Alevi Haber Ajansi

KESK: TÜİK rakamları sahte, enflasyon gerçek-VİDEO

PİRHA – KESK Dersim Şubeler Platformu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine tepki göstermek için yaptığı açıklamada Ranta değil, emekçiye bütçe” çağrısında bulundu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)  açıkladığı enflasyon rakamlara dair birçok kentte açıklama yaptı. Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan açıklamayı SES Şube Eş Başkanı Serap Kahraman okudu.

“TÜİK YALAN SÖYLÜYOR”
TÜİK’in yaşanılan hayat pahalılığını düşük göstererek maaş artışlarını kara delik gibi yuttuğunu ifade eden Kahraman, şöyle devam etti:

“TÜİK’e göre Haziran enflasyonu aylık yüzde 1,64 yıllık enflasyon ise yüzde 71,60!  Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklinin maaş artışında önemli bir faktör olan altı aylık enflasyon ise yüzde 24,73!  TÜİK’ten bir saat önce açıklama yapan Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubuna (ENAGrup) göre ise enflasyon Haziranda aylık yüzde 4,24  altı aylık yüzde 41,16 yıllık yüzde 113,8 artmıştır. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan sanal rakamlar özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor. Biliyoruz ki, TÜİK yalan söylüyor!”

İktidarın ekonomi bürokratlarının tarihe geçecek hilelerle gerçekleri ters yüz ettiğini belirten Kahraman, “İktidar elektriğe asıl etkisini kış aylarında hissedeceğimiz şekilde yüzde 38’lik zam yaptı. Yapılan zam açıklandığı Haziran ayında değil 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek şekilde yapıldı. Böylece yapılan zam Haziran ayı enflasyon hesaplamasında dikkate alınmadı. Bu şekilde emekliler ve kamu emekçilerinin altı aylık maaş artışında yaklaşık 1 puanını gasp ettiler” dedi.

“TÜİK ELİYLE YOKSULLUĞA TERK EDİLİYORUZ”
Akaryakıt başta olmak üzere yapılacak zamların da TÜİK’in enflasyon hesaplamasının sonrasına bırakıldığına işaret eden Kahraman, bu süreçte zam yağmuru altında kalacaklarını söyledi. “İşin özü kamu emekçileri, emeklileri olarak yıllardır ne bütçeden hakkımızı ne de refahtan payımızı almadığımız gibi TÜİK eliyle her gün biraz daha yoksulluğa, sefalete terk ediliyoruz. Yaşadığımız gerçek enflasyon, hayat pahalılığı altında kamu emekçileri, emeklileri ezim ezim eziliyor” diyen Kahraman, bir ülke olarak AKP iktidarının saldırısı altında olduklarını söyledi.

“EKONOMİYİ BATIRDIK, FATURASINI SİZE KESTİK DİYORLAR”
Kamuda verimlilik ve tasarruf paketinin bu saldırıların son örneği olduğunu kaydeden Kahraman, “Ülkenin kaynaklarını, kurumlarını, ormanını, arazisini özelleştirdiler, beton ekonomisine gömdüler. Kentlerimizi yağmaladılar, doğayı talan ettiler, bütçenin önemli kısmını silahlanmaya ayırdılar. Sermayeden, patronlardan, zenginlerden alınması gereken vergileri; ‘muafiyetlerle’, ‘indirimlerle’, ‘istisnalarla’, ‘aflarla’ bir kalemde sildiler. Şimdi dönüp bize ‘Ekonomiyi batırdık, kamu kaynaklarını tükettik, faturasını size kestik’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

“GÜVENLİ BİR GELECEK, GÜVENCELİ BİR İŞ İSTİYORUZ”
Kahraman, taleplerini şöyle sıraladı:

-“Yeni vergi yasası değil gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmesini,  yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz.
-Güvenli bir gelecek, güvenceli bir iş istiyoruz.
-En düşük kamu emekçisi maaşının temmuz ayı itibari ile eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım ve yakacak yardımı gibi sosyal yardım kalemleri ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz.
-Bu rakamın üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmesini, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamlarının refah payı olarak eklenmesini istiyoruz.
-Sözü verilen kira yardımının yapılmasını, mülakatın kaldırılmasını istiyoruz.
-Servislerin kaldırılması kararından, kazanılmış haklarımıza göz dikilmesinden vazgeçilmesini istiyoruz.
-Kamu emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı demokratik bir çalışma yaşamı istiyoruz.
-Yandaş konfederasyonlarla yapılan ve yoksulluğumuzu derinleştiren toplu satış sözleşmesi değil, grevli özgür ve gerçek toplu sözleşme istiyoruz.”

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak