Alevi Haber Ajansi

Kenanoğlu: Zorunlu din dersinde anayasal düzenlemeler yapılmalı

PİRHA -HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, TBMM’de zorunlu din derslerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kenanoğlu, 1982 Darbe Anayasası’yla birlikte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinin zorunlu hale getirildiğini hatırlatarak,  AİHM kararlarının iç hukuk üzerinde belirleyici ve son söz niteliğinde olduğuna işaret ederek, gerekli anayasal düzenlemelerin bir an önce başlatılması çağrısında bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, zorunlu din derslerini mecliste düzenlediği basın toplantısı ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı. Türkiye’de birçok kesimin mağdur edildiğini kaydeden Kenanoğlu,  zorunlu din dersine karşı başlattılan hukuk mücadelesinin önemine vurgu yaparak İstanbul Beylikdüzü’nde zorunlu din dersine karşı başlattığı hukuk mücadelesini kazanan Halil Konaklı’yı hatırlattı.

“AİLELERİN MARUZ KALDIĞI BU  ZULÜM SON BULMALI”

1980 darbesi sonrası hazırlanan 1982 Darbe Anayasası’yla birlikte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinin zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Kenanoğlu, zorunlu din dersinin Fethullah Gülen’in övgüsüne mazhar olduğuna dikkat çekerek durumun mevcut iktidar açısından son derece düşündürücü olduğunu vurguladı.

Kenanoğlu, basın toplantısında, yakın zamanda, İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde bulunan Bizimkent ilkokulunda okuyan 4.sınıf öğrencisinin ebeveynleri tarafından çocuklarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olabilmesi adına başlatılan yargı sürecinin neticesinde elde edilen muafiyet kararıyla birlikte darbe anayasasıyla zorunlu hale getirilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yeniden kamuoyunun gündeminde öne çıktığını hatırlattı.

Kenanoğlu, önergede ve basın toplantısında verdiği diğer örneklerle de, ailelerin, çocuklarının din dersinden muaf tutulması yönünde yapmış oldukları başvuruların  idare mahkemelerince alınan kararlarda da görüldüğü üzere, aileler açısından lehte sonuçlandığına; buna rağmen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olma niteliğinin kaldırılması için gerekli düzenlemelerin henüz yapılmamış olmasının ise aileleri uzun zamana yayılan yargı sürecine başvurmak zorunda bırakarak, yıldırmayı amaçladığını belirtti.

Ailelerin karşı karşıya bırakıldıkları yargı sürecini bir çeşit zulüm olarak niteleyen Kenanoğlu, gerekli düzenlemelerin yapılarak, artık, ailelerin karşı karşıya bırakıldıkları bu zulmün son bulması gerektiğini dile getirdi.

“GEREKLİ ANAYASAL DÜZENLEME BİRAN ÖNCE BAŞLATILMALI”

Bu noktada AİHM kararlarının iç hukuk üzerinde belirleyici ve son söz niteliğinde olduğuna işaret eden Kenanoğlu, gerekli anayasal düzenlemelerin bir an önce başlatılması yönünde çağrıda bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2007 ve 2014 yıllarında yapılan başvurular neticesinde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin (müfredatının) varlığının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) eğitim hakkına ilişkin 2.maddesini ihlal ettiği yönünde karar alındığına dikkat çeken Kenanoğlu, yine AİHM tarafından açıklanan kararda esas sıkıntının yapısal olduğuna dikkat çekildiğini de belirtti.

AİHM, 2007 ve 2014 yılında aldığı kararlarla, AİHS taraflarından biri olan Türkiye Cumhuriyeti’ne AİHS’in 46.maddesini hatırlatarak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu derslerden çıkarılması yönünde iç hukuktaki gerekli düzenlemelerin AİHM kararları ışığında bir an önce yapılması yönündeki kararını iletmişti.

Ayrıca, AİHM kararları sonrasında 2016 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın konuya ilişkin “eylem planı” çalışması içerisinde olduklarını belirttiğini, ancak aradan geçen 3 yıla rağmen planın hala hayata geçirilmediği de önerge kapsamında Kenanoğlu tarafından kamuoyunun dikkatine sunuldu. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak