PİRHA – Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Kars Belediyesi’ne atanan kayyım ile toplumsal yaşamdaki değişimlere dikkat çekti. Konu hakkında İçişleri Bakannı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması için soru önergesi veren Koçyiğit, “Mor Cafe’nin adını ‘Turkuaz Kafe’, Mor Hat’tın adının ise ‘Kadın Dayanışma Hattı’ olarak değiştirmesinin sebepleri nelerdir?” diye sordu.
HEDEP Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu soru önergesi ile Kars Belediyesi kayyım yönetiminin usulsüzlüklerine dikkat çekti. Koçyiğit, 2 Ekim 2020’de belediyeye atanan kayyım yönetiminin, toplumsal yaşama etkilerini de sıraladı.
MOR CAFE’NİN İSMİNİ ‘TURKUAZ KAFE’ OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ!
Milletvekili Koçyiğit, önergesinde kayyım uygulamasının, demokratik sürece “darbe” vurduğunun altını çizdi. 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından kazanılan belediyelere kayyım atandığını belirten Koçyiğit, “HDP, bu seçimlerde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi dahil toplamda 65 belediye kazanmıştır. Günümüzde ise bu 65 belediyeden sadece 6’sı, seçilmiş belediye başkanları tarafından yönetilmektedir” ifadelerini kullandı.
Koçyiğit, sosyal yaşamı desteklemek amacıyla kayyım öncesi Kars’ta yapılan üretimlere dair şu bilgileri paylaştı:
“Kars Belediyesi bünyesinde kurulan KarsBEL, kaz yetiştiriciliği ve peynir üretimi gibi yerel üreticilere ve kadınlara destek sunmuştur. Ayrıca, yerel üretimi desteklemek için kümes hayvancılığı ve tohum desteği başlatılmış ve üreticilerin katılacağı kooperatif çalışmaları başlatılmıştır. Belediye ait hayvan barınağında sokak hayvanlarının düzenli beslenmesini sağlamak amacıyla bir mama ve aşevi açılmıştır.
Belediye tarafından yeniden aktifleştirilen Kent Konseyi, gönüllülerin bağışları ile 17 öğrenciye aylık burs vermiş ve gençlere Serhat Spor Kulübü çatısı altında futbol, basketbol, voleybol, güreş, masa tenisi, atletizm ve kick boks gibi spor dallarında ücretsiz eğitimler sunulmuştur.
Masal Parkı içerisinde Kültür ve Sanat Kafesi açılmış, kitap söyleşileri, müzik dinletileri ve sanatsal etkinlikler düzenlenmiştir. Tarihi Aynalı Köşk, sergi ve sanat merkezi olarak kullanılmak üzere geri alınmıştır ve Serhat Kültür ve Doğa Festivali düzenlenmiştir.
Seçilmiş eş başkanların görevden alınması ve kayyımların atanması, kentin yönetimine ve toplumsal yaşamına önemli değişiklikler getirmiştir.
Kars Belediyesi’ne atanmış olan kayyım, HDP döneminde açılan Mor Cafe’nin ismini Turkuaz Kafe olarak değiştirmiş ve Mor Hat’ın adını Kadın Dayanışma Hattı olarak değiştirmiştir. Yerel ürünlerin tanıtımı ve satışını destekleyen bir mağaza olan işletme, kayyım döneminde kapatılmış ve bu nedenle yerel ürünlerin tanıtımı ve satışı olumsuz etkilenmiştir.
“PERSONELLER HUKUKSUZCA İŞTEN ÇIKARILMIŞ, MAHKEME KARARINA RAĞMEN İŞBAŞI YAPTIRILMAMIŞTIR”
Kayyım döneminde, belediyenin personel yapısında değişiklikler yaşanmış ve birçok personel işten çıkarılmıştır. Demokratik şekilde seçilmiş önceki dönem belediye başkanları tarafından işe alınan ve kadrosu önceki dönemden devir alınmakla birlikte yeni yönetimle uyumlu çalışan personeller hukuksuzca işten çıkarılmış, mahkemenin işe dönüş kararlarına rağmen iş başlangıçları yapılmamıştır.
Ayrıca, Bakanlık, belediyeye ihtiyaç duyduğu ekipmanları temin etme konusunda farklı bir yaklaşım benimsemiş, seçilmiş yönetim tarafından talep edilen ve bir türlü gönderilmeyen ekipmanların kayyım atamasından hemen sonra misliyle gönderilmesine karar vermiştir.
Anadolu Kültür tarafından düzenlenen Ani sergisi, kayyım döneminde kaldırılmış, Aynalı Köşk ise satışa sunulmuş ve seçilmiş eş başkanların çabalarıyla durdurulan satış kayyım döneminde gerçekleşmiştir.”
KAYYIM KARARLARININ, GÜNLÜK YAŞAMA ETKİSİ!
Gülüstan Kılıç Koçyiğit, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması talebiyle şu soruları yöneltti:
“*Kayyım döneminde alınan kararların, yerel halkın günlük yaşamına ve toplumsal dokusuna nasıl bir etkisi olduğuna dair bir izleme, değerlendirme çalışmanız var mıdır?
*Kayyım atanmalarının demokratik katılım ve halkın yerel yönetimde söz sahibi olma hakkına etkilerini açıklar mısınız?
*Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasının, yerel halkın yaşam kalitesine ve kentteki toplumsal dinamiklere etkilerini değerlendirebilir misiniz?
*Kayyım atamalarının halk iradesine saygı açısından yarattığı tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu tartışmaların sonuçları nelerdir?
*Kars Belediyesi’ne kayyım atamaları hangi gerekçelerle gerçekleştirilmiştir?
*Kayyım atanmalarının demokrasiye etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
*Kars Belediyesi’nin kayyım dönemindeki bütçe harcamaları ve politikaları, seçilmiş belediye başkanları dönemine kıyasla nasıl bir değişiklik göstermiştir?
*Kayyım atanmasının ardından Kars Belediyesi’nde çalışanların işten çıkartılmasının nedenlerini ve bu kararların hangi yasal gerekçelere dayandığını açıklar mısınız?
*Kayyım atanmasının ardından Kars Belediyesi’nin kadın istihdamını destekleyen projeleri veya sosyal yardım programları nasıl değiştirilmiştir?
*HDP döneminde açılan Mor Cafe’nin adının “Turkuaz Kafe”; Mor Hat’tın adının ise “Kadın Dayanışma Hattı” olarak değiştirmesinin sebepleri nelerdir?
*Kayyım atanmasının ardından, Kars Belediyesi’nin sosyal yardım ve dayanışma projeleri nasıl değiştirilmiştir ve bu değişikliklerin gerekçeleri nelerdir?
*Seçilmiş belediye başkanları döneminde gerçekleştirilen kültürel etkinlikler, sanatsal projeler veya spor faaliyetleri hangi değişikliklere uğramıştır?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.