Maraş’ta 38 yıl önce karşılaştıkları katliam korkusunu ve acısını daha üzerinden atamayan Kürt Alevilerin yaşadığı 24 köyü kapsayan Terolar bölgesinin tam ortasına yapılan AFAD kampı nedeniyle göç başladı. Aleviler yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyor.
19-26 Aralık 1978’de Alevilere yönelik gerçekleştirilen Maraş Katliamı’nın ardından 150 bini aşkın Alevi göç etmek zorunda kalmıştı. Alevilere karşı yürütülen inkar imha politikaları ise sistematik bir şekilde devam ediyor. Geçtiğimiz yıl sıkça gündeme gelen ve Alevileri yaşam alanlarından göçertmek adına hayata geçirilen ve içerisine Suriye’den gelen çete guruplarının yerleştirildiği AFAD kampı buna en açık örnek olarak gösterilebilir. Kürt Alevilerin yaşadığı 24 köyün ortasına Maraş merkez Dulkadiroğlu ilçe sınırları içerisinde yer alan Terolar bölgesine 27 bin kapasiteli AFAD kampı inşa edildi.
Her ne kadar kampın yapılmasının gündeme geldiği aylarda yoğun bir şekilde bölgede yaşayan Aleviler başta olmak üzere karşı çıkılan kamp bugün itibariyle tamamlanmış ve içerisine bölge nüfusunun on katı yüksek oranda bir nüfus yerleştirilmiş durumda. 1978’de dini inançları ve etnik kökenleri nedeniyle katliama uğrayan Alevilerin, yaşam alanlarını oluşturan bölgenin tam ortasına denk gelecek şekilde inşa edilen ve içerisine çete gruplarından oluşan 27 bin kişinin yerleştirilen AFAD kampı, yeniden bölgedeki Alevi halkında yeni saldırı ve katliam kaygılarını oluşturmuş durumda.
ALEVİLER BÖLGEDEN GÖÇMEYE BAŞLADI
Öyle ki güvenlik kaygısı oluşan Aleviler, şimdiden yaşam alanlarını terk bile etmeye başlamış durumda. AFAD kampının yapıldığı Terolar bölgesinde bulunan köylerde yaşayan kimi aileler, yaşadıkları kaygılar sonucu yurt dışına göç etti. Sistematik bir şekilde Alevileri göç ettirmeyi esas alan AFAD kampı ile hedeflenen plan böylelikle ilk “meyvelerini” de vermiş bulunuyor. “Artık bizim bir geleceğimiz olamaz” diyen aileler, yurt dışında bulunan akrabaları üzerinden yaptıkları müracaatların karşılık bulmasıyla göçüyor.
ALEVİ KÖYLERİNE ÇETELER YERLEŞTİRİLMEK ÜZERE BOŞ EV ARANIYOR
ANF’nin haberine göre, Dulkadiroğlu İlçe Kaymakamlığı tarafından oluşturulan bir ekibin Alevi köyleri içerisinde boş evleri tespit etmek adına bir çalışma içerisine girdikleri belirtildi. Yapılan bu çalışma ile tespit edilen boş evlere Suriye’den getirilen sözde mültecilerin yerleştirilmek adına yapılan girişimle de Alevilerin güvenlik bağlamında yaşadığı kaygılar, daha da büyük bir safhaya ulaştırmış durumda.
Öte yandan bölge halkının yaşam alanlarını daraltacak düzeyde bir nüfusun yerleştirildiği AFAD kampından, birinci sınıf tarım arazisi olan tarlalardan geçen dere yataklarına bırakılan kanalizasyon suyu ise ayrı bir konu. Bu şekliyle tarım arazilerinden geçen su yatağına kanalize edilen kirlilik şimdiden bir bütünen birinci sınıf tarım arazilerini çoraklaşmaya bırakılmış durumda. Sağlıksal açıdan da büyük bir tehlikeyi beraberinde getiren yaklaşım nedeniyle, bölge halkının güvenlik kaygılarına bir de sağlık kaygısı eklenmiş durumda.
“TEROLAR’DA HUKUK, YAŞAM VE İNANÇ İHLALİ YAŞANDI”
Birinci sınıf tarım arazilerini oluşturan büyük bir ovanın tam ortasına yapılan AFAD kampı ile uzun vadede Alevi Kürtlerini bölgeden sistematik bir şekilde göçertmenin yattığını söyleyen Terolular, bunu daha girişimin ilk başlarında yapılan usulsüzlükler ile kendisini dışa vurduğunu belirtiyor. Terolular, bölgede yaşayan Alevilerin inançları ve kökenleri itibariyle duyulan derin düşmanlık sonucu “mülteci” adı altında masumane bir girişim gibi gösterilmeye çalışılan AFAD kampıyla bölgenin demografik yapısıyla oynanarak, yaşam alanlarından koparılmaya çalışıldıklarını ifade ediyor. Terorlular, AFAD kamp girişiyle baştan itibaren içinde derin bir Alevi karşıtlığı politikası barındıran planı; hukuk ihlali, yaşam alanı ihlali ve inanç ihlali olarak ele alarak bunun karşısına yaşadıkları derin kaygıları bir bir sıralıyor. (S.K)
Yoruma kapalı.