PİRHA- 6 Şubat depreminin yıl dönümünde İzmir’de gerçekleşen açıklamada, “Hem merkezi idarenin hem de yerel yönetimlerin depreme hazırlıklı olmak adına yapılması gereken hiçbir çalışmayı yapmadıklarını en acı şekilde gözler önüne sermiştir. Hayatta kalmayı başaranlarsa tek kelimeyle kaderleriyle baş başa bırakılmıştır” denildi.
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 6 Şubat 2023’de Maraş merkezli yaşanan depremde yaşamını yitirenleri andı.
Bayraklı ilçesinde bulunan Depren Anıtı’nda gerçekleşen anmada “Unutmadık, affetmiyoruz” pankartı ve “Çadır satan düzeni yıkacağız”, “Deprem değil rant yıktı” ve “Deprem vergilerine ne oldu” dövizleri taşıyan kitle sık sık “Deprem değil bu bir katliam”, “unutmak yok affetmek yok, helalleşmek yok” ve “Yüz binlerin katili saray rejimi” sloganları attı.
Anmaya sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili İbrahim Akın’ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.
Kitle adına konuşan Harita Mühendisleri Odasından Tuğba Yıldırım, depremde yaşamını yitiren yurttaşları anarak 6 Şubat depremleri başta deprem olmak üzere yaşanan onca doğa kaynaklı afetten hiçbir ders alınamadığının altını çizdi. Yıldırım, “Hem merkezi idarenin hem de yerel yönetimlerin depreme hazırlıklı olmak adına yapılması gereken hiçbir çalışmayı yapmadıklarını en acı şekilde gözler önüne sermiştir. Çöken binaların altında kalıp kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımız devletin ilgili kurumlarının koordine olamaması, arama kurtarma çalışmalarının sağlıklı yürütülememesi nedeniyle göz göre göre can vermiştir. Hayatta kalmayı başaranlarsa tek kelimeyle kaderleriyle baş başa bırakılmıştır” dedi.
“BENZER FELAKETLERİN YAŞANMAMASI İÇİN DERHAL ADIM ATILMALI”
Yıldırım, benzer felaketlerin yaşanmaması adına gerekli adımların atılması çağrısında bulunarak, “Afetlerin bundan sonra felakete dönüşmesini istemiyorsak; bütünlüklü bir plan, program, bu programı uygulayacak bir devlet yapılanması ve güçlü bir siyasi irade şarttır. Benzer felaketleri bir daha yaşamamak için derhal adım atılmalıdır. Yapı denetimi sistemi TMMOB ve bağlı Odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Yapılaşmadan kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi için çağdaş bir “risk yönetim” sistemi oluşturulmalıdır. Güvenli yapılaşmanın sağlanması ve tüm bu süreçlerin sağlıklı işletilebilmesi için meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmelidir. Depremlerde can kayıplarının önlenmesi için izlenmesi gereken tek yol, mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin bilimsel-teknik doğruların ışığında kamucu bir yaklaşımla uygulanmasıdır. Ülkemiz, yurttaşlarımız bu büyük acıları hak etmiyor!” ifadelerini kullandı.
Anma sonrası yaşamını yitirenlerin anısına Deprem Anıtı’na karanfiller bırakıldı.
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.