PİRHA – Maraş’ın Göksun ilçesine bağlı Keklikoluk Köyü’nde 7. Keklikoluk Barış ve Kültür Festivali düzenlendi. Festivalde kısa bir konuşma yapan Hasan Gürbüz, “Kültürümüzü gelenek-göreneklerimizi festival sayesinde yaşıyoruz” dedi.
Maraş’ın Göksun ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen Keklikoluk Barış ve Kültür Festivali’nin 7’ncisi gerçekleştirildi. Keklikoluk Yardımlaşma Dayanışma ve Kütür Derneği tarafından düzenlenen festival, birlik cemi ve mezarlık ziyareti ile başladı. Davetlilere çeşitli ikramlarında yapıldığı festivale CHP Maraş Milletvekil Ali Öztunç, yurt içinden, yurt dışından ve Alevi köylerinden çok sayıda kişi katıldı.
Festivalde Özcan Türe, Yener Bulut, Ümit Durak, Düzgün Sevgili, Aziz Çam ve Barış Yeşil sahne aldı. Festival halaylarla son buldu.
“FESTİVALLER KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAMIZI SAĞLIYOR”
7. Keklikoluk Barış ve Kültür Festivali’ne katılan yurttaş Hasan Gürbüz, “Festivalimizin amacı birlik olmaktır. Doğup büyüdüğüm bu köyden, ekononik koşullar uygun olmadığı için köyden ayrıldık. Bütün akrabalar ya il dışında ya da yurt dışında. Festivaller aracılığıyla bütün akraba ve canlarımızı görme fırsatı buluyoruz. Kültürümüzü gelenek-göreneklerimizi festival sayesinde yaşıyoruz. Bizlere bu imkanı sağlayan herkese çok teşekkür ederiz. Emeği geçen tüm canların hizmetleri kabul olsun. Hızır yardımcıları olsun” diye konuştu. PİRHA – İSTANBUL
-Keklikoluk benim köyüm. O festivalde ben de oradaydım. Katılım yüksekti. Neşe, coşku, müzik… İyi güzel de, festival sonrası çöp manzaraları yakışmıyor ama… Bilinçli bir toplulukla tezat bir manzara olmasın.
-Nice güzel festivaller olması dileklerimle… Tüm dostlara, Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk’a, Sivas İmranlı Doğançal’a (Yazıkoya Orté) Kahramanmaraş’tan selamlar gönderiyorum.
Keklikoluk’u kuran Koçgiri Aşireti mensubu büyüklerimiz, yaklaşık 1877-1882 yılları arasında, çoğunlukla Sivas’ın İmranlı İlçesi köylerinden gelmişlerdir. Koçgiri Yöresi olarak adlandırılan bu yöreden gelenler; Göksun (Kahramanmaraş)-Sarız (Kayseri)-Tufanbeyli (Adana) üçgeni ve çevresinde yeni yerleşimler kurmuşlardır. İlk gelinen ilçe Sarız olduğu için, Sivas’ta kalanlar güneydeki yeni yerleşimler için “ŞARIZ” demişlerdir. Göksun (Kahramanmaraş)-Sarız (Kayseri)-Tufanbeyli (Adana) üçgeni ve çevresine gelenler de Sivas’taki ata-dede yurtlarını unutmayıp “MEMLIKET'” (MEMLEKET) diyerek Koçgiri Yöresi’ni hiç unutmamışlardır.