PİRHA- KESK Mersin Şubeler Platformu, bütçe görüşmelerinde taleplerinin dikkate alınmasını isteyerek, emekten ve halktan yana bir bütçe istediklerini vurguladı.
KESK Mersin Şubeler Platformu, 11 Aralık’ta TBMM Genel Kurulu’na getirilecek olan bütçe teklifine ilişkin Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. “Halktan yana, demokratik halk bütçesi istiyoruz!” şiarıyla yapılan açıklamaya sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcisileri ve çok sayıda emekçi katıldı.
“BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ HALKTAN GİZLİ YAPILIYOR”
Açıklamayı KESK Mersin Şubeler Platformu adına Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül yaptı. Yaklaşık bir aydır TBMM’de 2024 yılı bütçesinin kapalı kapılar ardından, halktan gizli görüşüldüğünü söyleyen Sümbül, emekçilerin hakkına sahip çıkmasının istenmediğine vurgu yaptı.
Sümbül, iktidarın daha önceki dönemlerde “Türkiye dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecek” sözlerine karşılık Türkiye halklarının, her geçen gün yoksullaştığını ve güvencesiz hale geldiğini belirterek, “Yeni ekonomi modeli adı altında başlatılan yeni saldırı dalgası işe elimizde kalan son haklarımıza da göz koyuyorlar” dedi.
KESK olarak emekçilerin taleplerini sıralayan Sümbül, iktidarın kendi eliyle yarattığı ve faturasını halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.
“BÜTÇE HAKKIMIZIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN”
Halktan, emekten yana bir bütçe istediklerini belirten Sümbül, taleplerini şöyle sıraladı:
“*Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
*Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.
*Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.
*Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.
*Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz.
*Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz.
*Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.
*Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.
*İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz.
*Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz.
*Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için Temel Gelir Güvencesi istiyoruz.”
PİRHA/ MERSİN
Yoruma kapalı.