PİRHA- KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, TÜİK verileri ile sokaktaki enflasyon arasında uçurum olduğunu, emekçilerin ücretlerinin yarısını kiraya verirken, resmi rakamlarda konut harcamalarının yüzde 14,85 olarak hesaplandığına dikkat çekti. Gezen, her geçen gün alım gücü düşerken, yeni zamların kapıda olduğunu söyledi.
Türkiye her ne kadar AKP iktidarı kabul etmese de yaşanan ekonomik kriz gündelik hayattı da etkiliyor. Vatandaşın cebi giderek daralıyor. Yapılan kamuoyu araştırmaları da memurların yaşadığı ekonomik daralmayı gözler önüne seriyor. Açıklanan son verilere göre, enflasyon yüzde 15.39 ile 15 yılın zirvesine oturdu. Ancak KESK’e göre, sokaktaki resmi enflasyon oranı ile sokaktaki enflasyon arasında büyük bir uçurum var.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), basın toplantısı düzenledi, enflasyon rakamlarını ve halkın alım gücüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
KESK Eşbaşkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik’in katıldığı toplantıda konuşan Gezen, “Tüm bu rakamların özeti başta ücretli, maaşlı kesim olmak üzere milyonların gelirinin erimeye devam etmesi, her geçen gün daha fazla yoksullaşmasıdır” dedi.
Gezen, enflasyon artışının yanı sıra ileriki günlerde birçok zammın kapıda olduğunu söyledi.
Aysun Gezen, TÜİK’in resmi rakamları ile sokaktaki gerçek enflasyon arasında uçurum olduğunu belirtti ve devam etti:
“Asgari ücretlisi, işçisi, kamu emekçisi, emeklisi ile hepimiz TÜİK’in bu resmi enflasyon rakamlarının gösterdiğinden çok daha derin bir yoksullaşma yaşıyoruz.”
Gezen, KESK-AR’ın 2018 Haziran ayı araştırmasına göre, açlık sınırının bin 927 TL olduğunu, yoksulluk sınırının ise 5 bin 623 TL olduğunu belirtti ve “Bu rakamlar ortalama 3 bin TL maaş alan kamu emekçilerinin yoksulluk sınırından daha fazla uzaklaşıp hızla açlık sınırına yaklaştığını göstermektedir” dedi.
KESK Eşbaşkanı Gezen, enflasyon haricinde döviz karşısında da emekçinin maaşını eridiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:
“Ocak-Haziran dönemi maaşı TL cinsinden 3 bin TL’de sabit kalırken ortalama dolar kuru her ay artmıştır. Ocak-Haziran döneminde ortalama döviz kurunda yüzde 22,7 oranında artış yaşanırken kamu emekçisinin maaşı sabit kalmış, dolayısıyla maaşı dolar cinsinden her ay düşmüştür. Altı aylık dönem sonunda maaşında dolar cinsinde 342 dolar kayıp yaşanmıştır.”
Yoruma kapalı.