PİRHA – Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’nin devletin müdahale olabileceği bir etkinlik olmadığını söyleyen PSAKD Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, “Devletin bu yaklaşımı orayı ve Alevileri devlet gücüyle teslim almaya zorlamaktır. Orası bizim direnç noktamız. Direnme gücünü kaybetmemek lazım. Belediyeye destek olmak lazım” diye konuştu.
11 Alevi kurumunun temsilcileri, 16-18 Ağustos’ta yapılacak 61. Ulusal 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’nin planı için 25 Mayıs’ta Hacıbektaş’ta bir araya gelmişti.
Hacıbektaş Belediyesi öncülüğünde yapılan toplantıya Alevi Vakıflar Federasyonu, Cem Vakfı ve Karacaahmet Sultan Dergahı’nın temsilcileri de katılmıştı.
Toplantı sonrasında kamuoyuna paylaşılan mutabakat metninde “Anma etkinlikleri 1984 yılından bugüne kadar yapıldığı gibi Hacıbektaş Belediye Başkanlığı ve bu mutabakatta imzası olan Alevi kurumları ile ortaklaşarak ve Kültür Bakanlığı katkıları ile yapılacak. Bu toplantıda alınan kararlar, 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile yapılacak toplantıya katılacak olan AVF, Cem Vakfı, Karacaahmet Sultan Dergahı ve Hacıbektaş Belediye Başkanlığı tarafından Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığına bildirilecektir” ifadelerine yer verildi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği(PSAKD)Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, Hacıbektaş Belediyesi ve 11 Alevi kurumunun Hacıbektaş’daki toplantısını ve Hacıbektaş Belediyesi’nin 27 Mayıs’ta yaptığı yazılı açıklamayı PİRHA’ya değerlendirdi.
“BİZ BUNU BİR ‘YOL KAZASI’ OLARAK ALGILADIK”
Karakaya, Hacıbektaş Belediyesi ile Alevi kurumlarının Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’nin belediye tarafından ve Alevi kurumlarıyla ortaklaşa yapılması konusunda ilkesel bir karar alındığını dile getirdi.
Karakaya, yapılan toplantının sonuç bildirgesinin hazırlandığını ve toplantı esnasında da üç Alevi kurumunun Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile görüşmeye gideceklerini söylediklerini ifade etti.
Karakaya, şöyle devam etti:
“Bu toplantı esnasında diğer kurumların yöneticileri, bu üç Alevi kurumu yöneticisine ‘Gittiğinizde bizim burada tartıştığımız konuları oraya iletin. Biz Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın bu etkinliklere dahil olmasını kabul etmiyoruz, bu yönde tanımıyoruz. Dolayısıyla bu müdahaleyi de kabul etmiyoruz. Bu düşüncemizi belirtin’ diye söylemişler. Ama orada yazı metnini alırken özellikle dördüncü maddesinde bu konuşulanlar yazıya dökülünce anlam yitirmesi söz konusu olmuş. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile görüşmeye gidenlere ‘arabulucumuz olun’ noktasında bir algı yaratıldı. Bunun üzerine biz hem ABF hem PSAKD olarak GYK’mizde toplantı yaptık bu yanlışın düzeltilmesi için. Bununla ilgili kamuoyuna da açıklamalar yapılacak. Ama işin doğrusunun bu olduğunu bilmek gerekir. Yanlış anlaşılmayı düzelten bir açıklamaya kamuoyunun ihtiyacı var. Aslında Hacıbektaş Belediyesi’nin son yaptığı açıklamadan sonra tartışma fiilen bitmiştir. Yine de topluma olan sorumluluk açısından Alevi kurumlarının bir açıklama yapması gerekir. Hatta bildiri metnini bizden katılan İsmail canımız kaleme almış ama oradaki sorun çok acele bir ortamda yapılan bir bildiri olması. Biz bunu bir ‘yol kazası’ olarak algıladık.”
“HACI BEKTAŞ ANMA ETKİNLİKLERİ DEVLETİN MÜDAHALE OLABİLECEĞİ BİR ETKİNLİK DEĞİL”
Hacıbektaş Belediyesi’nin 27 Mayıs’ta yaptığı yazılı açıklamaya dair de konuşan Karakaya, “Hacı Bektaş Anma Etkinlikleri, devletin müdahale olabileceği bir etkinlik değil. Çünkü orası Türkiye’nin her yerinden gelen Alevilerin buluşma, cem olma noktasıdır. Cem olunan bir yerde devletin veya herhangi başka bir kurumun müdahil olması ahlaki de değil vicdani de değil, insan haklarına da aykırı bir durumdur. Devletin bu yaklaşımı, orayı ve Alevileri devlet gücüyle teslim almaya zorlamaktır. Orası bizim direnç noktamız. Alevi toplumunun direnç noktasını kırarlarsa direnme gücünü kaybeder. Direnme gücünü kaybetmemek lazım. Belediyeye destek olmak lazım” dedi.
Devrim FINDIK/İSTANBUL
Yoruma kapalı.