PİRHA- Pir Sultan Abdal’ın anıldığı Banaz şenliklerinde Alevi kurum temsilcileri, sanatçılar ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen yurttaşların yanı sıra Koreli araştırmacılar da oradaydı.
Pir Sultan Abdal Şenlikleri bu yıl da Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde türküler, deyişler, paneller ve tiyatro gösteriminin yapıldığı büyük bir coşku ile gerçekleştirildi.
29’ncusu gerçekleşen Pir Sultan Abdal Şenlikleri’nden ‘4+4+4 değil, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istiyoruz’, ‘Madımak Oteli utanç müzesi olacak’, ‘Yol bir sürek binbirdir’ pankartları asıldı. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden insanlar sabahın ilk saatlerinden itibaren şenlik alanına gelen halk, Topuzlu Baba, Pir Sultan Abdal’ın oğlunun mezarı, delikli taş ve Pir Sultan’ın heykelini ziyaret etti.
Alevilerin yanı sıra Koreli araştırmacılar da şenliklere katıldı. Pir Sultan Abdal Şenlikleri için özellikle geldiklerini belirten Koreli araştırmacılar, amaçlarının sanatçıların deyişleri çalış tarzını kaydetmek olduğunu söyledi.
Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü 4. Sınıf öğrencisi İlteriş Yıldırım Korelilere araştırmalarında yardımcı oldu. Kültür araştırmacısı Yıldırım, Pir Sultan Abdal’ın felsefesinden çok etkilendiklerini belirten 2 Koreli araştırmacılara semah, geleneksel kıyafetler, saz, renkler, mezar gelenekleri hakkında bilgiler verdi.
Yıldırım’ın Sanem Sultan ziyaretine götürdüğü Koreliler, çaput bağlama, taşları üst üste koyup dilek dileme gibi inançları gözlemlediler. Birkaçının kendilerinde de olduğunu söyleyen Koreliler, Aleviliğin birlik ve kardeşliğe yaptığı çağrıdan çok etkilendiklerini belirttiler.
PİRHA/SİVAS
Yoruma kapalı.