PİRHA-İran’da protestolar altıncı gününe girerken, bilanço da artıyor. Ekonomik gidişatı protesto amacıyla başlayan ve siyasi rejime tepkiye yönelen protestolar sürüyor. Eylemlerde İran güçleri tarafından biri çocuk olmak üzere en az 22 kişi öldürülürken, bir polisin de ateş açılarak öldürüldüğü belirtildi.
İran’da 28 Aralık 2017 Perşembe günü Mehşed kentinde başlayan ardından farklı kentlere yayılan protestolar altıncı gününe girdi.
Ekonomik gidişatı protesto amacıyla başlayan ve siyasi rejime tepkiye yönelen eylemler, dün gece de birçok kentte yapıldı.
İran Devlet Televizyonu’nun haberine göre dün geceki gösterilerde 9 kişi yaşamını yitirdi.
Aktarılanlara göre İsfahan eyaletine bağlı Humeynişehr kentindeki gösterilerde 11 yaşındaki bir çocuk da öldürüldü.
Buna göre eylemlerin başladığı günden bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 22’ye ulaştı.
Ülkenin iç kesimlerinde yer alan Necefabad kentindeki protesto gösterilerinde ise polise ateş açıldığı, bir polisin yaşamını yitirdiği ve üç polisin de yaralandığı yetkililer tarafından açıklandı.
GÖZALTILAR 450’YE ULAŞTI
Protestolara katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınanların sayısının ise binlerce kişi olduğu ifade ediliyor. Ancak gözaltı sayısına ilişkin net bilgiler mevcut değil.
Tahran Vali Yardımcısı Ali Aşgar Nasserbaht, Tahran’da son üç günde gözaltına alınanların sayısının 450’ye ulaştığını söyledi.
Eylemciler sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrı ile ülkedeki kamu çalışanlarına ve işçilere greve gitme çağrısı da yaptı.
YAŞANANLARDAN YABANCI ÜLKELERİ SORUMLU TUTTU
Öte yandan Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, yaşananlardan yabancı ülkeleri sorumlu tuttu.
Lübnan medyasına konuşan Şamhani, “İran’daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan’dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır” dedi.
TÜRKİYE’DEN İLK RESMİ AÇIKLAMA: ENDİŞELİYİZ
İran’daki protestolara dair Türkiye’den ilk resmi açıklama ise bugün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı ve “Endişeliyiz” denildi.
Bakanlık internet sitesine yer alan açıklamada, “Şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.
TRUMP: ARTIK DEĞİŞİM ZAMANI
İran’da bu gelişmeler yaşanırken ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden İran’daki gösterilere ilişkin ‘Artık değişim zamanı’ yorumunda bulunurken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise karşı bir açıklamada bulunarak ‘İran’ın başarılarına tahammül edemiyorlar’ dedi. Ruhani İran’da her eylemcinin yurt dışından emir almadığını belirtti ve “Bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı” diye konuştu.
COCBURN: RUHANİ İKİLEMDE
Britanya merkezli Independent gazetesinin deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cocburn, İran’daki protestoları ele aldığı analizinde, gösterilerin Ruhani’yi büyük bir ikileme ittiğini savundu.
Gösterilerin ülkedeki sertlik yanlısı muhafazakarların kalelerinden biri olan Meşhed’de başladığına dikkat çeken Cocburn’e göre Ruhani, bir yandan, protestolar karşısında güçlü görünme baskısı altında. Cocburn’a göre gösterilerin sert bir şekilde bastırılması ise sokağa desteği artırabilir ve Batı’nın eline, İran’a yüklenmek için koz verebilir.
Cockburn ayrıca, “Hükümet açık olarak, gösterilerin dineceğini umuyor. Ancak şu ana kadar bunun tam tersi yaşanıyor gibi görünüyor” dedi.
İRAN EMEK PARTİSİ: DEMOKRASİ MÜCADELESİ ANTİEMPERYALİST MÜCADELE İLE BİRLEŞMELİ
İran Emek Partisi (Tufan) tarafından yapılan açıklamada ise Meşhed kentinden başlayarak yayılan halk isyanının nedeninin “İslam Cumhuriyetinin sermaye yanlı rejimi” olduğunu belirtilerek, “Bıçak işçi ve emekçilerin kemiğine dayandı” denildi. Açıklamada bölge halkları arasında düşmanlığı körükleyecek sloganlardan kaçınılması gerektiğine de dikkat çekildi. Demokrasi mücadelesinin anti emperyalist mücadeleyle birleşmesi gerektiğini vurgulayan İran Emek Partisi, İranlı işçi ve emekçilerle ilerici güçleri örgütlü mücadeleye çağırdı.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.