Alevi Haber Ajansi

Kalkan: Kestel’de Alevi köyleri tamamen asimile olmuş, Aleviliği konuşamazsınız!

PİRHA- Kestel Cemevinin üç dönem başkanlığını yapan Hüseyin Kalkan, Bursa genelinde ve Kestel’de faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Alevi asimilasyonunun hissedilir derecede olduğunu belirten Kalkan, “Kestel’de dede soyundan gelen çok insan var ama Yol’u süren çok az insan var” dedi. Kalkan, Kestel’de asimile olan Alevi köylerinde Aleviliğin A’sının konuşalamadığını vurguladı. 

Bursa ve ilçelerinde de Alevi yurttaşlar yaşıyor. Kimi ilçelerde cemevi var kimilerinde yok. Cemevi olan ilçelerden biri de Kestel.

Kestel Cemevinin önceki başkanı Hüseyin Kalkan, Kestel’deki alevilere ilişkin PİRHA’ya konuştu.

36 yıldır Kestel’de yaşıyor Kalkan. Aslen Dersimli ancak Erzincan doğumlu olan Hüseyin Kalkan, Bursa Cemevi ve Kestel Cemevinde yöneticilik yapmış. 2000-2006 yılları arasında Kestel Cemevi Başkanlığı yaptığını belirten Kalkan, üç dönem başkanlık yaptığını söyledi.

Bursa Alevi Kültür Derneği’nin 1993 yılında kurulduğunu ifade eden Kalkan, derneğin tam kapatılacağı sırada devreye girdiğini, bir arsa alıp Kestel Cemevini yaptırdıklarını kaydetti.

750 metrekare büyüklüğündeki arsanın 450 metrekaresi üzerine 3 katlı cemevi yapıldığını dile getiren Hüseyin Kalkan, Kestel Belediyesi’nin de cemevinin yapımında destek verdiğini söyledi.

“ELEKTRİK FATURASINI ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

Kalkan, cemevinin su faturasını sembolik olara ödediklerini ancak elektrik faturasını ise ödemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Mahkeme kararlarının kabul edilmemesi nedeniyle faturayı ödemek zorunda kaldıklarını vurgulayan Kalkan, Kestel Cemevinin Alevi Bektaşi Federasyonu’na bağlı olduğunu söyledi.

CHP’li Mudanya Belediyesi’nin cemevi yapılması için söz verdiğini ancak hala verdiği sözleri yerine getirmediğini dile getirdi.

Kalkan şunları kaydetti:

“Mudanya’da Alevi toplumu oy veriyor. Ama hizmete gelince yok. Kestel ise her istediğimiz yapılıyor. Kimseye de asla taviz vermiyoruz. Bizler de vergi ödüyoruz.”

“KESTEL’DE DEDE SOYUNDAN GELEN ÇOK AMA YOLU SÜREN AZ”

Kestel Cemevinde Kureyşan Ocağı’na bağlı Kazım Asma’nın dedelik yaptığını söyleyen Kalkan, “Kestel’de dede soyundan gelen ocak sahibi çok insan var ama Yol’u süren çok az insan var. Dede çocuğu var ama dedelik yapmıyorlar” diye konuştu.

“ALEVİ KÖYLERİ TAMAMEN ASİMİLE OLMUŞ, ALEVİLİĞİ KONUŞAMAZSINIZ!”

Hüseyin Kalkan, Kestel’deki Alevilerin başka bölgelerden Kestel’e göç ettiklerini belirterek şunları kaydetti:

“Kestel’in merkezinde Alevilere rastlamadık ama köylerinin çoğunda ‘dede plavı’ yapılıyor. Şu anki nesil ‘geleneksel dede plavı’nı ‘geleneksel hayır’ gibi algılıyorlar. Oysa o yörede dedeler var. O dedeler onu kurmuş, bu gelenek haline gelmiş. Şehitler Köyü, Kozlu Ören köyü var. Geyikli Baba’nın evliya olduğu, eren, Alevi olduğu bilindiği halde o köyle Alevinin A’sını konuşamazsın. Çok ciddi asimile olmuşlar. İslami gruplar burada çok etkin.

“38’DE KESTEL’E GELENLER ASİMİLE OLDULAR”

Kestel’de Aleviler üzerinde özel bir baskı olmadığını ancak 1938’de Dersim’den gelenlerin asimile olduklarını, Sünnilere uyum sağladıklarını, camiye gittiklerini ifade eden Kalkan, hatta bu kişilerin Kestel’de cemevi yapılmasına bile karşı çıktıklarını, bunun üzücü olduğunu dile getirdi.

“BURSA’DA ÇOK CİDDİ BİR ASİMİLASYON VAR” 

Asimilasyonun çok hızlı ilerlediğini belirten Kalkan, “Bursa’da çok ciddi asimilasyon, dönmüşlük var. 5 yıl sonra Aleviliği mumla arayacağız. Şii misyonerler, Cem Vakfı, Hıristiyan misyonerler geldi ancak izin vermedik. Her ağacın kurdu içindedir. Böyle sıkıntılar yaşıyoruz. İktidarın baskısını hissediyoruz. İş bulmak için umuduyla asimile olabiliyorlar.

PİRHA/ BURSA

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak