PİRHA- KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher, heyet olarak Adana, Osmaniye, İskenderun, Antakya’da çalışmalar yürüttüklerini, enkazların hala kaldırılmadığını, genel bir koordinasyonsuzluk yaşandığını söyledi. Deprem bölgesinde hijyenin ciddi bir sıkıntı olduğunu belirten Gevher, “Cenazeler defnedilemiyor, enkaz altında cenazeler. Bu durum çok acı” dedi.
Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 8 gün geçti. Depremler 10 ilden bazılarında büyük yıkım gerçekleştirdi. 6 Şubat’taki depremlerin en ağır hasara yol açtığı kentlerin başında ise Hatay geliyor.
KESKS Kadın Sekreteri Döne Gevher, heyet olarak Adana, Osmaniye, İskenderun, Antakya’da çalışmalar yürüttüklerini, mümkün olduğunca yereller üzerinden koordinasyonlar, iletişim ağları oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
“GENEL BİR KOORDİNASYONSUZLUK VAR”
PİRHA mikrofonuna konuşan Gevher, Antakya’nın enkaza dönüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:
“Depremin ikinci günü Adana’daydık. Üçüncü gün Antakya Samandağ’a geçtik. Antakya enkaza dönüşmüş durumda. Çok sayıda kayıp var. Genel bir koordinasyonsuzluk var. Dağıtımın her yere ulaşmasına engel oluyor. En uzak noktaya bile yardımların ulaştırılması lazım. Benzin ciddi bir sorun. Biz mobilize araçlarla ihtiyaç duyulan malzemeleri taşımaya çalıştı az sayıdaki gönüllü arkadaşlarımız. Hala çalışmaya devam ediyorlar.”
“Burada gördüğümüz şey, aslında devletin itibar üzerinden yürüttüğünün bir itibarsızlığa dönüşme hali” diyen Gevher, “İtibar böyle bir dönemde hızlıca hareket edebilmek, koordine olabilmek, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, iktidar, muhalefet, hepsinin bir araya gelerek şeffaf yürütülebilecek bir çalışma anı oluşturabilmektir. Ama böyle bir çalışma ağı yok” ifadelerini kullandı.
Devletin bürokratik tarzının deprem bölgesinde de devam ettiğine dikkat çeken Gevher, şöyle devam etti:
“Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler yoğun bir çalışma içerisinde ve bu çalışmayı da her yere ulaşabilecek şekilde yapıyorlar. Devletin bürokratik tarzını burada da görüyoruz. ‘Gelip alsınlar, gelip yapsınlar, talep etsinler’ şeklinde. Talep etmenin ötesinde yardımların en ücra köşelere ulaştırılması gerekiyor.”
“ENKAZLAR DURUYOR, HİJYEN CİDDİ SORUN, TEMİZ SUYA İHTİYAÇ VAR”
Enkazların hala durduğunu belirten Döne Gevher, “Hijyen ciddi bir sorun. Salgın hastalıklarla karşılaşmak yüksek. Temiz suya ihtiyaç var. Elektrik kısmen var. Her yerde yok. Kış koşulları sorun. Her şeyden önemlisi cenazeler defnedilemiyor. Enkaz altında cenazeler. Bu durum çok acı. Kolay atlatılamayacak. Hep birlikte dayanışma içinde sorumluluk alınması gereken bir süreç. Depremzedeler için yaşam alanları oluşturulması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Depremden etkilenen kamu emekçilerine hala ulaşamadıklarını, bir tespit gerçekleştiremediklerini söyleyen Gevher, “Antakya’da yıkım çok ağır. Henüz bir tespit yapamadık. Hepsi bir travma yaşadı. Telefon hattı da sıkıntılı. Emekçilerin idari izinli olarak kabul edilmesi gerekiyor. Hepimiz çok etkilendik. yoldaşlarımızı kaybettik” dedi.
Diren KESER/ANTAKYA
Yoruma kapalı.