PİRHA- Birleşik Haziran Hareketi, Karma eğitimin kaldırılmasıyla birlikte 16 yıllık AKP iktidarının eğitimi yerle bir ettiğini vurgulayan bir açıklama yayınladı. Açıklamada, karma eğitimin bilimsel bir zorunluluk olduğu belirtildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nde gerçekleştirdiği değişiklik tartışma yarattı. Düzenlemeyle önceki yönetmelikte yer alan “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” maddesi yürürlükten kaldırıldı.
Sözkonusu değişikliğe tepkiler de yükseliyor. Birleşik Haziran Hareketi, bir açıklama yaparak, karma eğitimin kaldırılmasıyla birlikte 16 yıllık AKP iktidarının eğitimi yerle bir ettiğini vurguladı.
Geçen bir yıla LGS ve Çember Sistemi belirsizliği damga vurmuştu. Bu belirsizlik skandal ile sonuçlanmıştı. Dördüncü yerleştirme sonucunda hala çözülmediği söylenen açıklamada, “Gayrimeşru referandum sonrasında yasallaşan yetkilerle ve LGS+Çember Sistemi skandalı yaşanırken atanan Milli Eğitim Bakanı’na, İslamcı kesimden olmadığı ve eğitim camiasından geldiği için bazı kesimlerce kurtarıcı gözüyle bakıldı. Ancak, umut edenlerin yanıldığı kısa sürede ortaya çıktı. Peş peşe yaşanan gelişmeler eğitimde aynı gerici ve faşist hattın devam ettirildiğini açıkça ortaya koydu” ifadelerine yer verildi.
Eğitimdeki gerici kuşatmanın madde madde sıralandığı açıklamanın devamı şöyle:
“-Fethullahçılardan boşalan kadrolar başka tarikatlarca kapışıldı.
-Kamu yararına dernek statüsü verilen dinci derneklere kamu arazileri peşkeş çekilerek yurt açma yetkisi verildi.
-Gerici kuruluşlarla yapılan protokoller eliyle yalnız okul çağındaki çocuklarımız değil, yetişkin eğitimi de tarikat ve cemaatlere teslim edildi.
-Yoksul halk çocukları, istemedikleri halde seçeneksizlik nedeniyle imam hatiplere yerleştirildiler. Koşulları uygun olan aileler kredi çekerek özel okullara yöneldiler. Nitelikli ve bilimsel eğitim almak bir hak iken parayla erişilebilir olması kanıksanır hale geldi. Bu yolla siyasal İslamcı neoliberal proje kurumsallaşmaya devam ettirildi.
MEB’in “Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”nde son yapılan değişiklikler, bakan İslamcı olmasa bile rejimin gerici karakterinin her şeyi belirlediğini bir defa daha gösterdi. İmam hatip açmak için hiçbir yazılı koşul bulunmazken, diğer okul türlerinin açılması için koşullar zorlaştırıldı. Yapılan bu değişiklik küçük ilçelerde Anadolu Lisesi açılmasını olanaksız hale getiriyor.
Aynı yönetmelik değişikliği karma eğitimi bir zorunluluk olmaktan çıkartıyor. Direnişle karşılaşmadıkları her yerde yapageldikleri; kız ve erkek çocukların sınıflarını, koridorlarını, katlarını, bahçelerini ayırma uygulamasına artık hukuksal zemin yaratılmış oluyor. Karma eğitim sağlıklı bir birey ve sosyal hayat için, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının sosyal hayattan soyutlanmaması için bilimsel bir zorunluluktur. Kıyafet “Özgürlüğü” söylemi ile başlanıp “Türban zorunluluğu”na dönüşen uygulama hafızalarımızda tazeliğini koruyor. Taşra ve kent çeperlerinden başlayarak kız ve erkek çocuklarının ayrı okullarda okutulmasının da “Seçme özgürlüğü” olarak sunulup, mahalle baskısı ile bir zorunluluk haline getirilmek istendiği açıktır.
Giydirilmeye çalışılan bu neoliberal, gerici deli gömleğini kabul etmiyoruz.
Duyarlı bütün toplum kesimlerini birlikte davranmaya, birlikte mücadeleye çağırıyoruz.
Çıkış yolu, laikligi kazanmak için birlikte ve örgütlü mücadeleden geçiyor.
Bu zehrin panzehiri laikliktir, bilimsel eğitimdir.
Laikliği kazanacağız!..”
KARMA EĞİTİM NEDİR?
Karma eğitim, kız ve erkeklerin bir arada eğitim görmesine verilen isimdir. Karma eğitim, Türkiye dahil dünyanın birçok yerine uygulanan eğitim türüdür. Karma eğitimin amacı cinsiyet ayrımı olmaksızın kız ve erkek öğrencilerin okuma, yazma, oynama, öğrenme ve yaşama unsurlarını eşit koşullarda gerçekleştirmektir.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.