PİRHA – 2018-2019 eğitim- öğretim yılının başlamasıyla birlikte velileri de telaş sardı. Kırtasiye malzemelerinin fiyatları velileri zor duruma düşürüyor. Veliler, artan maliyetlerden şikayetçi, kırtasiyeci ise gelen zamlardan. Öğrenci velileri, zamlardan dolayı çocuklarına okul malzemeleri almadıklarını belirtiyor.
Dövizdeki yükseliş en çok kağıt ürünlerini ve ithal ürünlerin satıldığı kırtasiye sektörünü vurdu. Dolayısıyla bu krizden en çok etkilenenler de öğrenci velileri oldu. Çocukların kırtasiye malzemeleri, okul kıyafeti, çanta derken alış-veriş büyük bir meblaya mal oldu. Tabi fiyat artışları velileri etkilediği gibi kırtasiyecileri de etkiledi. Veliler aldıkları malzemeyi ya parça parça ya kredi kartıyla almak ya da veresiye yazdırmak zorunda kalırken, kırtasiyeciler de zanlardan şikayetçi oldu.
PİRHA olarak, İstanbul Gazi Mahallesi’nde kırtasiye alış-verişlerini hala tamamlayamayan velilere ve bu işi üç yıldır yapan Yaren Kırtasiye sahibine mikrofonumuzu uzattık.
“ELİME PARA GEÇTİKÇE GIDIM GIDIM ALIYORUM”
İki öğrencisi çocuğu olan Azize Özer, bir çocuğuna kırtasiye malzemesi alırken, diğerine alamadığını söylüyor. Bir ürüne yüzde 200 zam geldiğini belirten Özer, “Ben nereye şikayet edeyim. Zabıta müdürlüklerine mi şikayet edeyim. Zabıta müdürlükleri bir işe yaramıyor çünkü” dedi.
İki tane A4 kağıdı aldığını ve bunun için 44 lira verdiğini belirten Özer, kalanları sonra alacağını, toptan alamadığını belirterek, “Elime para geçtikçe gıdım gıdım almaya çalışıyorum” dedi.
Asgari ücretle geçindiklerini söyleyen Özer, 600 lirayı çocukları için harcadıklarını söylüyor.
Son zamanlarda her şeye gelen zamlardan şikayetçi olan Özer, “Şu zamlara bir el atsınlar” çağrısında bulundu.
“ANA OKUL MASFARI 600 LİRA”
Nuran Öztürk de kırtasiyeye, kalan ihtiyaçları almak için gelen velilerden. Bir hafta geçmesine rağmen çocuklarının ihtiyaçlarını ancak kredi kartıyla alabildiklerini söyleyen Öztürk, “200 TL ödedim. Ama daha çanta, suluk vb şeyleri almadım. Her şey çok zamlı. 20 liralık tişört 30 lira olmuş. Her şeyi iki fiyat olmuş. Kırtasiye malzemesi, okul aidat parası derken maaşlar gidiyor zaten” dedi.
Oğlunun okul masrafının sadece 600 lira tutuğunun altını çizen Öztürk, “Hiçbir şey alamıyoruz. Oğlumun beğendiğini alamadım ancak beş liraya suluk aldım. Yani hiçbir şey alamıyoruz” şeklinde konuştu.
“ÜRÜNLER İTHAL OLDUĞU İÇİN SÜREKLİ ZAMLANIYOR”
4 yıl kırtasiyede çalışan 3 yıldır ise Yaren Kırtasiye’yi işleten Murat Çelik de yaşadığı sorunları anlattı.
Üç yıl içinde kırtasiyecilikte çok şeyin değiştiğini söyleyen Çelik, “Özellikle dışarıdan gelen ürünler olduğu için fiyatlar çok değişti. İthal ürünler olduğu için sürekli zam geliyor” dedi.
Ürünü satarken zorlandığını kaydeden Çelik, vatandaşın da ürünü alırken zorlandığını, kendi kârlarından kıstıklarını vatandaşların rahat almalarını istediklerini kaydetti.
“ZAMLI ALIP ZAMLI SATIYORUZ”
Çelik, şunları söyledi:
“Bu da bizim için sıkıntı oluyor. Çünkü elektiriğimiz, kiramız, devletin aldığı vergiler yani çalıştığımızın yüzde sekseni vergilere gidiyor. Yani devlete çalışıyoruz.”
Ülkede üretimin olmadığını, dışarıdan alındığı için ürünlerin pahalı olduğunu kaydeden Murat Çelik, zamlı alıp zamlı satmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
Velilerin alış-veriş yaparken zorlandıklarını kaydeden Çelik, “Bunun için de okul kıyafeti, çanta, öğretmenlerin istekleri var, okulların bağış paraları var. Yaklaşık bir velinin okula yaptığı harcama 300 – 400 lira arasında değişiyor. Genelde bu mahallede insanlar asgari ücretle çalışıyor, iki tane öğrencisi olan insanın bir maaşı okul masraflarına gidiyor” diye konuştu.
“KIRTASİYE MALZEMELERİNİN TAMAMINA %80 ZAM GELDİ”
Çoğu velinin kredi kartı kullandığını, çoğunun kredi kartı bakiyesinin yetersiz olduğunu kaydeden Çelik, “İkinci seçenek olarak da veresiye alıyorlar” dedi.
Dolardaki yükselişin özellikle kırtasiyecilik sektörünü çok etkilediğini kaydeden Murat Çelik, ithal ürünler olduğu için velilerin çok etkilendiğini söyledi.
“YÜZLERCE İNSANIN KALEM ALACAK PARASI YOK”
Kırtasiyeye gelen yüzlerce insanın bir kalem bile alacak parasının olmadığını kaydeden Çelik, bunun sadece zamlarla alakası olmadığını, insanların maaşlarının çok düşük olduğunu belirtti.
Kırtasiyenin geneline yüzde 70 ila yüzde 80 arasında bir zam geldiğini kaydeden Çelik, bunun çözümünün ise üretimden geçtiğini söyledi.
Semra ACAR/İSTANBUL
Yoruma kapalı.