PİRHA-Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere ve Yedisu Derneği (KAYY-DER), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramını kutladı. Kürt dilinde sergilenen sahne sanatlarının yanı sıra, konuşmalarda da Kürtçenin eğitim dili olması gerektiği yönünde talepler dile getirildi.
Celadet Ali Bedirxan tarafından 15 Mayıs 1932’de yayınlanan Hawar dergisi, Latin harfleri ile basılan ilk Kürtçe dergi oldu. 2006 yılında ise 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı olarak kabul görüldü.
Kürt basın tarihinde sembol haline gelen 15 Mayıs, birçok yerde çeşitli etkinliklerle kutlanmakta.
KAYY-DER de her yıl olduğu gibi bu sene de 15 Mayıs’ı coşkuyla karşıladı.
Sancaktepe İlçesi Genco Erkal Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe katılım bir hayli yoğun oldu.
Kutlamanın yapıldığı salona “15Ê Gulanê Cejna Zimanê Kurdî Pîrız Bê” pankartı asıldı.
Programın moderatörlüğünü Hülya Bilken yaparken, kutlama saygı duruşu ile başladı.
Etkinlikte ilk olarak Bi Hev Ra Reqs adlı grup dans performansı sergiledi.
Programın devamında KAYY-DER Eş Başkanları konuşma gerçekleştirdi.
“KÜRTÇEMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ”
KAYY-DER Eş Başkanı Yeliz Vergili, Kürtçe yaptığı konuşmada Türkiye’de Kürt dili ve kültürünün iyi düzeyde temsil edilemediğini ifade etti. Vergili şu konuşmayı yaptı:
“Ama bu duruma rağmen Kürtçe üzerine çok değerli çalışmalar yapıldı. KAYY-Der olarak Kürt dili ve kültürü üzerine yaptığımız çalışmalarla dilimizi ve kültürümüzü korumak ve geliştirmek istiyoruz. Birlikte çalışmalarımızı ilerletmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Kürtçemizden, yüreğimizden vazgeçmiyoruz. Hepinizin Kürt Dili Günü kutlu olsun.”
“KÜRTÇE, EĞİTİM DİLİ OLSUN!”
KAYY-DER Eş Başkanı Tuncay Gökçe ise yaptığı konuşmada Kürtçe’nin resmi dil olarak abul edilmesi gerektiğini belirtri. Gökçe, şunları söyledi:
“Kürt dili ana sütü gibi hak ve helaldir. Dilimizin eğitim dili olması için beklenti içerisindeyiz. Ana dili bizlerin hakkıdır. Tam da böylesi bir sürecinin konuşulduğu günlerde bizlerin de sözleri olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine Kürtçenin de girmesini buradan talep ediyoruz.
Bu sürecin üzerinde kendi değerlerimizi yaşatmak noktasında anayasal haklarımızı koruyacağız.
Bizler, Kürt Dil Bayramını kutlarken göğsümüzü gererek bu salonları talep etmek isterdik ancak öyle olmuyor. Talebimizi yaparken ‘kültürel faaliyet’ diyerek bu salonları alabiliyoruz.”
Konuşmalar ardından program, Koma Jinên KAYY-DER müzik dinletisi ile devam etti.
Kürt Dil Bayramı etkinliğinde Eğitimci Sîpan Haco da konuşma yaptı. Ana dilin önemine vurgu yapan Haco, Kürt dilinin eğitim dili olması gerektiğini de söyledi.
Program, Sîdeng ve KAYY-DER çocuk korosunun Kürtçe seslendirdiği ezgiler ardından son buldu.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.