbir kimliğe, hiçbir inançsal topluluğa tahammülü yoktur. Herkesi Türk ve Hanefi yapmaya çalışıyor. İşte tam da burada söz kurulması gerekiyor. Yapacağımız çalıştayda amaçladığımız şey herkesin kendi diliyle, rengiyle, inancıyla ve yaşamıyla birliğini pekiştirmek. Geleceğe ortak bir söz ve tavır geliştirebilme imkânı ile olanağının buradan çıkacağını düşündüğümüz için çalıştayı kurguladık. Bu birliği, hak ve hakikati herkesin kendi süreğiyle, kendi inancıyla, kendi itikatıyla dünyaya nasıl baktığını birbiriyle paylaşması ve buradan ikrarlaşarak gelecekte ülkenin barışı ve kardeşliği için ortak bir ses ve duruşun olmasını hedefledik.”

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak