PİRHA- Mersin’de yaptıkları mum buketleriyle beğeni toplayan Gaye Uygur ve Yelda Gergin, kadın emeğinin önemini vurguladılar. Uygur ve Gergin, “Kadınların emeğinin görünür olması ve ekonomik özgürlüklerine sahip olması yaşadığımız ülke koşullarında oldukça önemli. Bizim gibi üretmek isteyen kadınlara ışık olmak için bu yolda devam edeceğiz ve çoğalacağız” dediler.
Zencefil Sanat Atölyesi, Mersin’de Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı kurslar aracılığıyla seramik, heykel, resim ve üretimin birçok alanında eğitim veriyor. Bu atölye bünyesinde kadınlar çeşitli kalıplarda mum yaparak hem üretimi hem kadın emeğini ön plana çıkarıyorlar. En çok mumlardan yapılan çiçek buketleri yoğun ilgi görüyor. Bu mum buketleriyle hızlı tüketime karşı uzun süre kullanılacak bir alternatif yaratmak istediklerini belirten Kurs hocası olan Gaye Uygur ve kursiyer Yelda Gergin ile üretime ve kadın emeğine dair konuştuk.
“ÜRETMEK VE TAKDİR GÖRMEK MUTLULUK VERİCİ”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlığı içerisinde olan Gaye Uygur ve Yelda Gergin, yeniliklerin peşinde olduklarını ve özgün ürünler ortaya koymak için çalıştıklarını söylediler.
Kurs hocası Gaye Uygur, “Seramikle beraber döküm alçı, akrilik resim ağırlıklı olarak mum üretimi yapıyoruz burada. Her gün yeni bir fikirle kadınlarla bir araya gelip üretim yapıyoruz. Yeniliklerin peşindeyiz, kendi özgün işlerimizi yapıyoruz. Özellikle çiçek buketleriyle tüketimi değil kalıcılığı hedefliyoruz, bu anlamda da insanların olumlu tepkileri var. Mumla ilgili markalaşmak istiyoruz” dedi.
Uzun bir süredir el sanatlarıyla ilgilenen ve üretmeyi çok sevdiğini söyleyen Yelda Gergin ise “Mum yapımı diye başladık ama süreçte yol değişiyor. O anda ne yapmak istiyorsak, gönlümüz nereye kayıyorsa el sanatı ile ilgili her şeye varız. İnsanlardan güzel geri dönüşler oldukça üretmeye de devam edeceğiz. Bir şeyler üretmek, insanlara ulaşmak, takdir ve beğeni görmek mutluluk verici” diye konuştu.
Gaye Uygur da yaptıkları işin takdir görmesinin kendilerini daha da motive ettiğini dile getirdi.
“KADINLARIN EMEĞİ GÖRÜNÜR OLMALI”
Kadınların birçok yönde dezavantajlı olduğu Türkiye’de kadınların ekonomik özgürlüklerine sahip olmalarının önemine vurgu yapan Uygur, kadın emeğinin görünür olmasının önemine vurgu yaptı.
Uygur, “Seviyorsanız sonuna kadar devam etmek gerekiyor. Evinde çok yetenekli insanlar var ancak yeterli destek görmeleri önemli. Bu anlamda Halk Eğitim Kursları çok güzel kapılar açabiliyor insanlara. Mersin’deki belediyeler de atölye, stant ve satış aşamasında kadınları oldukça destekliyorlar. Bu anlamda kadınlar buralardan destek alarak bir iş kapısı yaratabilirler kendilerine. Biraz peşinden koşmak ve inanmak lazım” sözlerini kullandı.
“HER GÜN KADINLARIN EMEĞİNİN, VARLIĞININ YÜCELTİLMESİ GEREKİYOR”
Yelda Gergin ise eşitsiz bir toplumda kadınların güçlü olmaktan başka bir çarelerinin olmadığını söyleyerek şunları kaydetti:
“İnanarak başladığınız her yol ilerliyor diye düşünüyorum. Kadınlar güçlü olmalı, üreten kadın çok fazla çünkü. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne az bir zaman kaldı, sadece bir gün değil her gün kadınların emeğinin, varlığının daha fazla yüceltilmesi gerekiyor. Bu değerin fark edilmesi için mücadele ediyoruz. Belki evinde bizim gibi acaba diye düşünen kadınlara bir ışık olmak adına bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Çoğalmaya gün geçtikçe devam edeceğiz.”
Fatoş SARIKAYA-Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.