PİRHA- Cumhurbaşkanı ikinci tur seçim sonucunu değerlendiren PSAKD ve ABF Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya “Milliyetçiliğe karşı birilikte yaşama kültürünü geliştirmemiz, tekçi İslam anlayışına karşı laikliği savunmamız lazım” dedi.
28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci turunda sonuçlar açıklandı. Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52,16’sını; Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84’ünü aldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da kesin sonuçlar neticesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçildiğini ilan etti.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Alevi Birlikleri Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karaya, 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu değerlendirdi.
Karakaya, “Bu ülkede Türklük ideolojisi İslam ideolojisinin hakimiyeti altındadır. Yaratılan ulus devleti besleyen iki unsur var; birisi etnik anlamda Türk olmak diğeri de İslam ideolojisi. Bu iki ideoloji her seyin önüne geçiyor” dedi.
“Örneğin depremin, yoksulluğun, açlığın bu ideolojinin karşısında önem kazanamadığının göstergesidir” diyen Karakaya, “Bu Sünni İslam ideolojisine karşı Alevilik bir tehdit olarak görüldü. ‘Kürt bölücüdür, Alevi müslüman değildir’ diye insanları bölerek bu iki kimlik üzerinden bir milliyetçileşme söz konusu. Çok büyük bir imparatorluktan küçük bir Anadolu coğrafyasında sıkışan Türklerin hepsinin kaybetme korkusu vardır. Geldikleri bu coğrafyada ise kendi tarihsel gelenekleri olan halklar var. Bu halklar Kürtler, Ermeniler, Alevi Bektaşiler ve Kızılbaşlardır. Bu kimilikler kaybetmekten korkan Türkler için bir tehdit gibi görülmeye başlandı” dedi.
“MİLLİYETÇİLİĞE KARŞI BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜNÜ SAVUNMAMIZ GEREK”
İkinci tur seçimlerine gidilen süreçte yaşananları da değerlendiren Karakaya, şöyle devam etti:
“Bugün seçim sonuçlarına bakıldığında Erdoğan’ın milliyetçi söylemi üzerinden eleştiriyoruz ama ona karşı muhalefet edenlerin tarzı nasıldı? Millet ittifakının politikası da milliyetçilikti. Muhafazakarlığı çok daha Müslüman olmakla milliyetçiliği çok daha Türk olmakla yenemezsiniz. Böyle bir politik argümanla Türkiye ne demokratikleşir ne de birilikte yaşama kültürünü öğrenir. Aşırı milliyetçilikle karşı karşıyayız. Türkiye’nin bugün geldiği noktada politik olarak milliyetçi ve muhafazakar bir noktaya doğru gittiğini görmek lazım. Millet İttifakı’nın buna karşı daha demokratik bir ittifak yaratması, sol-sosyalist kesimle gerçek bir blok oluşturması gerekirdi. Bizim esas argümanımız milliyetçiliğe karşı milliyetçilik olmamalıydı. Bizlerin milliyetçiliğe karşı birilikte yaşama kültürünü geliştirmemiz lazım. Tekçi İslam anlayışına karşı laikliği savunmamız lazım.”
“RADİKAL BİR MÜCADELE YÜRÜTMEMİZ LAZIM”
PSAKD ve ABF Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, “Kılıçdaroğlu bu süreçte Alevi kimliğini açıklamak zorunda bırakıldı. Bu bir insan hakları ihlali olmasının yanı sıra aynı zamanda bu tekçi milliyetçi ideolojinin neleri yapabileceğinin bir göstergesiydi. Bu seçimin sonucu Aleviler açısından çok tehlikeli bir yere gidiyor. Farklı toplumsal kesimler bu seçimin sonuçlarından etkilenebilir ama Aleviler daha farklı etkilenecek. Aleviler açısından da geçen yasama döneminde çıkardıkları torba yasa ile çıkardıkları daire başkanlığı ile Aleviler üstünde asimilasyon yapmaya çalışacaklar. Bütün cemevlerini devlete bağlamaya çalışacaklar. Buna karşı Alevi örgütlerinin birlikte radikal bir mücadeleye ihtiyacının olduğu çok nettir. Bizim meşru zeminde daha radikal bir mücadele yürütmemiz lazım” diye konuştu.
Dilan ŞİMŞEK/İSTANBUL
Yoruma kapalı.