Alevi Haber Ajansi

Konyaaltı Alevi Bektaşi Kültürü Cemevi Derneği’nde Sultan Newroz Cemi yürütüldü-VİDEO

PİRHA- Konyaaltı Alevi Bektaşi Kültürü Cemevi Derneği’nde Sultan Newroz Cemi yürütüldü. Newroz’u her toplumun kendine özgü kutladığını söyleyen Ağuçan Ocağı evladı Vedat Tekten, “Güney Amerika’dan Avrupa’ya, Orta Doğu coğrafyasından Orta Asya’ya kadar kutlanan Newroz, kendine özgü kutlansa da esas itibariyle aynı amaca yönelik olarak kutlanır” dedi.

Konyaaltı Alevi Bektaşi Kültürü Cemevi Derneği’nde Sultan Newroz Cemi yürütüldü. Sultan Newroz Cemi’ni PSAKD Ayvalık İnanç kurulu üyesi Ağuçan Ocağı evladı Pir Vedat Tekten, Zakir Rıza Gül ve Ersin Genç yürüttü.

Cemde Ağuçan Ocağı evladı Pir Vedat Tekten yaptığı konuşmasında, Hüseyin Gazi Metin Dede’yi anarak, “Onu Hakk’a uğurladık, olduğu yer ışık olsun. Hakk ile Hakk olmuş tüm canlarımızın ruhları şad, devirleri daim oldukları yerde incinmesinler. Onlar bize yol açtılar yol bize düştü” dedi.

Kıblelerinin insan, dinlerinin ise sevgi olduğunu belirten Tekten, “Hiçbir komşu inancın, itikaın, tarikatın benzeşi değiliz. Hakk bildiğimiz yolda doğru kelam ederek gönüllerde bir olmaktan başka bir amacımız yok” diye belirtti.

“AMACIMIZ RIZALIK ŞEHRİNİ TESİS ETMEK”

Yollarının rızalık, ülkülerinin ise ‘Rıza Şehri’ni tesis etmek olduğunu vurgulayan Tekten, “Günümüzde Rıza Şehri’ni oluşturmak fizikken belki de zor gibi gözüküyor ama bizden olmayana el uzatmadan, bilmediğimize dil uzatmadan, görmediğimizi gördük demeden, birbirimizle dostane güzel ilişkiler paylaşarak, mazlumun yanında durarak zalime karşı gelerek bir yol sürüyoruz” diye belirtti.

Alevi toplum olarak bütün ritüellerini doğanın takvimine göre uygun bir şekilde tanzim ettiklerini belirten Tekten, “Zamanla özellikle de komşu inancın tesirinin arttığı dönemlerde kendi varlığımızı sürdürmek adına özümüzde var olan bu batini inancın gereği olarak yaptığımız ibadetleri güzellemelerimizi bir yerlerde sır etmişiz” dedi.

“NEWROZ GÜNEY AMERİKA’DAN GÜRCİSTAN’A KADAR KUTLANAN ORTAK BİR BAYRAMDIR

Doğada dört tane gün dönümü olduğunu, bu gün dönümlerini gerek Alevi gerekse de bütün dünyanın kadim inançları açısından kutsal günler olduğunun altını çizen Tekten, “Newroz yeni gün, yeni yaşam, yeni bir hayatın başlangıcı, doğanın yeniden canlanması ile yeniden vücuda gelmesi, bitkilere su yürüdüğüne, bitkilerin ve tüm canlıların yeniden hayat bulduğu bir dönemi ifade etmekle birlikte aynı zamanda Kürt halkları açısından Demirci Kawa’nın zalim Dehak’ka karşı karanlık bir dönemi kapatıp aydınlık özgür bir döneme geçildiğinin başlangıcı olarak kutlanır” diye belirtti.

“21 MART PİR ALİ’NİN DOĞUM GÜNÜ OLARAKTA KUTLANIR”

21 Mart Newroz’unun Alevi toplumu açısından ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Tekten, “Alevi toplumu Newroza kutsiyet kazandırmak adına Pir Ali’nin doğum günü demiştir. Oysa 21 Mart ne Muhammed’in ne Pir Ali’nin ne de yol ulularımızın çoğunun net ve kesin bir doğum tarihi olmadığı hatta ölüm tarihleri bile net bir şekilde bilinmemektedir ancak kabulümüz o yöndedir” şeklinde ifade etti.

Cem’de okunan gülbenglerin ardından semahlar dönüldü. Çerağların sırlanması ile lokmalar pay edildi.

Cebrail ARSLAN /ANTALYA

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.