PİRHA-Deprem bölgesinde kimsenin ulaşmadığı köylere sağlık yardımı ulaştırmak için gittiklerini söyleyen hemşire Veysi Soydan, “Elimizde çok fazla sağlık ekipmanı yoktu biz de insanlara ilk müdahalede bulunacağımız malzemeleri topladık daha sonra çalışmalarımıza başladık. Halka tedavi hizmeti verdikten sonra ekipler belirleyerek köylerde sağlık çalışması yürüttük” dedi.
6 Şubat tarihinde 11 ili ve 13 milyon insanı etkileyen ve büyük felakete yol açan depremde on binlerce yurttaş hayatını kaybedip, yüz binlercesi yaralanırken, milyonlarca insan yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı.
Türk Tabipler Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve sağlık emek-meslek örgütleri ile birlikte deprem bölgesinde depremzedelere sağlık hizmeti veriyor.
Hemşire Veysi Soydan, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmalar hakkında PİRHA’ya konuştu.
“PAZARCIK’A GİTTİĞİMİZDE BİZDEN BAŞKA KİMSE YOKTU”
Depremin ilk gününde Pazarcık’a gitmek için yola çıktıklarını ve ikinci depreme yolda yakalandıklarını söyleyen Veysi Soydan, “Pazarcık’a vardığımızda herkes gece giydiği kıyafetiyle dışarıya çıkmıştı. Yağıştan dolayı her yer çamurdu insanların barınacak hiçbir yerleri yoktu. Biz Pazarcık’a gittiğimizde bizden başka kimse yoktu. İlk başta bir aşevi kurmaya başladık, yemek yemeyen çocuklar vardı onlar için hazırda olan şeyleri verdik. Pazarcık’ta HDP’nin ve SES’te ki arkadaşların koordinasyon merkezi vardı birlikte sağlık çalışması yürüttük. Elimizde çok fazla sağlık ekipmanı yoktu. Biz de insanlara ilk müdahalede bulunacağımız malzemeleri topladık daha sonra çalışmalarımıza başladık. Halka tedavi hizmeti verdikten sonra köylere ekipler çıkarmaya başladık ve ekipler belirleyerek köylerde sağlık çalışması yürüttük” dedi.
“KİMSENİN ULAŞMADIĞI KÖYLERE GİTTİK”
Köylere gidip kimsenin ulaşmadığı yerlere yardıma gittiklerini belirten Soydan, “İlk zamanlarda köylere ulaşan kimse yoktu, köylere ulaştığımızda insanlar enkazların altından kendi imkanları ile çıkmıştı. 10 gün boyunca çalışmalarımız kayyım atanana kadar düzenli bir şekilde sürdü. Daha sonra Pazarcık’tan çıkmak zorunda kaldık ve Adıyaman’a geçtik orada da TTB’nin, SES’in ve gönüllü sağlıkçı arkadaşlarımızın koordinasyon merkezleri vardı orada çalışmalarımızı sürdürdük” diye belirtti.
“DEPREM BÖLGESİNDE İNSANLARIN YALNIZLIK HİSSİNİ HALKIN DAYANIŞMASI DOLDURDU”
‘İnsanlar evlerinden ve ailesinden olmuştu bizde böyle zor bir psikolojiyle karşı karşıyaydık’ diyen Soydan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk başta birçok kişiyle temasta bulunma şansımız oldu; ailesinden herkesin öldüğü, intiharı düşünen kişilerle ve sahipsiz olduğunu düşünen insanlar vardı. İnsanlar özellikle devlet kurumlarının kendilerine hiçbir destek vermemesi gerçekliği kendilerine çok ağır geldi. Deprem bölgesinde devletin halkın yanında olmamasından dolayı oluşan yalnızlık hissini halkın dayanışması doldurdu. Bizler yalnızlık hissini elimizden geldiğince gidermeye çalışıyorduk ama tabi ki kolay bir şey değil.”
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.