PİRHA- 10 Yıllık beden eğitim öğretmeniydi. Eğitim- Sen Adıyaman Şubesi’nin de Eski Eş Başkanı. Öğretmen Ayşegül Yücetaş, 1 Eylül 2016 Dünya Barış Günü’nde KHK ile ihraç ihraç edildi. Kürt ve Alevi olduğu için, hükümetin politikalarını eleştirdiği için ihraç edildiğini söyleyen Yücetaş, ihraç edildikten sonra çiçekçi dükkanı açarak hayata tutunmayı çalışıyor.
Haberin videosu
Beden Eğitimi öğretmeniyken 1 Eylül 2016 Dünya Barış Günü’nde yayınlanan 672 sayılı KHK ile ihraç edilen Eğitim- Sen Adıyaman Şube Eski Eş Başkanı Ayşegül Yücetaş 10 çocuklu Kürt ve Alevi bir aileden geliyor. Ailenin tek memur çocuğu olan Yücetaş çalıştığı dönemlerde ailesinin ekonomisine katkı sunarak destek oluyordu.
İhraç edildikten sonra ailesiyle birlikte sıkıntılar yaşayan beden eğitimi öğretmeni Ayşegül Yücetaş, açtığı çiçekçi dükkanı ile hayata tutunmaya çalışıyor. İşyerini açtığı ilk dönemlerde sokak esnafının farklı bakışlarına maruz kalsa da güçlü iradeli ve mücadelenin içinden gelen bir kadın olarak bu sorunların üstesinden gelmiş.
Gelen müşterilerine buketler, aranjmanlar hazırlayan Yücetaş, dükkanın işlerini bitirdikten sonra boş zamanlarını da kitap okuyarak değerlendirirken, verdiği mücadelesiyle de kadınlara örnek oluyor.
“İHRAÇ EDİLENLER KÜRT VE ALEVİLER”
“Ben 10 kardeşli bir ailenin en küçük çocuğuyum. Ailede tek okuyan ve devlet memuru olan kişi bendim. Kürt ve Alevi olan bir ailenin çocuğuyum. Ailem Adıyaman merkeze bağlı bir köyde yaşıyor. Ben de Adıyaman’da hayatımı idame ettiriyorum” ifadelerini kullanan Yücetaş, şunları dile getirdi:
“Yaklaşık on yıllık Beden Eğitimi öğretmeniydim. 1 Eylül 2016 Dünya Barış gününde yayınlanan 672 sayılı KHK ile işimden, emeğimden ihraç edildim. İhraç edilmemizin nedenlerinin FETÖ ile ya da darbe girişimiyle bir bağlantısının olmadığını biliyorum. İhraç olan emekçi kadın arkadaşlarımızın aile yapılarına bakarsak tamamı Kürt ve Alevi ailelerden gelen insanlar. Bunun tesadüf olmadığını düşünüyorum. Adıyaman gibi muhafazakar ve gerici bir toplumda bizim gibi kadınların ihraç edilmesi de tesadüf değildir.
“HÜKÜMETİN POLİTİKALARINI ELEŞTİRDİĞİMİZ İÇİN İHRAÇ EDİLDİK”
“Eğitim-Sen Adıyaman Şube Eski Eş Başkanıyım. İhraç edildiğim zaman o görevimi yürütmekteydim” diyen Yücetaş, “Bizim ülkenin geleceğine ve toplumsal yaşamına dair çokça söz söylediğimiz, hükümetin politikalarını eleştirdiğimiz bir süreci yaşıyoruz. Hükümetin politikalarını eleştirdiğimiz için ihraç edildiğimizi düşünüyorum. Çünkü ülkede yaşanan yoğun çatışmalı bir süreç vardı. Bu süreç içerisinde eğitimin, toplumsal yaşamın aksadığını gördüğümüz için hükümetin politikalarını eleştirdik. Eleştirdiğimiz için, muhalefet olduğumuz için bugün ekmeğimizden, aşımızdan ve işimizden olduk” dedi.
“BOYUN EĞMEDİK DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ”
“Eğitimin iyice gericileştirildiği, piyasalaştırıldığı böyle bir ortamda eğitim politikalarını eleştiren Eğitim Sen’li öğretmenleri istemiyorlardı. Bizleri kendi politikalarına engel olarak görüyorlardı” ifadelerini kullanan Yücetaş, şöyle konuştu:
“Bizi engel olarak gördükleri için de darbeyi fırsat bilerek bizleri ihraç ettiler. Hiçbir şekilde boyun eğmediğimizi kimseye diz çökmeyeceğimizi haklı olarak yaptıklarımızın doğru olduğunu biliyoruz. Aynı şeyleri söylemeye ve mücadeleye devam edeceğiz. Biz bu Ülkede kalıcı barışın sağlanmasını, insanların eşit bir şekilde taleplerinin karşılanmasını savunuyoruz.”
“OHAL KOMİSYONUNDAN UMUTLU DEĞİLİM”
“OHAL komisyonuna başvurdum. Ama komisyonun olumlu bir cevap verebileceğini düşünmüyorum” diyen Yücetaş, “Ülkenin içine girdiği bu savaş süreciyle de ancak ülkenin ekonomisini savaş aygıtlarına ayıracaklarını düşünüyoruz. Ne halka ne de emekçilere bir bütçe ayrılmıyor. Kısa bir süre içerisinde de göreve dönebileceğimizi düşünmüyorum. Ülke ne zaman olağan bir duruma geçerse ve OHAL kalkarsa hukuk ve yargı sistemi işler hale gelirse o zaman adaletin yerini bulacağını ve işimize geri döneceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
“KADIN İSTERSE HAYATIN HER ALANINDA MÜCADELE EDEBİLİR”
“Hayatın içinde emek veren ve mücadele eden bir kadın olarak hayatın bir mücadele olduğunu da düşünürsek biz her alanda mücadele etmeye hazırız” ifadelerini kullanan öğretmen Ayşegül Yücetaş, “Farklı ilerde ihraç olan arkadaşlarımızın da bu işi yapması beni teşvik etti. Bu işe ilk başladığımda sokak esnafı biraz farklı ve olumsuz bakıyordu. Bir araba süslerken insanların beni izlediğini görebiliyordum. Ben kendime güveniyorum insan isterse her işi yapabilir. Diğer emekçi arkadaşlarım da farklı işlerle uğraşıyor. Bizim için emek kutsaldır. Hangi işi kimin yaptığı çok da önemli değildir. Biz olaya cinsiyetçi yaklaşmıyoruz. Bir kadın isterse hayatın her alanında mücadele edebilir” diye konuştu.
Mustafa YÜKSEL/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.