PİRHA – DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, 8 Mart’ın resmi tatil olması için TBMM’ye kanun teklifi verdi.
Dersim Milletvekili Ayten Kordu, 8 Mart Kadınlar Günü’nün resmiyet kazanması ve tatil günü olmasına dair kanun teklifi hazırladı.
2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanununda değişiklik yapılmasına dair Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne teklif sunan Ayten Kordu, “Genel Gerekçe” olarak “8 Mart’ın resmi tatil günü ilan edilmesi, kadın emeğinin ve mücadelesinin kurumsal düzeyde tanınmasını sağlayarak eşit ve adil bir toplum inşasına katkı sunacaktır” vurgusunu yaptı.
“EŞİT VE ADİL BİR TOPLUM İNŞASINA KATKI SUNACAKTIR”
DEM Parti Milletvekili Ayten Kordu, ilgili kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların hak mücadelesini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini vurgulayan uluslararası bir gündür. 1857’de ABD’de tekstil işçisi kadınların başlattığı grevle temelleri atılan ve 1910’da Clara Zetkin’in önerisiyle resmileşen bu gün, 1977’de BM tarafından da tanınmıştır. 8 Mart, yalnızca bir kutlama değil, kadınların sosyal, ekonomik ve politik haklarını savundukları, mücadelelerini görünür kıldıkları önemli bir gündür. Bu anlamda 8 Mart kadınların her alanda yaşadığı ayrımcılık, yoksulluk, şiddet, baskı ve daha bunun gibi birçok hak ihlaline karşı bir araya geldikleri kazanılmış bir mücadele günüdür.
Tarih boyunca cinsiyetçi ve ayrımcı politikalarla kadın emeği değersizleştirilmiş, düşük ücretli ve güvencesiz işlerde istihdam edilerek ekonomik hayatta ikinci durumda bırakılarak geri plana itilmiştir. Ev içi emeği de ücretsiz ve görünmez hale getirilmiştir. Kadınlar tüm kamusal alanlardan dışlanarak toplumsal ve siyasi katılımlarına engeller konmuştur. 8 Mart, bu duruma karşı kadınların haklarını savundukları, meydanlarda seslerini yükselttikleri bir gündür. Ancak birçok kadın, iş yükü veya ekonomik koşullar nedeniyle bu eylemlere katılma fırsatı bulamamaktadır. Bu nedenle, 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi, kadınların mücadeleye katılımını artırarak toplumsal farkındalığı güçlendirecektir.
Birçok ülkede resmî tatil olan 8 Mart, kadınların dayanışma içinde etkinlikler düzenlediği, eşitlik ve özgürlük taleplerini dile getirdiği bir gün olarak değerlendirilir. Türkiye gibi toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yoğun olduğu ülkelerde de bugünün tatil ilan edilmesi, kadın hareketlerinin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda kadına yönelik şiddet, iş yerinde ayrımcılık ve eşitsiz ücret gibi yapısal sorunlara karşı devletin sorumluluk almasını teşvik edecektir.
8 Mart’ın resmi tatil günü ilan edilmesi, kadın emeğinin ve mücadelesinin kurumsal düzeyde tanınmasını sağlayarak eşit ve adil bir toplum inşasına katkı sunacaktır. Bu sebeplerle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil ilan edilmesi amacıyla hazırlanan bu kanun teklifinin kabul edilmesini arz ve teklif ederim.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.