Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında uygulanacak ücreti belirlemek için toplandı. İşveren tarafı “sıfır” zam önerdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu, işçi ve işveren taraflarına “eşit mesafede durduğunu” söylerken, işçi yüzde 23 zam talebinde bulundu. Asgari ücretin 1600 TL’ye çıkması talebinde işveren kesiminin yanıtı ise “sıfır zam” oldu. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcisi, geçen yıl verdikleri “yüksek zammın” iki yılda ancak normalleşeceğini savundu.
Müezzinoğlu ise, Artıştaki “her oran yalnız asgari ücreti değil, istihdam ve iş gücü maliyetini etkiliyor” diye konuştu.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET BİN 300 TL
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene ‘toplam maliyeti’ ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Yoruma kapalı.