“İstanbul Barometresi” araştırmasının üçüncüsünü yayınladı. Katılımcıların yüzde 56,5’i Aralık ayında geçinecek kadar kazanamadığını belirtirken, sadece yüzde 3,8’i birikim yapabildiğini söyledi. Yüzde 70,9, bin TL tutarındaki acil bir harcamayı kendi imkânları ile karşılayamayacağını belirtti.
İstanbul Planlama Ajansı(İPA) İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul’un nabzını tutan, “İstanbul Barometresi Aralık 2020 Raporu”nu yayınladı.
Rapor, 28 Aralık 2020 – 8 Ocak 2021 tarihleri arasında 827 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı. İstanbul İstatistik Ofisi’nin hazırladığı İstanbul Barometresi ile her ay, aynı temada sorular ile periyodik anketler yapılıyor. İstanbullunun sıcak gündem konularına dair düşünceleri, belediye hizmetlerine karşı farkındalığı ve tutumu analiz ediliyor.
Aralık Raporu’nun sonuçları şöyle:
YÜZDE 49 ÜLKE EKONOMİSİNİN KÖTÜLEŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünen katılımcıların oranı ekim ve kasım ayına göre azalarak yüzde 49 oldu. Ekonominin yakın dönemde iyileşeceğini ve seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı ise kasım ayına göre artarak, yüzde 25,1 ile yüzde 25,9 olarak gerçekleşti.
YÜZDE 49,9 KENDİ EKONOMİSİNİN YAKIN DÖNEMDE KÖTÜLEŞECEĞİ KANAATİNDE
Kendi ekonomisinin, yakın dönemde, kötüleşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 49,9, iyileşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 20, seyrinin değişmeyeceği kanaatinde olanların oranı yüzde 30,1 düzeyinde ölçüldü.
YÜZDE 56,5, GEÇİNECEK KADAR PARA KAZANAMIYOR
Katılımcıların yüzde 56,5’i aralık ayında geçinecek kadar para kazanamadığını, yüzde 39,7’si geçinecek kadar para kazanabildiğini belirtti. Katılımcıların sadece yüzde 3,8’i, bu ay birikim yapabildiğini ifade etti. Kasım ayı ile karşılaştırıldığında geçinemeyenlerin oranının azaldığı görüldü.
ARALIK AYINDA BORÇ ALMA VE VERME ORANI ARTTI
Kasım ayına göre, borç alma ve verme oranları arttı. Borç alanlar yüzde 46,6, borç verenler yüzde 5,5, hem borç alıp hem de verenler yüzde 2,2, her ikisini de yapmayanlar ise yüzde 45,7 oldu.
KATILIMCILARIN YÜZDE 15,3 KREDİ KARTI BORCUNU HİÇ ÖDEYEMİYOR
Katılımcıların yüzde 31,3’ü kredi kartı borcunun tamamını ödeyemediğini, yüzde 42’si ise asgari tutarı ödediğini belirtti. Ekim ve kasım ayı ile karşılaştırıldığında kredi kartı borcunun tamamını ödeyenlerin oranının azaldığı görülürken, asgari tutarı ödediğini belirtenlerin oranı arttı.
YÜZDE 70,9, BİN TL TUTARINDAKİ ACİL BİR HARCAMAYI KARŞILAYAMIYOR
Katılımcıların yüzde 70,9’u, bin TL tutarında, yüzde 85,3’ü ise 5 bin TL tutarında beklenmedik acil bir harcamayı kendi imkânları ile karşılayamayacağını belirtti. Kasım ayına göre karşılayamayacağını söyleyenlerin oranında düşüş görüldü.
YÜZDE 27,3, İŞTEN ÇIKARILMA KORKUSU DUYUYOR
Katılımcıların yüzde 49,7’si çalıştığını, yüzde 80,1’i ise hanesinde gelir getiren biri olduğunu belirtti. Çalışanların yüzde 69,8’i işinden memnun olduğunu, yüzde 20,6’sı ise memnun olmadığını belirtirken, yüzde 27,3’ü işten çıkarılma korkusu duyduğunu söyledi.
İŞ ARAYANLARIN YÜZDE 69,1’İ İŞ BULAMAYACAĞINA İNANIYOR
Katılımcıların yüzde 37,2’si ev işleriyle uğraştığını, yüzde 19,5’i emekli olduğunu, yüzde 15,2’si iş arayıp bulamadığını belirtti. İş arayıp bulamayan grubun yüzde 69,1’i yakın zamanda iş bulacağına inanmadığını ifade etti. Kasım ayına göre bu oranda düşüş görüldü.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.