PİRHA – Kartal Belediyesi ve Hasat Sanat Atölyesi’nin işbirliği ile 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla “Barışı-Yorum” adlı karikatür sergisi açıldı. Sergiye katılanlar barışın önemine vurgu yaparak, demokrasi özlemini dile getirdi.
İstanbul’da Kartal Belediyesi ve Hasat Sanat Atölyesi’nin işbirliği ile 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla “Barışı-Yorum” adlı karikatür sergisi açıldı. Kartal eski tren istasyonunun bulunduğu sokakta yer alan serginin açılışına Kartallı pek çok sanatsever katıldı.
“HALKLARIN KARDEŞLİĞİNİ SAVUNUYORUZ”
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, güzel bir karikatür sergisinin olduğunu ve sergide her birinin üzerine kitap yazılabilecek derinlikte karikatürler olduğunu vurguladı.
Gürkan, “Dünyada barış olduğu sürece hem bizlerin hem de çocuklarımızın geleceği teminat altına girmiş olacaktır. Barış’ı biz de özlüyoruz. Halkların kardeşliğini biz de savunuyoruz” diyerek sanatın hayatı güzelleştirdiğini belirtti.
Şair Ömer Lütfü Demircan da bugüne kadar barış adına güzel konuşmaların, şiirlerin, yazıların yazıldığını belirtti. Demircan, dünyada savaşın olduğunu vurgulayarak, “Barışı insanlar özgürce yaşaması, diledikleri gibi hareket etmesi gerekir bu dünyada” dedi.
“HER GÜNDEN DAHA ÇOK BARIŞ VE DEMOKRASİYE İHTİYAÇ VAR”
“Barış günü insanlık günü olarak algılamak isterim, evrenin günü, doğanın günü olarak kabul etmek isterim” diyen Eğitimci Şair Niyazi Yaşar ise, “Çünkü ister evinizde ister sokağımızda ister bölgemizde gezegenimizde insanım diye yaşayan özellikle bir kısım yönetici hem kendilerine hem zamanın ruhuna zarar veriyorlar. Aslında dünyamızda var olanları alabilecek kapasitede olmasına karşı denetlenmeyen güç, zarar veren ego ve geleceksiz olan bir insanlık görüntüsü insanların, hayvanların, bitkilerin, suyun, toprağın birlikte yaşaması engelliyor. Barış ve barış günü dediğimizde bütün var olan bildiğimiz ve bilmediğimiz her şeyin birlikte yaşamasını kabul etmesini düşünüyoruz. Biz bölge olarak savaş koşullarındayız. Dolayısıyla her günden daha çok barış ve demokrasiye ihtiyaç var” diye konuştu. Yaşar son olarak, mücadele çağrısı yaptı.
“BU ÜLKEDE BARIŞI İNŞA ETMELİYİZ”
Şair Cemal Piranij, Türkiye’de ve dünyada barış sözcüğünün olduğunu ancak çok pratikte olmadığına dikkat çekti. Piranij, bunun için barışın hayat bulması için çabalaması gerektiğini söyledi. Piranij, “Kiminle kavga ediyorsa kiminle kavgalıysa oturup konuşacak, barışacak. Barışmak için barışın gereklerini gerine getirerek barış olur” dedi.
Mehmet Ata Yiğiz de “Barışı bu ülkede inşa etmemiz gerekiyor, çünkü karşıtı olan savaş çok pahalı gereçlerle yapılan bir şey, barış bedava olan bir şey” diyerek şiirini seslendirdi.
Son olarak sergiye katılan Ressam Dilek Turan, “İnsanların daha çok bencilleştiği bir zamanda sevginin ne olduğunu sorguladığımız bu dönemde insanca yaşayabilmenin umuduyla bu sergiyi oluşturduk” dedi.
PİRHA/ İSTANBUL
Yoruma kapalı.