Alevi Haber Ajansi

‘İş görüşmesinde Yavuz Sultan Selim ismi soruluyor, iş bulamıyoruz’-VİDEO

PİRHA –  İstanbul Üniversitesi Elektronik Haberleşme bölümü mezunu ve PSAKD İçerenköy Cemevi gençliğinden Utku Şahin, “Üniversite okuyan veya okumayan Alevi gençlerin iş bulma imkanı veya belli imkanlardan yararlanması diğer inançlara mensup insanlara göre biraz daha zor” diyor. 

Bir çok Alevi genç bugün mevcut sistemden dolayı birçok alanda iş bulamıyor ya da kendi kimliğini gizleyerek iş alanlarında tutunamıyor.

İstanbul Üniversitesi Elektronik Haberleşme Bölümü mezunu ve İstanbul’da PSAKD İçerenköy Cemevi gençliğinden Utku Şahin üniversiteyi bitirmesine rağmen iş bulamadığını, özellikle Alevi inancına mensup gençlerin günümüzde mevcut sistemde işe alınmadığını alınanların ise kendi kimliğini gizlemek zorunda kaldığını ifade ediyor.

PSAKD İçerenköy Cemevi gençliğinden Utku Şahin Alevi inancına mensup gençlerin kimliğinden dolayı işe alınmamasına ve belli haklardan yararlanmamasına ilişkin Pir Haber Ajansı’na konuştu.

“İŞ ALANLARINA TARİKATLARA ÜYE KİŞİLERİ YERLEŞTİRİYORLAR”

Üniversite okuyan veya okumayan Alevi gençlerin iş bulma imkanın veya belli imkanlardan yararlanmasının diğer inançlara mensup insanlara göre biraz daha zor olduğuna dikkat çeken Şahin, “Zaten geçmişten beri kadrolaşma ciddi anlamda var. Devlet içerisindeki belli mekanizmalarda özellikle iktidarın elinde olan belediyeler ve kamu kurumları iktidar tarafından ele geçirilmiş durumda. Buralara kendi kadrolarını özellikle belli tarikatlara, cemaatlere üye kişileri oralara yerleştirdiklerini çok iyi biliyoruz. Bu kurumlara yerleştirilirken sorulan soruları da biliyoruz. Örneğin mülakatlarda insanlara Yavuz Sultan Selim ismi soruluyor. Niye sorulduğunu biliyoruz. Orada bir Alevi gencin bu soru sorulduğunda nasıl cevap verdiğini de biliyoruz. Ya korkacaktır cevap veremeyecektir ya da net bir tutum sergileyip onunla ilgili düşüncesini söyleyecektir. İki durumda da işe alınmama ihtimali çok yüksek” dedi.

“İŞE GİRMEK KADAR ÇALIŞMAK DA ZOR”

İşe girmenin başlı başına bir problem olduğunu ancak işe girildiğinde de problemlerin devam ettiğini dile getiren Şahin, “Ramazan döneminde oruç tutanlar işten erken çıkar ama bir Alevi genci çalıştığı yerde Muharrem ayında oruç tuttuğu gerekçesi ile işten erken çıkamaz. Tabi bunun kazanımlarının olduğu yerler var ama bir elin parmağını geçmiyor” diye konuştu.

Bireysel anlamda daha kariyerist bir biçimde sistemin içine adapte olabilen Aleviler’in olduğunu belirten Şahin, “Alevilik dediğimiz şey sonuçta sınıfsal bir şeyi tanımlamıyor. İnanç olduğu için Alevi bir iş insanı olabilir. Ama diğer bir boyutu ile mevcut Alevilik anlayışını yaşadığımızda o şekilde davrandığımızda maddi durumumuzun mevcut koşullarda kötü olacağını düşünüyorum. Çünkü Alevilik inancını gerektiği gibi yaşarsak mevcut sistemde zengin olma ihtimalimiz pek yok diye düşünüyorum” diyor.

“KORKUP SİNMEYELİM” 

Biz dayanışma kültürü ile büyüyen bir toplumuz” diyen Şahin son olarak şunları kaydetti:

“İnancımızı oluşturan bütün değerler deyişlerle ve sözlü olarak bize aktarılmış. Bu deyişler, sözler, mücadeleler ve Pir Sultan’ın direnişi bugün bizim buraya kadar gelmemizi sağlamıştır. Bizi ayakta tutan ve konuşmamızı sağlayanın bu olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda baskın inanca ve inançsız arkadaşlara göre işimiz biraz daha zor. Ama işimiz zor diye kendimizi de gizlememizin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Kendimizi gizlediğimiz ve korkup sindiğimiz sürece geçmişte yaşadığımız çeşitli katliam ve şiddet meselelerini tekrar yaşarız. Birarada durduğumuz sürece, mücadele edip dik durduğumuz sürece ve dayanışma gösterdiğimiz sürece bunları da aşacağımızı düşünüyorum.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak