Almanya’nın Köln kentinde, ‘Demirtaş’a Özgürlük Platformu’ tarafından panel düzenlendi. Demirtaş’ın mesaj gönderdiği panelde konuşan avukatı Hadi Cin, davanın ‘yargı mühendisliği‘ kontrolünde olduğunu belirtti.
Almanya’nın Köln kentinde, ‘Demirtaş’a Özgürlük Platformu’ tarafından panel düzenlendi.
Almanya-Türkiye İnsan Hakları Derneği (TUDAY) tarafından düzenlenen ve gazeteci Attila Azrak moderatörlüğündeki panele, Demirtaş’ın avukatlarından Hadi Cin, HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aymaz, Uluslararası Af Örgütü Almanya temsilcisi Gabriele Stein ve Alman gazeteci ve yazar Günter Wallraff katıldı.
DEMİRTAŞ MESAJ GÖNDERDİ
Sürgünde bulunan çok sayıda HDP milletvekilinin ve siyasetçinin de izlediği panele yoğun ilgi vardı. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı panelin açılışında, ekrana yansıtılan Demirtaş’ın mesajı alkışlarla karşılandı.
Demirtaş, avukatı aracılığıyla gönderdiği el yazılı mesajında, “Şahsımda yürüttüğünüz özgürlük ve demokrasi mücadelesi vesilesiyle tüm siyasi tutsaklar adına teşekkürlerimi iletiyor, kampanyada emeği geçen ve dayanışmasını esirgemeyen tüm dostlara da içten selam, sevgilerimi gönderiyorum” dedi.
TÜM SİYASİ DAVALAR ‘YARGI MÜHENDİSLİĞİ’ KONTROLÜNDE
Mesajın ardından ilk konuşmacı Avukat Hadi Cin, Demirtaş davasında, soruşturmanın başlangıcından tahliyesi sonrası serbest bırakılmamasına kadar ki tüm yargılamanın hukuksuz olduğu ve tüm bu siyasi davaların ‘yargı mühendisliği’ tarafından yönlendirildiğini dile getirerek yargı sürecine dair bilgilendirmede bulundu.
İFLAS ETMİŞ SİYASAL REJİM, YÖNETEMEME KRİZİNİ BASKI İLE AŞMAYA ÇALIŞIYOR
HDP Milletvekili Hişyar Özsoy da, ekonomik-siyasi kriz içerisinde olan ve iflas etmiş siyasal rejimin yönetemez durumuna çare olarak getirilen başkanlık rejiminin de çare olmadığını, sadece baskı ile siyasal rejimi ayakta tutmaya çalıştıklarına dikkat çekti. Şu anda 6 bin HDP üye ve yöneticisinin cezaevinde olduğuna dikkat çeken Özsoy, tüm bu baskı politikasına ve saldırılara karşı direnişin de sürdüğüne dikkat çekerek esas olanın bu olduğu ve bundan dolayı da umutlu olunması gerektiğini dile getirdi.
EKONOMİK VE SİYASİ İLİŞKİLER, ALMANYA’NIN TÜRKİYE SİYASETİNİ BELİRLİYOR
Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aymaz ise konuşmasında, Almanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilere değinerek, bu çıkarlardan kaynaklı Alman devletinin AKP rejimine sessiz kaldığına dikkat çekti.
“AF ÖRGÜTÜ TEMSİLCİLERİNİN SORUŞTURMAYA UĞRADIĞI TEK ÜLKE TÜRKİYE”
Uluslararası Af Örgütü Almanya temsilcisi Gabriele Stein de konuşmasında, Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Af Örgütü temsilcilerinin uzun süre tutuklu yargılanmaları, adli kontrol ve yurtdışı yasaklarını hatırlatarak, “tüm dünyada, af örgütü temsilcilerinin soruşturmaya uğradığı tek ülkenin Türkiye olduğu” bilgisini paylaştı.
“İDDİAYA GİRDİM; TÜRKİYE’DEKİ DİKTATÖRLÜĞÜN ÖMRÜ EN FAZLA 3 YIL”
Alman gazeteci ve yazar Günter Wallraff ise konuşmasında demokrasinin en önemli kriterinin ‘özgür basın’ ve ‘bağımsız yargı’ olduğuna vurgu yaparak, sadece bu kriterlerden bile Türkiye’nin ‘sınıfta kaldığını’ belirtti.
Wallraff, davaları izlemek için birçok kez Türkiye’ye gittiğini ve bağımsız-tarafsız bir yargıdan bahsedilemeyeceğini, tutuklu 170 gazetecinin bile başlı başına bir veri olabileceğini dile getirerek en son Hozan Cane’nin kızının oyuna getirilerek tutuklandığına dikkat çekti. Bu diktatörlüğün en fazla 2-3 yıl ömrünün kaldığını belirten Wallraff, siyasi platformlarda ‘iddiaya girdiğini’ dile getirdi.
Panel, izleyicilerin sorularının yanıtlanması ve Avrupa demokrat kamuoyunun enforme edilmesi temennileriyle son buldu. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.