PİRHA- İHD Kadın Komisyonu üyesi kadınlar, HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Sevil Rojbin Çetin’e dönük köpekli işkenceyi açıklamalarla protesto etti. Diyarbakır, İstanbul, Ankara ve Mersin başta olmak üzere birçok ilde eş zamanlı yapılan açıklamalarda “İşkence, insanlığa karşı telafisi mümkün olmayan bir suçtur” denildi.
Diyarbakır’da yapılan ev baskınında gözaltına alınan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Sevil Rojbin Çetin’in, köpekli işkenceye maruz kalmasına dönük tepkiler devam ediyor.
“İŞKENCE, İNSANLIĞA KARŞI TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR SUÇTUR”
İHD Kadın Komisyonu, Diyarbakır, İstanbul, Ankara ve Mersin başta olmak üzere birçok ilde eş zamanlı, Sevil Rojbin Çetin’in gözaltında işkence görmesine dair basın açıklaması yaptı.
Açıklamalarda, Rojbin Çetin’in gördüğü işkence paylaşılarak, “Kadın siyasetçilere ve aktivistlere yönelik baskı ve yıldırma politikasının yoğunlaştığını ve süreklileştiğini görmekteyiz. Kadın mücadelesine, demokrasiye ve insan haklarına yönelik baskının yansıması olarak, kadın mücadelesine de darbe vurulmak ve sindirilmek istenmektedir. Resmi gayri resmi gözaltı alanlarında yapılan işkence, yaşamın bir rutini hale getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa işkence, insanlığa karşı telafisi mümkün olmayan bir suçtur” denildi.
“SEVİL ROJBİN ÇETİN’LER YALNIZ DEĞİLDİR, MÜCADELEMİZLE YANINDAYIZ”
Açıklamaların devamında “Tam da Türkiye’nin imzalamış olduğu “İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme”nin yıldönümünde yapılan bu işkence, Anayasa’nın 90. Maddesi ile garanti altına alınmış olan sözleşmenin çiğnendiğini, yok sayıldığını ve hükümsüz kılındığını da görmekteyiz” denilerek, şunlar ifade edildi:
“İşkence uygulamalarına derhal son verilmeli ve failler hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılmalıdır. Türkiye, imzacısı olduğu ve işkenceyi suç sayan sözleşmemelere uymalı ve bu işkence vakalarına dönük önleyici tedbirleri almalıdır. İşkence görenlerin muayeneleri Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Protokolü’ne uygun olarak yapmalıdır. İşkencenin önlenmesinde etkili ve önemli bir araç olan ‘Ulusal Önleme Mekanizması’nın işlevlerini yerine getirmek üzere yetkilendirilmiş olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, iktidar politikalarına uygun davranmayı bırakıp bu işkence iddialarına karşı görevini derhal yerine getirmelidir, getiremiyorsa feshedilmelidir. İşkenceye karşı mücadele anlamında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu ve tüm ilgili kurum ve kuruluşları mücadeleye çağırıyor ve insanlığa karşı işlenmiş olan bu suçlara karşı ortak zeminde ses vermelerini talep ediyoruz. Sevil Rojbin Çetin’ler yalnız değildir, mücadelemizle yanındayız.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.