PİRHA- İran’da, cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi başladı. İran halkı, 2’si muhafazakar 2’si reformcu olmak üzere 4 aday arasından cumhurbaşkanını seçecek.
İranlılar cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gitti. 56 milyon kayıtlı seçmenin olduğu İran’da oy verme işlemi 63 binden fazla seçim merkezinde yapılıyor. İran’da 54 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Oy verme işlemi Türkiye saati ile 16.30’da sonuçlanacak. İhtiyaca göre seçim merkezleri daha uzun süre açık kalabilecek.
İran’da adaylık için bin 600 kişi başvururken yalnızca 6 kişinin adaylığı kabul edildi. Adaylardan Tahran Belediye Başkanı Bakır Galibaf’ın Reis’i lehine ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin Ruhani lehine seçimlerden çekilmesiyle, aday sayısı 4’e düştü.
İran halkı, 2’si muhafazakar 2’si reformcu olmak üzere 4 aday arasından cumhurbaşkanını seçecek.
Adaylardan her hangi biri yüzde 50’in üzerinde oy alamazsa en çok oy alan iki aday 2. turda yarışacak.
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimini iki lider arasında bir yarışa dönüştürülmesini eleştiren aralarında KODAR, PJAK, KJAR, KCR, KOMALA, PDK-İran’ın da olduğu Kürt partileri ise taraftarlarını seçimi boykot etmeye çağırdı.
İKİ ADAY YARIŞIYOR
Seçimlerin en güçlü iki adayı, reformcu ve ılımlı muhafazakarların desteklediği mevcut cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve muhafazakar kanadın desteğini alan eski başsavcı İbrahim Reisi.
Seçimler 68 yaşındaki Hasan Ruhani açısından bir referandum olarak değerlendiriliyor. BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya) ve Almanya ile nükleer anlaşma imzalamayı başaran Ruhani ülkedeki muhafazakâr kesimlerin tepkisini çekmişti.
Ruhani’ye karşı yarışan üç aday arasında en güçlü rakibi 56 yaşındaki İbrahim Reisi. Muhafazakâr kanadın adayı Reisi, ruhani lider Hamaney’e yakınlığıyla biliniyor. Eski başsavcı ve hukuk profesörü Reisi, 2016 yılından bu yana İmam Rıza Türbesi’nin bakımıyla görevli Razavi Vakfı’nı yönetiyor.
Yoruma kapalı.