PİRHA- Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar 6 Şubat depremlerinin 1. yılında yaşamını yitirenleri andı. Kadınlar bir kez daha “6 Şubat’ı unutma, unutturma” diyerek depremde katledilenleri andı.
6 Şubat 2023’de Maraş merkezli gerçekleşen depremlerin üzerinden 1 yıl geçti. Depremin gerçekleştiği 04.17 saatinden itibaren birçok kentte anmalar gerçekleşti. İstanbul’da Kadınlar Birlikte Güçlü öncülüğünde bir araya gelen kadınlar depremde yaşamını yitirenleri andı. Süreyya Operası önünde buluşan kadınlar sloganlar eşliğinde Kadıköy Meydanı’na yürüdü.
Meydanda yapılan açıklamayı Kadınlar Birlikte Güçlü adına Seçil Murtazaoğlu okudu. Murtazaoğlu’nun okuduğu metinde şu ifadeler yer aldı:
“SUÇLARINI İTİRAF ETMİŞ OLDULAR”
Bugün depremin birinci yıldönümünden, halkı enkazla bir başına bırakan tüm sorumlulardan hesap sormak için Kadınlar Birlikte Güçlü olarak İstanbul’dan sesleniyoruz. Türkiye’de 11 ili ve Suriye’yi etkileyen Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden tam 1 yıl geçti. Depremin etkisi birçok ilde hala devam ediyor. Depremlerin ardından resmi rakamlara göre en az 50 bin kişi hayatını kaybetti, yüzbinlerce insan yaralandı, kayıplar hala bulunamadı. Bir doğal afet iktidar eliyle katliama çevrildi. Geçtiğimiz günlerde Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı olan, deprem bölgesindeki 294.000 binanın kaçak yaptırılmasının önünü açan imar affına imza atan, şimdinin ise AKP İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkan adayı olan Murat Kurum depremde 130.000 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Halkın depremin ilk günlerinden beri söyledikleri fakat iktidarın üstünü örtmeye çalıştığı “kaybettiğimiz canlar devletin açıkladığı rakamdan çok daha fazla” sözlerini doğrulamış ve suçunu itiraf etmiş oldu.
“KADINLAR GÜVENLİKSİZ KALDI”
Doğal afetlerde kadına ve çocuğa yönelik şiddet, istismar oranları artıyor ve tüm bakım emeği kadına yükleniyor. Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlara yüklediği roller 6 Şubat depreminde gördüğümüz gibi çadırların düzenlenmesi, çocukların bakılması, temel ihtiyaçların karşılanması şeklinde koşulların zorluğuyla birlikte yine kadınların üzerindeydi. Ve kadınlar yeterli çadırın devlet tarafından sağlanamaması, kadınların tek oldukları için var olan çadırlara da alınmayışları Hatay’da bir kadının dönmek zorunda kaldığı eski eşinin evinde yüzüne kaynar su atılmasına, Serinyol’da bir kadının babası tarafından öldürülmesine, yani erkek şiddetinin artmasına ve kadınların güvenliksiz kalışına yol açtı.
“UNUTMUYOR, AFFETMİYOR, HESAP SORUYORUZ”
Depremden sonra bölgede iktidarın hızlandırdığı kadın, işçi, çocuk, LGBTİ+, halk düşmanlığını kalıcılaştırma projelerine karşı bizler direnişlerle karşılarındayız. Halkın acısı üzerinde tepinen sermayeyle el ele vermiş iktidarın Dikmece direnişiyle, halkın öfkesiyle karşı karşıya gelmesi ve geri püskürtülmesinde olduğu gibi. 40. Gün yürüyüşlerinde “Ma Rihna Nehna Hon!” sesini Hatay’ın her ilçesinden, sokağından yükselten halkın bu felaketin sorumlularını bildiğini, acısını, öfkesini örgütleyerek gösterdiği gibi. İlk günden beri halkın yanında olan sosyalistler, feministler bugün ülkenin birçok yerinde sokakta, yine halkın yanında. Halkın dinmeyecek acısını, öfkesini paylaşıyor. 11 ilin karanlığa, enkaza, soğuğa ve açlığa mahkum edilmesi unutmuyor, affetmiyor, hesap soruyoruz.
Halkın dayanışması ve örgütlü mücadelesi sayesinde ayakta kaldık, kalmaya da devam edeceğiz! Doğal afetleri fırsata dönüştürmeye çalışarak kadınların, çocukların, LGBTİ+ların, işçilerin hayatlarını cehenneme çevirmeye uğraştığınız her an karşınızdayız. Gün gelecek, enkaz altında bırakılan, çadır bulamadığı için şiddet gördüğü yerlere dönen, erken yaşta evlendirilmeye çalışılan, depremde kaybolan çocuklarını arayan herkesin hesabını bu iktidardan ve yandaşlarından yaptıkları ve söyledikleri her şeyi tek tek hatırlatarak soracağız. Kadınlar yaşanan hiçbir şeyi unutmadı ve unutmayacak! Mücadeleyi büyüteceğiz ve kendi yarattığı enkazın altında kalan bu iktidar, sermaye, patriyarka olacak!”
Eylem kadınların depremde yaşamını yitirenler için alkış, ıslık ve zılgıtlarıyla son buldu.
Dilan ŞİMŞEK- Devrim FINDIK/ İSTANBUL
Yoruma kapalı.