PİRHA- Bodrum’da Alevi kadınlar, inşası devam eden ‘Kadıncık Ana Cemevi’ projesi için emekleri ile ürettikleri yiyecekleri satarak cemevine küçük de olsa bir tuğla koymak istediklerini söyledi.
Alevi kadın inanç önderi Kadıncık Ana’nın adının verildiği cemevinin inşası için stand kuran Bodrum Alevi Bektaşi Derneği Cemevi üyesi kadınlar, “Kadınlar cemevi inşasına katkı için emeklerini buraya getirdiler ve bir tuğla da onlar koyuyorlar. Yolda birlik olmanın, yoldaş olmanın ve aynı gaye için çalışmanın hazını yaşıyoruz” diye konuştular.
Bodrum Alevi Bektaşi Derneği Cemevi üyesi kadınlar, her sene düzenlenen Acı Ot Festivali kapsamında alın terleri ile yaptıkları lokmaları satarak cemevi inşasına katkı sunuyor.
“KADIN EMEĞİ, DESTEĞİ OLMADAN BAŞARMAK ÇOK ZOR”
Yapımı devam eden ve bir kadın yol önderi olan Kadıncık Ana ismi verilen cemevi projesi için kendi emekleriyle destek sağlamak istediklerini söyleyen Bodrum Alevi Bektaşi Derneği Cemevi Yönetim Kurulu üyesi Songül Kösedağı, büyük ilgi gördüklerini ifade etti. Kösedağı, kadınlar olmadan hiçbir toplumsal projenin başarılı olamayacağının altını çizerek şöyle konuştu:
“Önümüzde bir cemevi inşası süreci var ve kendimize bir cemevi yapmak istiyoruz. Dolayısıyla onun için bir maddi desteğe ihtiyacımız var. Bu desteği öncelikle kendimiz sağlamaya çalışıyoruz. Kadınlarımız, tezgahta gördüğünüz her şeyi canla başla hazırladılar. İki gündür sunuyoruz, satış yapıyoruz. Bu bize biraz destek olacak. Maalesef kadın olmadan hiçbir şey elde edilemiyor. Kadınların emeği, desteği olmadan bir şeylerin başarılması zor. Bu arada aşure de yaptık. Çok büyük ilgi gördü. Çok mutluyuz ve başarı elde ettiğimizi düşünüyoruz.”
“YOLDA OLMANIN, YOLDAŞ OLMANIN HAZZINI YAŞIYORUZ”
Bodrum Alevi Bektaşi Derneği Cemevi Yönetim Kurulu üyesi Naciye Bayır da kadınlar olarak cemevi inşasına bir tuğla da olsa katkı sunmak istediklerini belirtti. Kadınlar ile birlikte ortak emek ile yola hizmet etmenin ortak hazzını paylaştıklarını söyleyen Bayır, özellikle aşure yaptıklarını ve diğer tüm renkler, kültürler ile birlikte inançları da aşurenin içinde pişen farklılıklar olduğunu gördüğünü vurguladı.
Bayır konuşmasına şöyle devam etti:
“Ekim ayında Bodrum Belediyesi’nin bize cemevi yapılmak üzere tahsis ettiği bir yer vardı. Bu cemevine katkı koymak üzere el emeklerini buraya getirdiler. Bir tuğla da onlar koyuyorlar. Hem yolda birlikte olmanın, yoldaş olmanın ve aynı gayeyi paylaşmanın hazzını yaşıyoruz. Bize karşı özel bir ilgi var. Yolun gereğini yapıyoruz. Yoldan ötürü bu ilginin olduğunu biliyoruz. Özellikle aşureyi seçtik. On iki parça ile oluşuyor ve onları şeker bir araya getiriyor. Hepsinin kimliği orada ama hepsinin tadı şeker. Burada yaşayan ne kadar farklı anlayışta, inançta, etnik kimlikte insan kendini nasıl ifade ediyorsa aynı aşuredekiler gibi görüyoruz. Biz farklılıklarımız ile güzeliz ama sevgidir bizi birarada tutan.”
“KADINLAR ORGANİZE OLDU VE BU İŞİ ÖRGÜTLEDİ”
Bodrum Alevi Bektaşi Derneği Cemevi üyesi Nur Erbektaş ise Kadıncık Ana Cemevi projesi için hiçbir yerden katkı almadıklarını, tamamen kendi emekleri ile katkı sunduklarını dile getirdi. Erbektaş, etkinliğe kadınların emekleri ile öncülük yaptıklarını ve erkeklerin de buna katkı sunduğunu belirterek şunları söyledi:
“Devam eden cemevi inşaatımız var. Maddi sıkıntılarımız var. Herhangi bir yerden katkı ile değil tamamen kendi katkılarımız ile inşası devam ediyor. Kendi aramızda telefon ile organize olduk, çok büyük ilgi gördü. Bu işi kadınlar örgütledi ama erkeklerimiz de bizimle örgütlüler. Hepimiz çok örgütlüyüz. Erkeklerimiz de getirdi, götürdü, taşıdı ve ulaşıma yardımcı oldu. Aşure getirdik ve iyi ki de getirmişiz ki çok talep oldu. Sadece Aleviler değil herkese aynı yakınlıktayız.”
Ersin ÖZGÜL / MUĞLA
Yoruma kapalı.