PİRHA- HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, koronavirüs salgını ile ilgili olarak İstanbul’da yaşanan kontrol dışı duruma dikkat çekerek, İstanbul’un neden kapatılmadığını ve Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs verilerinin alınması gereken önlemler kapsamında İBB ile neden paylaşılmadığını Meclis gündemine taşıdı.
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, koronavirüs salgını ile ilgili olarak İstanbul’da yaşanan kontrol dışı duruma dikkat çekerek, İstanbul’un Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği açılma kriterlerine göre kapatılması gerekirken neden kapatılmadığını ve Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs verilerinin alınması gereken önlemler kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile paylaşamamasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Kenanoğlu, önergesinin gerekçesinde şunları belirtti:
“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından yapılan açıklamalar göre; koronavirüs salgını ile ilgili olarak İstanbul’da kontrol dışı bir sürecin yaşandığı, Mart-Nisan-Mayıs döneminden daha endişe verici boyutlara ulaşıldığı belirtilmektedir. Verilere göre hasta sayısının yüzde 50’sinin İstanbul’da görüldüğü bilinmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün iki adet açılma kriteri vardır. Birincisi en az 14 gün boyunca test sayısı artacak ama vaka sayısı da azalacak ki bir açılma olabilsin.
İkincisi en az 14 gün boyunca ölüm sayıları ve sağlık personeli hastalanma sayısının azalması gerekmektedir.
Türkiye’nin ve özellikle İstanbul’un şu anki verilerine bakıldığında iki kriter de göz önüne alınırsa İstanbul’da kesinlikle bir kapanmanın şart olduğu ortadadır.
Söz konusu açıklamaların devamında; İstanbul’da sağlık kurumlarının kendi notu ile ‘bulaşıcı hastalık’ diye gönderilen vefat sayılarına bakıldığında; son bir hafta için Türkiye’de açıklanan vefat sayısının en az 50 kadar fazlasının sadece İstanbul’da olduğu görülmektedir.
İBB Başkanlığı, hasta verilerinin belediyeye verilmesi neticesinde onların İstanbulkart’larına bu bilginin işleneceği ve otobüse binmeye çalışanlara gerekli işlemlerin yapılacağını açıklamaktadır.
Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı “İnsanların dışarıya çıkışlarında en önemli takip sistemi bizim elimizde; İstanbulkart. Milyonlarca kullanıcısı var. Hasta verilerini bize verin, biz de İstanbulkart kullanıcılarını engelleyelim. Otobüse geldiğinde kartı alarm verecek, uyarıyı yapacak ve biz gerekli işlemleri vatandaş hakkında başlatacağız.” yönünde açıklama yapmıştır.
Oysa şu yapılmaktadır: Yolcular ulaşım araçlarına bindikten sonra takip ediliyor. Ancak hasta verileri belediye ile paylaşılmayıp, onun yerine binenlere ceza yazalım anlayışı devam etmektedir.
İBB Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın 14 Kasım 2020 tarihinde açıkladığı tabloya göre Türkiye genelinde 92 kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamasına rağmen aynı gün İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü’nün verilerine göre ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlamasıyla 164 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamaktadır.”
HDP İstanbul Milletvekili ali Kenanoğlu, bu bağlamda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
1- Bu verilere göre salgının daha tehlikeli boyutlara ulaşmaması için İstanbul’un 2-3 hafta kapanması ile ilgili önerilere ilişkin bir değerlendirmeniz olacak mıdır?
2- Pandeminin tek başına maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyularak atlatılabileceğini düşünüyor musunuz?
3- Türkiye’deki vaka sayılarının nüfusu İstanbul’dan az olan Avrupa ülkelerinden dahi az açıklanması ne anlama gelmektedir?
4- İstanbul Sağlık kuruluşlarından Mezarlıklar Müdürlüğü’ne giden bilgi ile koronavirüsten ölenlerin sayısı neden aynı değildir?
5- Hasta verileri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile neden paylaşılmamaktadır?
6- Koronavirüslü bir hastaların araçlara bindikten sonra takip edilip ceza uygulanmasının amacı nedir?
7- Bu güne kadar koronavirüs hastası olup araçlara bindiği tespit edilen kaç hasta olmuştur ve bunlara ne kadar ceza kesilmiştir?
8- “Bulaşıcı hastalık” tanımlaması ne anlama gelmektedir?
9- Sağlık Bakanlığı’nın 14 Kasım 2020 tarihinde açıkladığı tabloya göre Türkiye genelinde 92 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirirken aynı gün İstanbul’da ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlamasıyla 164 kişi yaşamını yitirdiğine göre bu çelişkili sayılar bakanlığınızca nasıl değerlendirilmektedir?
PİRHA/ ANKARA
Yoruma kapalı.