PİRHA- İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, çarşı ve mahalle bekçilerine yönelik düzenlemeye ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bekçilerin oluşturacağı tehlikelere dikkat çekti. 27 Mayıs tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihalesinde alınan, öne çıkan mühimmatları sıralayan Kenanoğlu, “Ne oluyor, bir iç savaşa mı hazırlanıyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Koronavirüs nedeniyle çalışmalarına 48 gün ara veren TBMM, önceki gün yeniden toplandı. Salgından zarar gören halkın yaşamsal taleplerine rağmen TBMM’nin ilk gündemi çarşı ve mahalle bekçileri oldu.
Bekçilere üst arama, silah kullanma, toplumsal olaylara müdahale etme yetkisi veren düzenlemeyi, “Saray’ın yeni kolluk gücünü oluşturma çabası” olarak değerlendiriliyor.
Meclis Genel Kurulu’nda HDP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, kanun teklifinin 1’inci maddesinin çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranacak şartları, çarşı ve mahalle bekçilerinin ataması ve adaylık süreçlerini, görev ve yetkileriyle, çalışma şekillerinin nasıl olacağını düzenleyen amaç maddesi olduğunu belirterek, bunun sınırlarını sordu.
“ÇARŞI NEREYE DENİR? MAHALLE NERESİDİR? KANUNLARDA ÇARŞININ YERİ VAR MI?”
Kenanoğlu şöyle konuştu:
“Bu kanun teklifinde daha ilk maddeden itibaren bir eksiklikle karşı karşıyayız ve o da tanım maddesinin yer almaması. Burada dile getirildi, bu tanım maddesinde özellikle, çarşı nereye denir?Mahalle neresidir? Kanunlarımızda çarşının yeri var mıdır, hükümlerde geçmekte midir? Örneğin AVM’ler çarşı mıdır, Mısır Çarşısı, pazar yerleri, Taksim Meydanı, sahil kenarları, Kızılay Meydanı, kordon boyu bütün bunları çarşı kapsamında değerlendirebilecek miyiz? Bunlar sorulmaktadır.
“BEKÇİ KANUNU KAPSAMINA KÖYLER GİRİYOR MU?”
Diğer taraftan da, mahalle kavramı, biliyorsunuz özellikle büyükşehirlerin ilan edilmesiyle birlikte köy kapsamındaki yerler ve hâlen dahi köy olarak yaşamını sürdüren fiziki koşullarını köy olarak yaşayan yerlerde büyükşehir kanunuyla birlikte mahalle kapsamına alındı dolayısıyla bu bekçi kanunu kapsamına bu köyler de giriyor mu, bunların da tanımları açısından ortaya konması gerekir.
“ÖLÜM LİSTELERİ HAZIRLANAN BİR ORTAMDA BEKÇİ SAYISI ARTTIRILARAK HUZUR SAĞLANABİLİR Mİ?”
Tabii, diğer bir konu, esas mesele burada güvenlik sorunu meselesi olarak dile getiriliyor. Güvenlik sorunu meselesi kolluk kuvvetleri sorunu meselesi midir yani, sayıyla oluşturulabilecek bir mesele midir? Bunu ortaya koymak gerekir. Yani komşularından ölüm listesi hazırlayabilecek bir nefret ortamının, ikliminin oluşturulduğu bir yerde bekçi sayısının artırılmasıyla, kolluk kuvvetleri sayısının artırılmasıyla güvenlik ve huzur sağlanabilir mi? Bunu tartışmak gerekiyor. Bizim bu konudaki görüşümüz çok nettir ve demokratik ülkeler açısından da baktığınız zaman bunun cevabı çok nettir, hiçbir şekilde demokratik olmayan ülkelerde nefret suçlarının sürekli övüldüğü ve yaygınlaştığı bir yerde kolluk kuvvetleriyle bu sorunları aşmak da mümkün değildir.
“HÜKÜMET EKONOMİK SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN NE YAPIYOR?”
Bir taraftan ülkede ekonomik sorunlar gitgide artıyor ve ekonomik sorunlar arttıkça da toplumsal kalkışmaların, toplumsal olayların artacağı da bekleniyor. Bu, kimi kurum kuruluşlarca da araştırma şirketlerince de ya da konunun uzmanı olduğunu ifade eden insanlarca da dile getiriliyor. Peki, bunun karşısında Hükûmet ne yapıyor yani ekonomik sorunları çözebilecek, insanların işsizlikten dolayı intiharlara sürüklenmesini engelleyebilecek birtakım tedbirler almak yerine işsizlikten ve ekonomik sorunlardan kaynaklı olarak oluşabilecek toplumsal olayları engellemek için kolluk kuvvetlerinin sayısını artırıyor.
“BİR İÇ SAVAŞA MI HAZIRLANIYORUZ, NEDİR BU DURUM?”
Bakın, 27 Mayıs tarihli Kamu İhale Kurumu bültenine göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihalesinde alınan, öne çıkan mühimmatları ben size sayacağım. “1 milyon adet plastik mermi, 103 bin adet biber gazı, 44 bin adet açılır kapanır cop, 50 bin adet fişek, 10 bin adet sis havanı, 1 milyon adet zırh delici fişek, 10 bin adet gösteri el bombası…” diye sıralanıp gidiyor. Şimdi, buna baktığınız zaman, ne oluyor yani bir iç savaşa mı hazırlanıyoruz, nedir bu durum? Yani, ülkede ekonomi kötüye gittikçe bu tür güvenlik tedbirlerini artırmak çözüm değil; tam tersine, bu süreci daha da hızlandıran bir nokta olur.
“EN BÜYÜK KAYDI BU BEKÇİLERİN DEVLETİN DEĞİL, PARTİ DEVLETİNİN BEKÇİLERİ OLMASI”
Kamuoyundaki en büyük kaygı bu bekçilerin demokratik devletin bekçisi değil, parti devletinin bekçisi olması yönündeki kaygıdır. Şimdi, bu kaygı nereye dayanıyor? Yani, öyle hamaset filan değil; bu bekçilerin nasıl işe alınacağına bakıyorsunuz, 70 puanın üzeri alanlar işe alınıyor. Peki, bu 70 puan nelerden oluşuyor? Bunun yüzde 25’i fiziki yeterlilik, yüzde 25’i yazılı sınav, yüzde 50’si de mülakat. Şimdi, biz mülakatın liyakat değil sadakat olduğunu çok iyi biliyoruz ve bütün kurumların mülakat esasıyla doldurulan personellerle nasıl çökertildiğini ve nasıl tahrip edildiğini de biliyoruz.
Dolayısıyla, bu konudaki kaygılarda vatandaş, yurttaş ve kamuoyu haklıdır. Yani, bu bekçiler demokratik devletin bekçisi değil, parti devletinin bekçisi olacak. Bu konudaki kamuoyu algısını da ispatlayan bunların alım durumudur.
Burada sıkça ifade edildi, “Her meslekte hata yapanlar olabilir; önemli olan, hata yapanların hukuk önünde hesap vermesi” denildi. Cemevi önünde katledilen Uğur Kurt’un katili o polis sadece 12.100 lira para cezasıyla mesleğine de hayatına da çoluk çocuğuyla birlikte devam ediyor ama Uğur Kurt’un çocuğu öksüz bir şekilde, annesi de kahrından hastalanıp, kanser olup yaşamını yitirdi, öldü. Bunu da burada ifade etmek istiyorum.
PİRHA/ ANKARA
Yoruma kapalı.