PİRHA- Britanya Parlamentosu Genel Kurulu’ndaki Türkiye tartışmasında, 15 temmuz darbe girişimi ve sonrasında eğitimcilerin, hukukçuların ve kamu çalışanlarının ihraçları, Aleviler ve Kürtler başta olmak üzere halkların güvenliği ve Nisan ayında yapılacak olan başkanlığı öngören anayasa referandumu konuşuldu. İngiliz vekiller, “Türkiye’de konuşturulmayan demokratların sesi olacağız” mesajını verdiler.
Britanya Parlamentosu Genel Kurulu’nda önceki gün saat 15.00 ile 16.30 arasında Türkiye’deki siyasi süreç konuşuldu. Türkiye’de hak ihlallerinin konuşulması kararı, Labour Party Enfield Milletvekili ve Britanya Parlamentosu Alevi Sekreteryası Başkanı Joan Ryan’ın başvurusu üzerine alınmıştı.
Türkiye’deki insan hakları ihlallerini konuşan İngiliz parlamenterler, 15 Temmuz darbesinden bu yana insa hakları ihlallerinin arttığını ve çok sayıda insanın işlerinden çıkarıldığını, gazetecilerin cezaevine atıldığını belirterek, aslında Türkiye’deki bütün grupların saldırılara maruz kaldığına vurgu yaptılar.
İngiliz parlamenterler, Türkiye’de tutuklu olan milletvekillerinin, gazetecilerin sayısını rakamlarla belirterek, Türkiye’deki antidemokratik uygulamalardan endişe duyduklarını ifade ettiler.
Parlamenterler ayrıca Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiğini de kaydettiler.
Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu, anlatıldığı kadar Türkiye’de anti demokratik uygulamalar olmadığını, Erdoğan’ın da IŞİD ile savaştığını söyledi. Ancak bu sözler parlamenterlerin tepkisine yol açtı.
“TÜRKİYE’DE KONUŞAMAYAN DEMOKRATLARIN SESİ OLACAĞIZ”
İngiliz Milletvekili David Lammy, “Erdoğan çok iyi bilmeli ki bütün dünya Türkiye’de olup bitenleri çok iyi biliyor. Türkiye’deki demokratlar, olup bitenleri çok rahat konuşamıyorlar. Burada onların sesi olacağız” dedi.
Türkiye’deki rejimin giderek totaliter bir sisteme dönüştüğünü belirten İngiliz vekil, bu tartışmanın referandumdan önce yapılmasının da önemli olduğunu vurguladı.
Parlamenterler bakanlık sözcüsüne, “Müttefik olmak başka bir şey, diktatörlüğü eleştirmek başka bir şek” diyerek eleştirdiler.
Genel Kurul Salonu’nda yapılan tartışmanın ardından İngiliz parlamenterler ve Aleviler birlikte fotoğraf çektirdi.
“TARİHE NOT DÜŞÜLDÜ”
Türkiye’deki durumun genel kurulda konuşulmasının ardından PİRHA‘ya bir açıklama yapan Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun tartışılmasının önemli olduğunu ve tarihe not düşüldüğünü söyledi. OHAL koşullarında kendisini anlatamayan, sesi kısılan tüm insanların sesi olunmaya çalışıldı” dedi.
Erbil, önümüzdeki aylarda bu tartışmanın daha çok sayıda milletvekilinin katılımıyla ana salonda yapılacağını da ifade etti.
Video-İsrafil Erbil
“ALEVİLERİN, KÜRTLERİN HAKLARI AYAKLAR ALTINDA”
Aligül Özbek
Londra’nın Haringey Belediye Başkanı Aligül Özbek, PİRHA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaşananların, başka bir ülkenin parlamentosunda tartışılmasının oldukça üzücü olduğunu söyledi. Özbek, Alevilerin, Kürtlerin haklarının ayaklar altına alındığını belirterek, diktatörlük anlayışına dikkat çekti. Türkiye’deki antidemokratik uygulamaların kaygı verici olduğunu vurgulayan Özbek, “Türkiye’deki hak ihlallerini burada parlamentoya taşıyan ve tartışan başta Britanya Parlamentosu Alevi Sekreteryası Başkanı Joan Ryan olmak üzere parlamenterlere teşekkür ediyorum” dedi.
“BASKI SADECE ALEVİLER ÜZERİNDE DEĞİL”
Maksut Demir
Northamptonshire Cemevi Başkanı Maksut Demir de Türkiye’de insan haklarının yok sayılmasının üzüntü verici olduğunu belirterek, sadece Aleviler üzerinde baskı olmadığını tüm muhalifler üzerinde bir tek adam anlayışının hüküm sürdüğünün altını çizdi. Demir, laik, seküler bir sistemden yana olduklarına vurgu yaptı.
Elif Tabak/ İNGİLTERE
Yoruma kapalı.