Kemeraltı Çarşısı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.
İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinde ilk adım olan Geçici Liste’ye girme süreci başarıyla tamamlandı. Kemeraltı Çarşısı ve çevresini kapsayan tarihi kent merkezinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildiği açıklandı.
Tarihi alan için asıl sürecin şimdi başladığını söyleyen TARKEM Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Yüce yaptığı açıklamada, “Şehrin tüm paydaşlarının şimdi daha da sıkı sıkıya bağlanması gerekiyor. Sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz şu günlerde bu haber bizi çok sevindirdi. Önümüzde daimi listeye girmek için yaklaşık 3 yıllık bir süreç var. Bu süreç hem bu alana, hem de İzmir’e çok şey katacaktır” ifadelerini kullandı.
“KEMERALTI İZMİR’İN LOKOMOTİFLERİNDEN BİRİ OLACAK”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de daimi listeye girmek için önlerinde 3 yılın bulunduğunu ifade etti.
Bu süreyi çok iyi değerlendireceklerini belirten Soyer, şunları dile getirdi:
“Kemeraltı’nı 24 saat yaşayan bir mekan haline getirmeyi hedefliyoruz. Çarşıyı kültürel faaliyetlerle hareketlendireceğiz. Yürüyüş rotaları belirlenerek, Kemeraltı’nda rehberli turları başlatacağız. Dünya’nın en eski ve en güzel alışveriş merkezi olarak Kemeraltı, İzmir’in turizm lokomotiflerinden biri olacak. UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmesiyle birlikte Kemeraltı’nı tüm dünya tanıyacak.”
Kemeraltı Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirası ‘Geçici Listesine’ girdiğini büyük bir mutlulukla öğrendim. Dünyanın yaşayan en eski ve en büyük çarşısı İzmir’in kalbi olacak, Dünya Mirası Asil Listesi’ne de girecek. TARKEM ve emeği geçenleri kutluyorum. @Tarihikemeralti pic.twitter.com/ejkjTCqE0R
— Tunç Soyer (@tuncsoyer) April 16, 2020
UNESCO Dünya Miras Listesi nedir?
Dünya Miras Listesi, UNESCO’ya bağlı Dünya Mirasları Komitesi tarafından belirlenmiş ve bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edilmiş, tüm dünya için önemli bir değer taşıdığı kabul edilen doğal ve kültürel varlıkların listesidir.
Dünya Kültür ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’ne dayanılarak 1978 yılında oluşturulmuştur.
Amaç doğal ve kültürel mirasın daha iyi tanınmasını, tartışılmasını ve korunma – kullanma şartlarında uluslararası üst normların oluşturulmasıdır.
Yoruma kapalı.