Alevi Haber Ajansi

‘Kanun Hükmü’ belgeselinin yasaklanmasına karşı imza kampanyası ve duyarlılık çağrısı

PİRHA- ‘Kanun Hükmü’ belgeseli üzerindeki baskı ve yasaklara karşı yapılan açıklamada, “Biz imzacı kurumlar ve bireyler olarak yasakçı zihniyeti, hukuksuz bütün uygulamaları reddederken ‘Kanun Hükmü’ belgeseline yönelik bu uygulamaların sansür olarak değerlendirilmesinden çok daha öte KHK’lıların yaşadıklarının sanat yoluyla halka ulaşmasını engelleme yöntemi olarak görmekteyiz” denildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilen doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın adalet mücadelesini anlatan Nejla Demirci imzalı “Kanun Hükmü” belgeselinin 19. İşçi Filmleri Festivali kapsamındaki Ankara gösterimi 2 Mayıs’ta Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklanırken, İstanbul’daki gösterimi 3 Mayıs’ta Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Altın Portakal Film Festivali’nde de “Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer alan, “Kanun Hükmü” belgeselinin festivalden çıkartılmasıyla başlayan süreç sonucunda, Altın Portakal Film festivali iptal edilmişti.

Belgesel filmin yasaklanmasına siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, KHK’lı Platformları ve birçok kişi konuya tepki gösterdi.

“TÜRKİYE’DEKİ TÜM MUHALİFLERİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK BİR TEHDİTTİR”

Birçok kurumun ve kişinin imzacısı olduğu açıklamada, herkes “Kanun Hükmü” belgeseline sahip çıkmaya davet edilirken, şu ifadelere yer verildi:

“‘Kanun Hükmü’ belgeseli, çekimleri başladığı günden itibaren baskılara maruz kalmış, her şeye rağmen büyük emek verilerek tamamlanabilmiştir. Belgesel, KHK’lıların 8 yılda yaşadıklarını, KHK’ların bireylerde ve toplumda yarattığı görünür görünmez etkilerini gözler önüne sermesi bakımından önemli bir belge niteliği taşımaktadır.

Belgesel, önce 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde seçkiden çıkarılmış sonra seçkiye dahil edilmiş ancak yaşanan baskılar nedeniyle festivalin iptal edilmesine kadar gitmiştir. Son olarak da 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında Ankara ve İstanbul’da eş zamanlı olarak hukuki dayanaktan yoksun ve keyfi şekilde yasaklanmıştır. Tüm bunlar sadece KHK’lıların yaşadıklarının topluma gösterilmesinin engellenmesi değil Türkiye’deki tüm muhaliflerin ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdittir.

Biz imzacı kurumlar ve bireyler olarak yasakçı zihniyeti, hukuksuz bütün uygulamaları reddederken ‘Kanun Hükmü’ belgeseline yönelik bu uygulamaların sansür olarak değerlendirilmesinden çok daha öte KHK’lıların yaşadıklarının sanat yoluyla halka ulaşmasını engelleme yöntemi olarak görmekteyiz. Demokrasi, insan hakları, evrensel hukuk ve düşüncenin özgürce ifade edilmesinden yana olan bütün kesimleri, kurumları ve bireyleri ‘Kanun Hükmü’ belgeseline sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Yönetmen Nejla Demirci’nin filmi geçen yıl Antalya Uluslararası Film Festivali’nin “Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer almış ancak daha sonrasında çıkartılmıştı. Film tepkiler üzerine geri yarışma seçkisine dahil edilmiş ancak bu sefer de Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini duyurmuştu. Aynı gün festival yönetimi bir geri adım daha atmış ve belgeseli festival programından çıkarmıştı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek yaptığı açıklamayla festivalin iptal olduğunu duyurmuştu.

PİRHA/İSTANBUL

İmzacı isimler şöyle:

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak